Last news in Fakti

25 Януари, 2017 16:16 3 839 0

Хепатит С вече не е медицински проблем

  • хепатит с-
  • превенция-
  • проблем
Хепатит С вече не е медицински проблем - 1

“Хепатит С нече не е медицински проблем, има открито лечение”. Това заяви един от водещите специалисти в лечението на заболяването проф. Крум Кацаров от Военномедицинска академия на среща, организирана от фармацевтичната компания MSD - България. Темата на срещата беше „Предизвикателства в лечението на Хепатит С в България. Нови терапевтични възможности”. В нея участва и друг водещ специалист в областта проф. Константин Чернев от УМБАЛ „СофияМед”. Двамата очертаха пред журналисти финансовите и социални измерения на проблемите, свързани с ерадикацията на Хепатит С в България, както и новите медикаменти и възможности за лечение на заболяването.

Между 130 – 170 млн. души в световен мащаб имат хроничен хепатит С, в Европа около 15 млн. души живеят с хроничен HCV, изнесе данни проф. Кацаров. По-голям процент заболеваемост е докладвана в Южна и Източна Европа. Приблизително 2,3 млн. от заразените с Хепатит С, са заразени и с HIV. В България 110 000 души са инфектирани с вируса на хепатит C, като само0,3 – 0,5% се лекуват. В България заразените са два пъти по-рядко диагностицирани от средното в Европа. 20% от заразените развиват цироза на черния дроб. Проблемните групи са лицата, употребяващи инжекционни наркотици, пациенти на хемодиализа, HIV позитивни, реципиенти на заразени кръвни продукти, на дарена кръв или органи преди 1992 г, лица, заразени с нестерилизирано медицинско оборудване и др.

За 2015г. през системата на НЗОК за лечение са преминали 539 пациенти. Общата стойност на медикаменти, клинична оценка и проследяване, която НЗОК е заплатила за 2015г., е 10 079 633 лв. В България са приоритизирани пациентите с напреднал стадий на фиброза на черния дроб. Касата няма финансов ресурс да лекува новооткрито заразените с Хепатит С. С напредването на заболяването, разходите за лечение значително се повишават. Поради това е нужно да се открият скритите вирусоносители сред населението и да се започне лечение на вече диагностицираните, отбелязаха националните консултанти.

Решението на проблема спродели проф. Кацаров е създаване на Национална програма за превенция и скрининг, точни емидемиологични данни, широка образователна кампания за предпазване от заразяване с вируса на Хепатит С.

От последните 15 години се правят опити на световно ниво за създаване на ваксина срещу HCV, но поради ниската имуногенност на вируса опитите засега са безуспешни.Ефективността на настоящото лечение позволява сравнително бързо елиминиране на инфекцията в световен мащаб. Цел на СЗО е до 2030г. вирусът на Хепатит С да бъде премахнат.

Премахването на вируса от човешката популация ще намали общата биологична смъртност, ще намали чакащите за трансплантация на черен дроб пациенти, както и епидемиологичния риск, каза проф. Константин Чернев от УМБАЛ „СофияМед”. Много голям проблем са скритите пациенти, които са резервоар на инфекцията, допълни той.

В момента вече има нова група медикаменти, които премахват инфекцията до 98%. Досега не е имало толкова ефективно лечение. Един от тях е и новият медикамент на MSD ZEPATIER, наскоро получил одобрение за употреба и в България. Лекарството е много ефективно приема се под формата на таблетки, веднъж дневно. То дава надежда за всички пациенти, както в начален стадий така и за болните от цироза, но не в напреднал, декомпенсиран стадий.

Фармацевтичната компания MSD има тридесетгодишен ангажимент в лечението на Хепатит С. „ Като част от своето дългогодишно лидерство в областта на инфекциозните заболявания, MSD има ангажимент към научните изследвания за хроничния хепатит C (HCV) и работи за разширяване на достъпа до лечения. Ние ще продължим нашето сътрудничество с научната общност и с други заинтересовани лица за постигaнe на общата ни цел да се справим с глобалния проблем - хроничен хепатит C.”, заявяват от компанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА