2 Април, 2019 12:15 20 599 46

21-годишният син на шефа на НСлС с апартаменти за 540 000 лева

  • боби борислав сарафов-
  • борислав сарафов-
  • нслс-
  • апартаменти

Пазарната цена на имотите обаче "гони" поне 800 000 лева

21-годишният син на шефа на НСлС с апартаменти за 540 000 лева - 1
Снимки: БиволЪ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Синът на шефа на Националната следствена служба Боби Борислав Сарафов е роден 1997 г. През 2018 и 2019 той е купил апартамент, ателие и гараж в луксозния комплекс Еделвайс в Бояна за общо 540 000 лв. Младежът трудно може да обясни този разход, тъй като няма участие във фирми и няма сключени ипотечни кредити. Баща му Борислав Сарафов не е обявил такива суми в декларацията си пред Инспектората на ВСС.

Цената на апартаментите определено изглежда преференциална. На пазара подобни имоти се предлагат значително по-скъпо, установи проверка на "Биволъ".

Продава в "Люлин", купува в "Бояна". С печалба.

Първата имотна придобивка на младия Боби Сарафов е на 9 август 2018 г. когато купува ателие 133.700 кв. м. с тераса 76,80 кв.м. за 291 030 лв. и гараж 57 кв. м. за 57 600 лв. И ако цената на гаража е пазарна, то за ателието Бобчо би трябвало да плати поне 80 000 отгоре според обявените цени в сайта на комплекс “Еделвайс”.

Вторият апартамент е купен на 12 март 2019 и отново се води ателие – мезонет с площ 122.100 кв. и тераса – 86,50 кв. м. Цената на този ансамбъл е само 192 000 лв. Подобен мезонет в момента се предлага на сайта на комплекс “Еделвайс” за 189 000 евро.

21-годишният син на шефа на НСлС с апартаменти за 540 000 лева

21-годишният син на шефа на НСлС с апартаменти за 540 000 лева

Само месец преди тази придобивка Боби успява да продаде панелка в "Люлин" от 65 кв. м. за 132 966 лв. Сравнението говори само по себе си за реалните пазарни цени в София, в Люлин и нереалната цена, на която младият син на висшия магистрат е закупил имота си в "Бояна".

Това значи, че апартаментът в блок 602 в жк "Люлин" 6 е продаден за около 2045 лв. на квадратен метър или с други думи малко над 1000 евро на квадрат.

Справка в Imot.bg сочи, че средната цена на панелно жилище в "Люлин" 6 през март 2019 година е 669 евро на квадратен метър. Доста по-малко, отколкото сумата, за която е спазарена продажбата на апартамента на Сарафов.

21-годишният син на шефа на НСлС с апартаменти за 540 000 лева

В случая с Боби Сарафов сделката е сключена с фирмата “Еделвайс – 3 Бояна”, която до 2015 г. е собственост на “Артекс Инженеринг”, а сега собственик е “Евро Пропърти БГ”.

От фирмата “Евро Пропърти БГ” изпратиха до "Биволъ" следния отговор на зададените въпроси относно имотите:

“Реално закупените имоти са две ателиета (не апартамент) и гараж, продадени на етап „на зелено“, когато проектът е изграден на изкоп, а договорената цена е пакетна. Допълнителна отстъпка към цената на имотите носи тяхното специфично местоположение, на кота -3.00 (полуподземно ниво). В допълнение, дължимото плащане за сделките е направено по банков път. Вярвам, че всеки бизнес има право еднолично да сформира ценовата си политика, но е обществено известно, че покупката на имот в начална фаза на проекта (т.нар. на зелено) и пакетното закупуване на повече от един имот винаги е по-изгодна за клиента и носи преференциални условия и по-големи отстъпки. Коментираните текущи цени в сайта са актуални към Март 2019, когато почти целият комплекс е продаден и въведен в експлоатация (има Акт 16).”

21-годишният син на шефа на НСлС с апартаменти за 540 000 лева

Откъде пари?

По-сериозният проблем на Боби Сарафов и на баща му е, че няма как да се докажат такива доходи. Наистина, през последните години семейството продава стари имоти, но сумата им не е достатъчна за новите придобивки. Освен това липсват данни за сключен ипотечен кредит както на името на Боби, така и на името на родителите му.

През 2017 и 2018 г. родителите на Боби продават две по-малки жилища в София за 97 000 и 86 000 лв или общо 183 000 лв. А през 2019 г. лелята на Боби и сестра на главния следовател на Републиката му дарява наследствена панелка от 65 кв.м. в кв. Люлин. Както е написано по-горе, Боби Сарафов успява да продаде панелката много изгодно за 132 966 лв.

В крайна сметка доказаните приходи на семейството от продажби на имоти стават общо 315 966 лв, което е твърде недостатъчно, за да се покрие дори декларирания разход от 540 000 лв. за новите луксозни апартаменти на Боби.

Кой е Сарафов и кой ще го разследва?

Бившият зам.-главен прокурор Борислав Сарафов беше избран от ВСС за шеф на Националната следствена служба през 2017 г. като беше единствен кандидат за поста. Преди това той се забърка в няколко скандала, сред които арогантно държане и заплахи срещу разследващ полицай, работещ по преписка, свързана с “Агромах”, както и ругатни срещу следователя Страхил Каменички, работещ по делото “Хитрино”. Каменички дори заведе дела срещу Сарафов, но те бяха прекратени заради функционалния му имунитет.

Данните за съмнителните придобивки на сина на Сарафов са основание той да бъде проверен от КПКОНПИ, но самият шеф на Комисията “Антикорупция” е замесен до ушите в скандала с апартаменти на управниците от ГЕРБ, след като стана ясно, че е изповядвал системно имотни сделки на цени много по-ниски от пазарните. Една от хипотезите е, че това е правено, за да се прикрие недостиг на законни доходи за придобивките.

Главният прокурор Сотир Цацаров също беше разкрит от "Биволъ" още през 2012 г. преди да бъде избран на поста като бенефициент от имотни сделки на занижени цени. Тогава той коментира, че това е нормална практика и става дума за “симулативни сделки”, в които не виждал нищо нередно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шумци

    62 95 Отговор
    Ако всички комунисти влезнат в затрора в България ще останат само роми. Но пък най-добрият комунист е мъртвият комунисти - не знам кое зло да избера.

    Коментиран от #4, #18, #36

  • 2 007

    222 2 Отговор
    Парите му са от тати,събирал вероятно такса Спокойствие от престъпниците,които в България никога не са наказвани подобаващо.Това всеки ще го потвърди,даже и с референдум.
  • 3 Ядеитн

    12 132 Отговор
    Пукайте са от яд! Ей така са прави - силнио чиляк сам си земва квото си поиска, сите врати и вратички са отварят за него. А измикярете и босяците да си налегат парцало и много много да не знаят!

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    205 2 Отговор
    Главният прокурор не вижда нищо нередно в смулативни сделки? Нищо нередно в това да нямаш доход, а да купуваш имоти и движими стоки за стотици хиляди левове? В Германия бившият шеф на Дойче Банк подаде оставка и отказ от 10млн. годишна заплата, защото беше критикуван, че жена му е отседнала заедно с него в хотела и той не е платил за нейната нощувка. У нас и убийство да стана пак не е достатъчно, за да се определи като сериозно за наказание дело. Това вече прелива всякакви чаши на търпение от страна на народа.

    Коментиран от #12

  • 6 Наблюдател

    54 67 Отговор
    Сарафа беше активен съучастник в Костинбродската афера организирана от БСП и сигурно това са парите за съдействието му.

    Коментиран от #46

  • 7 промит мозък

    36 8 Отговор
    Най-доброто за тебе е да отидеш на психиатър
  • 8 А така

    195 0 Отговор
    Където и да барнеш мирише на лайна...............а иначе те ще се борят с престъпноста. Егати и държавата.............
  • 9 Сефте

    6 44 Отговор
    И кво от това?
  • 10 Trendafil

    96 0 Отговор
    Държава няма, има разграден двор.
  • 11 mediator37

    100 0 Отговор
    На Цацара приказките, че да скриеш по-голямата реална цена в нотариалния акт било нещо съвсем редно, са нагла лъжа. Във всеки нотариален акт има точка трета, където страните декларират под страх от наказателна отговорност, че вписаната цена е действителната цена. Черно на бяло го пише в акта и се подписва това изречение от страните. Знам от личен опит, защото чета какво подписвам и се разяснява от нотариуса. Ето по-този начин, законът ги праща на съд за дадена невярна декларация. Той Цацара толкова е и юрист, де.
  • 12 Госあ

    29 8 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Аз не виждам да прелива нищо. Чакаме да дойде да ни освободи пак някой от чорбите. За да може на воля да го плюем после 😂 няма такова долно овчо племе
  • 13 нещастници

    84 5 Отговор
    Боклуци и отрепки пълно в тая държава, и след като е пълно какви да са тези във властта? Те са едни от нас :) По нагли, крадливи, продажни, пръдливи и безбожни твари от нас Българите едва ли съществуват! Много ни се живее на нас, и то все много хубаво качествено , сигурно и ако може от далаверка, че да не ме боли кръста и мозъка евентуално. Такива сме ние за съжаление, да по цял свят го има ама като тука баш никъде го няма, дори в Македония и Украйна! 90% сме мърша и не ставаме, от това най-много ме боли, "жалко" че съм от другите 10, които трябда да се срамуват че са българи заради останалите 90% отрепки, които според мен всъщност не са Българи, всякакви други но не и истински Българи! С такива хора немога да бъда брат и да милея за тях, продажни бАклуци, дето ще продадат и децата си и родителите си!
  • 14 Госあ

    13 35 Отговор
    Всъщност, дойдоха малко от малко да ни отърват от тая бясна селяния и чубанщина от Европа,и ние съответно не спираме и по тях да плюем. Щото колкото и да е, вече няма чак такива золуми като при мавъра и приватизацията. тиквата гледа за не наглее чак толкова.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Иван

    83 1 Отговор
    И тоя като Пламен терасата и Цецо асансьора няма да се обяснява, щото това е компромат. Те всички са чисти като сълза
  • 17 реалист

    29 19 Отговор
    Да се почва подред за Нинова Йончева Кирил Добрев и всички знайни и незнайни другари какви имоти имат унас и в чужбина и с подставените лица

    Коментиран от #35

  • 18 плод манго

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "шумци":

    Определено е по-добре да останат ромите.
  • 19 Чудя се

    24 0 Отговор
    Защо не си купуват къщи?
  • 20 Reptile

    55 0 Отговор
    Не се карайте г-да! Това е МАНТАЛИТЕТ и 90% от българите биха постъпили по същият начин. По-важно е, не какви са цените, а от КЪДЕ СА ПАРИТЕ. По тазли линия трябва да тръгне "люспенето".
    Вероятно много от Вас пътуват в чужбина, вероятно сте работили там, но малко познават Европа "от близо". Повярвайте ми - ВСИЧКИ ХОРА СА ТАКИВА, може би в малко по-нисък процент от ТУК, но са ТАКИВА!
    Преди няколко дни се прибирах от Франция и мога да Ви кажа, че в съседство с къщата на моите домакини близо до центъра на града се строи НЕЗАКОННО, от човек осъждан за правни измами... и си строи, и се водят дела, и строежа се е сдобил с РАЗРЕШЕИЕ ЗА НАРУШЕНИЕ т.е със специалното разрешение на префекта и архитекта се строи в противоречие с техният ЗУТ! И сега ша кажете: "Ама, как така"?! Ами, така - хората са еднакви на всякъде...
    За Гърция, Италия и т.н - няма какво да коментираме, но имат повече пари и умело прикриват случващото се!
    Само като се сетим, че педофилията на висши функционери на Ватикана е прикривана с ДЕСЕТИЛЕТИЯ... разлика - НЯМА!
    Разликата идва от ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО, което у нас липсва - ТАМ то регулира голяма част от явните свищини, които се вършат!
  • 21 безпомощен

    30 2 Отговор
    Сарафов-баща е участвал в работата по редица разследвания за убийства, корупция и търговия с наркотици, част от които са приключили с ефективни осъдителни присъди. Сред тях са разследванията срещу групата на "Килърите", Златомир Иванов – "Баретата", Братя Галеви, Атанас Мъндев от "Клуб 777", Стефан Бонев – Сако, Огнян Атанасов приключили с оправдателни присъди.............
  • 22 баба меца

    34 2 Отговор
    г цветанов ги е научил какво да говорят и как да крадат тоя младеж сигорно още неможе да се бръсне а с жилище в скъпарският квартал сигурно бащата спестявал от закуски те знаят че никой няма да ги ръследва както се казва една стара поговорка гарга на гарга окото не вади
  • 23 pedima

    40 1 Отговор
    Доказан кандидат за евродепутат на ГЕРБ или достоен заместник на Цветанов!
  • 24 Мужик

    24 1 Отговор
    ДС товарищчите, синове на комунягите, са окупирали България. Тая сган служи на днешната олигархия произлязла от същата пасмина.
  • 25 Хекинян твБ

    10 15 Отговор
    Сарафов що са пререждаш ва, Йончева е първа, всички останали са след нея.
  • 26 патриотъ

    21 0 Отговор
    Отдавна е ясно,че без калашников няма да мине!
  • 27 Националист

    38 0 Отговор
    Браво на Бивол и на факти за публикуването на такива статии.
  • 28 Сарафа

    29 0 Отговор
    Незабавна оставка и независимо разследване!От къде са тези пари?Ако си направи една справка за доходите му,да не излезе,че трябва да спестява 130 години,за да купи тоя апартамент.
  • 29 свободна европа

    29 6 Отговор
    А на Иван Костов паричките и къщите кога?
  • 30 Garrincha

    35 0 Отговор
    Как, на един качествен управник не случихме, ние, българите … 1000 години да минат, все ще ни управляват нагли, прости и алчни примати ! Абе, направи нещо добро за държавата, "да каже, нявга народа" една добра дума за теб, а не ,като си отидеш да те помнят като помияр !
  • 31 гост

    23 0 Отговор
    НЕЗАБАВНА ОСТАВКА И СЪД .
  • 32 Националист

    25 0 Отговор
    Да приложат закона за незаконно придобитото имущество. Какъв вой ще се нададе от "етажите на властта" .....
    Няма ли това да бъде едно справедливо възмездие към ония, които трябваше да бъдат пример за спазването на законите?
  • 33 българия

    16 0 Отговор
    Е затова българският народ обединява със всяка година.
    Едни забогатяват други обединяват.
  • 34 Мордекай

    15 1 Отговор
    Вече се оляха в това да търсят сензация във всяка покупно- продажба на имот , големи биволи ли са крави ли ама слугуват на компартията , вижда се и с просто око. Къде им са разследванията за представителита на соца само за година Кирил Добрев се е сдобил с три апартамента, два свои и един на жена му Антония. И то на доста „сладки“ цени. Двете жилища са в София, едното е във Варна.Жельо Бойчев на фирмен купон на нашумялата фирма „Артекс“. Припомня се и имотна сделка на Жельо Бойчев от преди години, в която той също се сдобива с жилище с доста внушителна разликата между средната пазарна цена на имотите в София и новия му апартамент. През 2006 г. депутатът от БСП и съпругата му Зорница придобиват апартамент с внушителна квадратура от 175 квадрата. Цената, която семейство Бойчеви плаща е 57 100 лева или цена от 326 лева на квадратен метър. Отново по данни на НСИ за първото тримесечие на 2006 г. средната цена на квадратен метър в София е била 1313 или четири пъти по-ниска цена.Курнела , Жеблянов в пъи под пазарните цени , ами милиончева През 2006 година Елена Йончева се сдобива с апартамент 246 квадрата в София , същата година придобива и магазин от 53 квадрата, гараж и вила с дворно място от близо декар, също в столицата. Пак тогава придобива и втори софийски апартамент – от 73 кв. м.През 2015 година Йончева,малко след аферата й с КТБ, пак почва покупката на недвижимо имущество и решава да си закупи гори – така придобива над 7 декара гори в район „Панчарево“
  • 35 Не са управляващи

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "реалист":

    Ще се почне, когато управляват .
  • 36 Borislav Popov

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "шумци":

    Ако всички демократи влезнат в затвора -България ще стане много по добро място за живеене !
  • 37 Все още работеща

    6 1 Отговор
    ,, Гений!,, ,,Вундеркин!,,Да сподели,та и ние да се възползваме от неговата кадърност.
  • 38 3333

    12 0 Отговор
    Закони имаме, само трябва да се приложат правилно. Проблемът на БГ е че законите важат за едни а за други не.
  • 39 Жоро

    11 0 Отговор
    Мафията си има държава. А сега ходете пак гласувайте за тия.
  • 40 пепи

    14 0 Отговор
    чета коментарите и ми става едно хубавооо как им натрихме носовете и на едните и на другите сега ще умрат от срам ще се свият гузни в апартаментите си ще заплачат от мъка за горкия народец и ще обещаят че повече няма да правят така ако не вярвате на следващите избори гласувайте пак за нас и ще видите че повече няма да вършиме такива лоши неща ОБЕЩАВАМЕ

    Коментиран от #44

  • 41 гост

    8 0 Отговор
    ОСТАВКА- НЕЗАБАВНО НАГЛЕЦ.
  • 42 Пенка

    8 0 Отговор
    Доходи от Подкупи това е доказването. Да си признаят.
  • 43 рашева

    9 0 Отговор
    Супер некадърен и Корумпиран - ОСТАВКА .
  • 44 ти го каза

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "пепи":

    Това е най-точния пост който прочетох.Браво.
  • 45 Онзий

    4 0 Отговор
    Шшшшшит у нас няма корупция..!!!!!! Икаква заплата е получавал тати ако всичко е законно.
  • 46 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател":

    Има много несъгласни с теб колега.