Last news in Fakti

2 Май, 2019 17:50 6 747 26

Синът на Порожанов правил одит на еврофондовете за къщи за гости

  • румен порожанов-
  • антоан порожанов-
  • одит-
  • делойт

Не е известно докладът на “Делойт”, представен на Европейската комисия през 2015 г. да съдържа данни за масивни нарушения в ПРСР

Синът на Порожанов правил одит на еврофондовете за къщи за гости - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Скандалът с къщите за гости, които се оказаха къщи за тъщи, свекъри, снахи и други роднини на овластени лица, се разраства. Оказва се, че Антоан Порожанов, син на бившия шеф на ДФЗ Румен Порожанов, който е разписвал за скандалните къщи, е сред одиторите на Фонд “Земеделие”.

Одитът на “Делойт” е успокоил Брюксел, защото през 2015 г. не са открити масовите нарушения и злоупотреби, които сега тресат политическото статукво.

Скандалът с къщите за гости е продължение на #Апартаментгейт и започна с разкритието на Биволъ за луксозна вила на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, построена с европейски пари. Одобрението на субсидията е по времето на Румен Порожанов като шеф на ДФЗ, а в същото време Александър Манолев е бил зам.-министър на туризма. Той подаде оставка и беше обвинен в престъпления срещу финансовите интереси на Европейския съюз.

След като от Брюксел повдигнаха въпросително вежди, в България започнаха масови проверки на всички къщи за гости, в които се включи Прокуратурата, ДФЗ, МВР и НАП. До момента проверките са довели само до още една оставка, тази на зам.-директорката на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова. Оказа се, че тя е била лице за контакт на къща за гости построена по европрограма от кмета на Юндола – Мехмед Мустафа Местан.

Вчера Биволъ публикува няколко скандални случая с къщи за гости, които се водят на подставени лица на кметове от ГЕРБ, ДПС, общинари и дори една къща на лице, свързано с тежката организирана престъпност. До момента няма информация въпросните лица да са със снето доверие от партиите, които те представляват. Няма информация и за възбудено наказателно преследване и срещу Янаки Червеняков, бивш директор в ДФЗ, който оформил къщата за гости на тъща си. Именно от този случай тръгна разследването на Биволъ за къщите за гости през 2016 г., което прерастна в подробна база данни с всички къщи построени със субсидии по ПРСР и техните собственици. Тази инвестиция в журналистика на данните сега се отплаща с нови и нови скандални случаи.

Татко разпределя – синчето одитира.

През 2014 г. България рискуваше да изгуби 1,65 млрд. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) заради липсата на Сертифициращ орган. Три обществени поръчки по избор на одитор, стартирани от бившия земеделски министър Димитър Греков, бяха обявявани за незаконосъобразни. Тогавашният служебен министър на земеделието Васил Грудев проведе процедурата по пряко договаряне, вследствие на която за одитор бе избран “Делойт”.

За одитирането на директните плащания и ПРСР “Делойт” получи от държавния бюджет над половин милион лева. По същото време Антоан Порожанов е одитор в същата фирма, където е започнал работа през 2012 г., както твърди самият той на страницата си в социалната мрежа Linked In и в сайта на фирмата си Ей Ер Пи Мениджмънт.

Не е известно докладът на “Делойт”, представен на Европейската комисия през 2015 г. да съдържа данни за масивни нарушения в ПРСР. Това прикриване на безобразията с разпределянето на европейските пари във Фонд “Земеделие” очевидно е било успешно и е успокоило Брюксел.

Впоследствие професионалната кариера на младия Порожанов се развива в областта на земеделието, чрез консултантски фирми, които консултират бенефициенти от Фонд “Земеделие”. Заради потенциалния конфликт на интереси в КПКОНПИ е подаден сигнал, научи Биволъ. Той приключва с мъдрото заключение, че Антоан Порожанов е син на баща си, но няма нищо нередно в това той да консултира и одитира програмите, които баща му управлява, разпределяйки милиарди.

До момента бившият шеф на ДФЗ Румен Порожанов, който е разписал и одобрил финансирането на повечето къщи за гости за политически лица, не възнамерява да подава оставка като Министър на земеделието. В своя защита той изтъква, че са извършвани проверки и документално всичко е законно. Такива са и заключенията в благия отчет на “Делойт”, където работи неговия син Антоан Порожанов.

Или както казват всички политически лица нагазили до гуша в грозния скандал с евтините апартаменти, недекларирани тераси и безплатните вили: “Всичко е точно, всичко е законно, няма конфликт, няма злоупотреба”.

И продължаваме към новия транш евросредства, които Порожанов-баща ще разпределя, а Порожанов-син отново може да одитира. И защо не? Момчето очевидно е компетентно по семейна линия, а и вече е натрупало опит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    81 2 Отговор
    ДФ "Земеделие" си е машина за крадене в огромни размери на евросредства.

    Коментиран от #7

  • 2 недоволен

    34 2 Отговор
    '' Не е известно докладът на “Делойт”, представен на Европейската комисия през 2015 г. да съдържа данни за МАСИВНИ нарушения в ПРСР''.Винаги съм твърдял,че в Европа,а какво остава за ЕК ни бръмчат по двойни стандарти.

    Коментиран от #16

  • 3 мнение

    52 2 Отговор
    Документално всичко е ОК, обаче реално и морално погледнато НЕ Е! Незабавно и веднага Оставка! Наглеци!
  • 4 Гост

    39 1 Отговор
    Абе, някой може ли да каже един читав човек, който да не е крал. Има ли, въобще, такива? Съществува ли такова нещо или е просто мираж?

    Коментиран от #14

  • 5 Бай х

    42 2 Отговор
    Татко и синко. Няма да подавате никакви оставки. Няма нужда. Всичко е безплатно. Но идва време за разплата. Народът ни ако не друго е много отмъстителен.
  • 6 И ОТНОВО...!

    33 2 Отговор
    ТЪП ЦАРУВА , УМ РОБУВА , УМ ПАТКИ ПАСЕ!!!
  • 7 Ernesto Guevara

    43 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    ГЕРБ е машина за крадене в огромни размери
  • 8 непоносима бизнес атмосфера

    27 1 Отговор
    ДФЗ смазана машина за обир на Европейските граждани.
    Включително и българските данъкоплатци.
    НАП ЗА КАКЪВ ПРАЗ са ги изтопорили ,да блокират сметките на бизнеса, това е трагедията на Бойковата Бизнес политика в България.
    Слушай Доктор -хонорис Менда и Бизнеса ще цъфне и върже .
  • 9 Ханко от село Осеня

    8 31 Отговор
    Много трол тука ве. Синът на Порожанов е бил една година в “Делойт” и то като стажант точно след завършването си. Нека да познаем колко значимо е било мнението му , лайномети с ушанки.

    Коментиран от #13

  • 10 Garrincha

    11 1 Отговор
    Убавци … ако ги наредя един зад друг … ще трябват и тухли, че да им изравня кратуните … 7.62, до коя кратуна ли ще стигне ? Между 5 - 10. би трябвало да се пръснат !
  • 11 ОТ ПРОВИНЦИЯТА

    23 1 Отговор
    ЗА ТОЯ СЕ НОСЯТ ЛЕГЕНДИ.

    Коментиран от #25

  • 12 123

    27 2 Отговор
    Герб затриват хубавата държава .Много жалко за малкото младежи вБЪЛГАРИЯ
  • 13 goni

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ханко от село Осеня":

    Сериозно!:) Ти си чел Гогол?:) Ама, на руски, или на украински?!:) Не очаквах да срещна толкова интелигентен човек във форума!:) Евала! Винаги е приятно да разбереш че контактуваш с подобни хора!:)

    Коментиран от #26

  • 14 ИЗТРЕЗНЯЛ

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Аз не съм крал , ами не съм.
    Аз съм безпартиен и винаги давам веднъш шанс на даден човек или партия, втори път НЕ .
    А тези в парламента са затвора, крадец е слабо казано.
    МНОГО ЛОШ МАТЕРИЯЛ, И СА ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ ВЕДНАГА ОТ ТАМ.
    ЗАЕДНО ДА ГИ ИЗХВЪРЛИМ ТЕЗИ ПАРАЗИТИ ОТ ДЪРЖАВНАТА ЯСЛА
  • 15 Бако

    13 1 Отговор
    Организирана престъпна група.Сценарий като за Холивуд.
  • 16 Ревизоро

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "недоволен":

    Нали за тези двойни стандарти, има прокуратура ,какво се правят на
    разсеяни,това е измама за милиони с този одит, трябва да се провери на базата на тази проверка.
    Синчето е получило пари за да лъже, гаранция ти давам, носи му се лоша слава на това келиме прав си.
    Всеки който дойде в България става мошеник, дори и да не иска.
    Всички одити са прах в очите на хората.Няма "Ърнст и Янг" няма
    "КПМГ" измамници от класа.
    Такива звезди бяха замесени от Доган във фалита на КТБ.

    Коментиран от #18

  • 17 Р Овч

    10 1 Отговор
    А баща и син са с къщи за гости но на Бахамите.Който играи пичели.
  • 18 дори не са от класа

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ревизоро":

    нека припомним как заради фалшиви одити"Артър/Андерсен" -ФАЛИРА!
    Фсички тия счетоводно-одитни,рейтингово-индексиращи уж фирми,са част от глобалната корупционна схема!Основно се притежават и управляват от мошета,свикнали да не правят нищо!
  • 19 Евала

    3 1 Отговор
    Поздравления!!! Сина прибира комисиона! И който даде повече! Е удобен да вземе кинти от ДФЗ! Браво добър семеен бизнес!
  • 20 Българин

    5 1 Отговор
    Тежко му на народа! Пълен геноцид!!!! От селата хората. Идеята супер бедно !!! Трагедия!!! У тези крадът стотици милиони баща и син!!! Но са от герб! И за тях затвор няма! Защото със сигурност са подкупили съдии и прокурори със забележете- пари от еврофондовете под формата на къщи за гости и тн ! Тоест с чужда пита - помен правят! А народа нека си гладува и да ,гасне " ден след ден!!!
  • 21 Чичко тревичко

    8 2 Отговор
    Защо не изкарат списък със всички къщи за гости и собствениците им да посочат! И ще видите ,че там случаен НЯМА!!!! Нека обикновен човек да отиде да кандидатства за къща! И когато я постои!!! Аз ще му дам апартамент в София подарък! Сина прави одит!!( Тоест контролира процента на желаещите за европари! А бащата ги разпределя по волята на сина си!!!! Няма такава държава!!! Няма такава наглост!!! Ако не бяха толкова НАГЛИ щяха да си направят фирма на друго име!!! Ама пусто му недават друг и 2 лева да изкара! Само и само те!!!
  • 22 Българин

    5 3 Отговор
    Обнадеждаващо го е,че ДПС завзе вестниците и няколко телевизии! А сега герб! Си купи нова телевизия! Скоро и бТВ!!!за да може да си пускат нови по техен критерии( удобни хубави предавания със супер жизненият стандарт на българина,със прираст на икономиката! Абе всичко което на теб им е удобно! Затриха ,господари на ефира ,сега и шоуто на Слави!- защото отвреме на време им изкарваха , кирливите ризи! !!!
  • 23 Саморановски тарикат

    5 2 Отговор
    Ех тоя син да ми беше съученик или приятел от детството! Леле както казват циганите в Петрич - КРАЖБА колкото може
  • 24 Иван

    0 0 Отговор
    Цирка е пълен
  • 25 Мачкан от Прокуратурата

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ОТ ПРОВИНЦИЯТА":

    Легенди ама истински, оня във фризера Цветан Цветанов, му нареждаше кой да съсипе , със Икономическа Полиция и Прокуратурата, Някой в Прокуратурата в Пловдив, като че ли останаха сираци, и без Черния Красьо...
    Ами сега от къде духа вятъра...на калинките?
  • 26 Патриот

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "goni":

    Ваньо Танов, Мишо Бирата, Суджуци, луканки, филета, Къщи за гости, КТБ, подаръци в Барселана. Все професионални успехи на другаря БорисоФ. И после тоя тип ще ни облъчват с приказки за морал.