Last news in Fakti

17 Май, 2019 12:30 6 720 11

Инспектор: Има реална опасност от експлозия във Враца

  • станислав попов-
  • „камибо” оод-
  • химко-
  • серовъглерод

Фирмата, която стопанисва серовъглерода е собственост на депутата от ГЕРБ Станислав Попов

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

На територията на бившия завод „Химко” във Враца се съхраняват 110 тона серовъглерод. Химичното вещество е разположено в резервоари, потопени във водни басейни. Химикалът е замърсен с масло и вече не може да бъде използван.

Вместо да бъде унищожен се съхранява от години. Всяка година трябва да се прави профилактика на резервоарите. Повече от 15 години това не се случва, съобщава бТВ.

Инспектори от Регионалната инспекция по околна среда сигнализират (РИОСВ), че се усеща мирис на серовъглерод, което означава, че някои от резервоарите са спукани. За да им бъде направена проверка обаче, те трябва да бъдат извадени от водните басейни. А това е изключително опасно. При взаимодействие на серовъглерода и въздуха може да се получи експлозия, която да засегне цяла Враца.

„Има реална опасност за града. При едно земетресение може да се спука резервоара и серовъглерода да отиде в подпочвените води, да стане екокатастрофа. Ако се запали, ще има обгазяване. А хората, които са наблизко – като пазач, те ще загинат”, за това алармира Георги Караиванов от РИОСВ-Враца.

Няколко пъти заедно с колегите си той изработва предписания, които фирмата трябва да изпълни в най-кратки срокове, за да обезопаси мястото. Това не се случва.

Фирмата, която стопанисва серовъглерода е „Камибо” ООД. Според Търговския регистър тя е собственост на депутата Станислав Попов (ГЕРБ) от 2016 г. Когато купува фирмата, тя е притежание на българско физическо лице и офшорна компания.

За бТВ Попов обясни, че не е запознат в детайли с дейността на фирмата и обещал повече подробности в допълнителен разговор. От този момент депутатът спря да отговаря на обажданията.

Официалното седалище на фирмата се намира в София – в кв. „Надежда”. Оказва се, че там живее младо семейство, което няма нищо общо с „Камибо”.

„Няма тук такава фирма. Апартаментът го притежаваме от 2011 г. и оттогава много пъти са търсили собствениците на тази фирма – полиция, съдия изпълнител. Получаваме различни писма за разни дългове, просрочени плащания, но всякакви опити да отрегистрирам тази фирма от този адрес са неуспешни”, казва собственичката на жилището.

Хората във Враца не знаят, че все още има серовъглерод в завода. Кметът на града Калин Каменов държи опасното вещество да бъде премахнато възможно най-скоро.

„Този серовъглерод не трябва да бъде в града. Той е много близо до населеното място, което лично за мен е притеснително. Химическият завод там не работи и няма необходимост от използването на това химично вещество. Не виждам каква работа има тук”, коментира Каменов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    16 16 Отговор
    поредната подсъдна глупост от времето на социализЪма - химически комбинат в чертите на града. при това на майната си отдалечен от всякакви транспортни коридори. Същото беше и с Кремиковци - за да обърнат селяните на работници. Сега им берем гайлето на умниците и плащаме. 1 300 000 000 лева за Белене калната дупка на курни и ровч, част от "големия шлем" на параванката. Тея ни върнаха с 50 години назад.

    Коментиран от #5, #10

  • 2 Паче

    15 1 Отговор
    Този бивш хим.завод трябва да го сринат до основи и на негово място посадят борове!!!
  • 3 Гербаджийски кавал

    10 3 Отговор
    Нали се сещате на станислав попов от коя партия е и коя година придобива химко по времето на коя партия 2016
  • 4 666

    11 1 Отговор
    Няколко дена мина. Гръмна ли? Не? Щом собственик е ГЕРБ значи чакат БСП да спечели изборите и да гръмне при техния мандат, че да не са виновни те.
  • 5 Капиталист

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Които другарите от капитализЪма продължават да развиват много успешно.

    Коментиран от #6

  • 6 Реалист

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Капиталист":

    само химическите отпадъци не можем да им погребем на комунистите - добре че във варна поне неутрализираха на полимери бомбите. Сега и тука - сярата ако пробие няма да пита кой от коя партия е... Ама то от комунист да ти мисли за година напред - къде ти...
  • 7 Българин

    2 2 Отговор
    Взе ли си заплатата..? Или си на двадесет ходини или си продажник, как мислиш се построи тази държава, с работа в сектора на услугите и от Ай - Ти спициалисти може би, а....?

    Коментиран от #8

  • 8 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    какво си построил бе , вижда се метрорто 20 г го строихте комунистите и нямаше една спирка готова , блока на мария луиза срещу депото 17г. се строи, блок 87 в разсадника още не е довършен.Руснаците ни даваха евтин петрол ние им давахме консерви , а праскови череши ягоди изнасяхме във ФРГ.!985г Горбачов се усети и ни спря евтиния петрол дето го препродавахме и стана това , видя се истината

    Коментиран от #9

  • 9 Брежнив

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Ни даваше безвъзмездно по 10, да десет милиона тона нефт безвъзмездно годишно. ТЖ правеше реекспорт. Щракахме с пръсти. Институти бол, баз никакъв ефект! Прав си , ул”Найчо Цанов” бе 20 години в кал, а дирекция “Метрополитен” банкети всеки ден!
  • 10 бобо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Химикала е собственост на депутат от ГЕРБ. Пък ти го усуквай колкото искаш.
  • 11 babaqga

    0 0 Отговор
    На оръжие!