Last news in Fakti

12 Март, 2016 15:13 1 682 0

Изкуствен интелект срази шампион по Го

  • го-
  • изкуствен интелект-
  • се-дол-
  • успех

Успехът се счита за крачка напред в изработването на изкуствен интелект

Изкуствен интелект срази шампион по Го - 1
Снимки: АП/БТА

Компютърна програма победи майстор на играта Го. Резултатът е повече от впечатляващ - 3:0 за изкуствения интелект. AlphaGo програмата на Google се изправи срещу Лий Се-дол в Сеул, Южна Корея. Майсторът на играта бе напълно убеден, че ще успее да победи машината. 

AlphaGo е програма, разработена от английската компания за изкуствен интелект DeepMind, която Google закупи преди две години.

Играта Го идва от древен Китай. Играе се от двама души на дъска 19 на 19. Победител е този, който успее да обгради пуловете на противника си.

Го дълго време бе считана за невъзможна за овладяване на високо ниво от компютрите, въпреки че машините вече се справят успешно с подобни игри като шах. Поради това, разработването на способен изкуствен интелект, който да играе успешно Го, бе важна цел за работещите в тази област програмисти.

След срещата Лий Се-дол заяви:"Нямам думи. Тази програма е невероятна. Ходовете й бяха почти съвършени".

"Когато видиш велики играчи на Го един срещу друг, битката им наистина е красива. Затова се радваме, че сме успели да вградим част от тази красота в един компютър", коментира съоснователят на Google Сергей Брин след срещата.

Изкуствен интелект срази шампион по Го


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА