Last news in Fakti

6 Август, 2016 01:46, обновена 6 Август, 2016 06:00 2 251 0

Шоуто на "Маракана" започна! Светът е Олимпиада

  • откриване-
  • церемония-
  • олимпийски игри-
  • рио де жанейро-
  • олимпийски огън

Първата част от от откриването бе впечатляваща

Шоуто на "Маракана" започна! Светът е Олимпиада - 1
Снимка: БТА/АР

Дългоочакваният момент настъпи - бе дадено начало на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Целият свят е вперил поглед в карнавалния град, където над 10 000 атлети от 206 страни 2 седмици ще мерят сили в 42 спорта.

32 съоръжения, разположени в 4 района на Рио ще приемат различните надпревари и огромна бройка служители, които ще се грижат всичко да протече „като по ноти“.

За първи път най-значимата спортна надпревара се провежда в държава от Южна Америка - Бразилия. Олимпийският огън ще гори в Рио де Жанейро – на митичния стадион „Маракана“ - а пламъкът му, символизиращ мир, единство и приятелство, сякаш предвещава интригуващи спортни битки подчинени на спортсменството и високите човешки ценности.

Шоуто на "Маракана" започна! Светът е Олимпиада
Снимка: БТА/АР

Знаменитият бразилски хореограф Дебора Колкер подготви впечатляващо танцово шоу, в което участваха повече от 6 000 танцьори. Сред музикантите в програмата бяха певецът и носител на няколко награди „Грами“ Каетану Велозу, както и  певицата Анита и Жилберту Жил, който е бивш министър на културата в Бразилия.

Шоуто по откриването започна с впечатляващи кадри от Рио де Жаненейро. Проведе се обратно броене от 10 до 0, с което се даде старт на церемонията.

Шоуто на "Маракана" започна! Светът е Олимпиада

Невероятна феерия от фойерверки описа страхотна гледка в небето над легендарния стадион. Последва призив за опазването на околната среда, след което бе издигнато и знамето на Бразилия.

Изпълнен бе националният химн на страната домакин от Паулиньо да Виола.

Втората част от спектакъла бе историята за раждането на живота на Земята. Тя бе описана по страхотен начин от множеството участници в церемонията. Те оформиха еволюцията на живота на Земята.

Шоуто на "Маракана" започна! Светът е Олимпиада

Показано бе и откриването на Бразилия. Танцьорите влязоха в ролята на местното население на Бразилия - горски племена, които обрисуваха амазонската джунгла.

Следващият сегмент обагри стадиона в ярка зелена светлина, представяща природата на Бразилия. Хореографията оформи пълноводните реки на южноамериканската страна и нейните огромни гори, осигуряващи голяма част от ресурсите ѝ, както и развитието на "кариоките" през вековете. Бразилия - земята, където всичко расте и избуява, същинско олицетворение на Рая.

Шоуто на "Маракана" започна! Светът е Олимпиада

Първоначално бе представено пристигането на португалските колонизатори, а след това и идването на робите от Африка.

Шоуто на "Маракана" започна! Светът е Олимпиада

Последва концепцията "Метрополис" показа изграждането на съвременна Бразилия, концентрирана в големите мегаполиси. Поредната прожекция представя небостъргачите в южноамериканската страна, които буквално се докосват един в друг.

Шоуто на "Маракана" започна! Светът е Олимпиада

Програмата продължи с пресъздаване на първия полет в световната история на летателна машина, по-тежка от въздуха. Той е дело на бразилеца Сантос Дюмон, който през 1906 година прелита около 60 метра със своя експериментален самолет "14-Бис". Сега на "Маракана" подобен модел на неговия апарат показа невероятните красоти на Рио де Жанейро отвисоко.

Шоуто на "Маракана" започна! Светът е Олимпиада

Минути по-късно на сцената се появи световноизвестният модел Жизел Бюндхен, която, под съпровода на красива балада привлече погледите на хилядите по трибуните.

Шоуто на "Маракана" започна! Светът е Олимпиада

Последваха музикалните изпълнения на различни известни бразилски певци. Музиката им бе съпроводена от танци, включващи елементи на "капоейра" - националния спорт на Бразилия. Танцьорите показаха и движения от други стилове, напълно различни един от друг, с което се разкри богатата култура на "кариоките".

Следващата част от откриващата церемония отправи призив към света да се обърне сериозно внимание на климатичните промени и глобалното затопляне. Предупредителни модели на НАСА изобразиха температурите на Земята в последните 14 месеца и топенето на полярните шапки.

Бе хвърлен поглед в бъдещето с графика, изобразяваща евентуалното потъване на различни точки и градове по света, които са под морското равнище или на ниско такова – Амстердам (Холандия), Дубай (ОАЕ), Шанхай (Китай), Лагос (Нигерия) и т.н.

Шоуто на "Маракана" започна! Светът е Олимпиада

Секунди след това започна и дългоочаквания парад на нациите. Първа беше делегацията на Гърция, последвана от тази на Афганистан и Азербайджан, ЮАР, Албания.

Германците бяха приветствани от президента на МОК Томас Бах. Знамето развя известният състезател по тенис на маса Тимо Бол.

Последваха представителите на още няколко страни, след което се появи отборът на бежанците, които ще се състезават под олимпийския флаг.

След Бруней на пистата стъпи и българската делегация! Знамето ни бе гордо развято от лекоатлетката Ивет Лалова. Групата ни се състои от 51 спортисти, които ще мерят сили в 14 дисциплини. Да пожелаем успех на нашите момчета и момичета!

Шоуто на "Маракана" започна! Светът е Олимпиада

Шоуто на "Маракана" започна! Светът е Олимпиада

След като парадът на нациите премина участниците в церемонията оформиха олимпийските кръгове. Интересното бе, че всички кръгове бяха оцветени в зелено. Това бе препратка към това, че хората трябва да пазят Земята.

По материала работиха Константин Карагьозов и Иво Стойнев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА