Last news in Fakti

16 Август, 2016 15:52 942 0

На 100 години почина бившият президент на ФИФА Жоао Хавеланж

  • жоао хавеланж-
  • фифа-
  • президент-
  • почина

Хавеланж увеличава броя на участниците на световното от 16 на 32 отбора

На 100 години почина бившият президент на ФИФА Жоао Хавеланж - 1
Снимка: БТА/ AP

На 100-годишна възраст почина бившият президент на ФИФА Жоао Хавеланж, съобщи Би Би Си.

Бразилският спортен деятел заемаше тази позиция преди назначаването на Сеп Блатер – от 1974 до 1998 година.

Хавеланж бе член на Международния олимпийски комитет (МОК) от 1963 до 2011 година, когато подаде оставка заради влошено здравословно състояние.

Една от основните промени по време на неговото ръководство във ФИФА, с която ще бъде запомнен, е разширяването на формата на световните първенства от 16 на 32 отбора.

Освен това Жоао Хавеланж даде зелена светлина и за провеждането на световни първенства по футбол за жени.

На 30 април 2013 г. бразилецът подаде оставка като почетен президент на ФИФА вследствие на обвинения на етичната комисия за получаването на подкуп в големи размери.

Хавеланж е роден на 8 май 1916 година в Рио де Жанейро. Още в ранна детска възраст се запалва по спорта и на Олимпийските игри в Берлин през 1936 година участва като плувец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА