10 Септември, 2016 12:57 766 0

Бутрагеньо: Футболът е мощен инструмент

  • бутрагеньо-
  • видин-
  • школа-
  • реал мадрид

"За Реал Мадрид е чест да избере Видин", заяви легендата

"Футболът не е само игра - футболът е огромен социален феномен, много мощен инструмент да се помага на децата да се забавляват, да са по-щастливи, да имат цел в живота", заяви във Видин футболната легенда Емилио Бутрагеньо при откриването на спортно-социална школа на "Реал Мадрид".

Той допълни, че право на спорт имат всички, независимо от социалния си статус. Детски футболни школи на "Реал Мадрид" има дори в зони на война, в Африка и на места, където животът е много труден, но децата са обединени от магията наречена футбол, посочи именитият футболист.

"Именно затова тази школа е толкова важна - за да ни научи, че трябва да обръщаме внимание и да помагаме на най-слабите членове на нашето общество", заяви Бутрагеньо.

Той сподели, че основната цел на инициативата е използването на футбола като инструмент за предаване на ценности. Вярваме, че футболът обединява хората и опитът ни през годините показва, че този спорт не само помага на децата, но и на техните семейства и на общностите, каза Бутрагеньо.

"Трите основни ценности, които искаме да предадем на децата, са на първо място усилието - "Реал Мадрид" никога не се предава и сме на мнение, че винаги във всичко трябва да се дава максимумът. Второ - уважението. Обръщам се към децата: уважавайте родителите си, преподавателите, приятелите си, треньорите и съдиите. И на последно място - работата в екип: невъзможно е за "Реал Мадрид" да спечели титла, ако индивидуалните личности не играят в екип. Основното, което искаме е, да формираме децата като личности, защото сме на мнение, че, притежавайки тези ценности, в бъдеще шансовете им за успех в живота ще са по-големи", заяви Бутрагеньо.

"Днес присъстваме в 72 държави с над 400 проекта подобни на този, който представихме във Видин и с над 40 хиляди момчета и момичета, които се възползват от дейностите в рамките на проектите на фондацията. За нас е чест Видин да е мястото, където първо отваряме такова училище в България. От председателя на клуба Флорентино Перез имам съобщение за вас - искаме да ви кажем, че това е само началото на едни дълготрайни отношения", заяви футболната легенда.

За школата в България е предвидено в края на третата година да се обучават 180 деца - момчета и момичета, като главно място заемат децата лишени от родителски грижи, деца от домове и деца с леки умствени или физически нарушения. Проектът ще трае три години, а след това ще се направи оценка на ползата и напредъка на децата.

Като изрази радостта си, че видинските деца са вече част от голямото семейство на футболния клуб "Реал Мадрид", Емилио Бутрагеньо разговаря с малките футболисти. "Реал Мадрид" е клуб, който се е радвал на много успехи, спечелил е много титли, за което заслуга имат и феновете. Затова клубът решава да създаде фондацията "Реал Мадрид" - това става през 1998 г. с една ясна цел: да е възможно най-близо до нуждаещите се, главно до децата, разказа Бутрагеньо.

Бутрагеньо даде десетки автографи, снима се за спомен с деца и възрастни, с фенове. На изпроводяк похвали Христо Стоичков, нарече го изключителен футболист, дори опасен футболист и го определи като най-големия посланик на България по света.Той изпълни първия удар в демонстрационен мач на стадион "Георги Бенковски" с участието на момчета и момичета, възпитаници на спортното училище за социална интеграция.

Сто видински деца - момичета и момчета от социално слаби семейства, два пъти седмично ще играят футбол в новооткритата спортно-социална школа на "Реал Мадрид" във Видин, правейки първи стъпки във футболната игра. Тренирайки, те ще се учат на ценностите, които този спорт възпитава и това е основната цел, която стои зад проекта на Фондация "Реал Мадрид" за създаване на спортна школа за социална интеграция във Видин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА