Last news in Fakti

26 Ноември, 2016 17:43, обновена 26 Ноември, 2016 18:30 3 009 0

Фидел Кастро - човекът, спасил Марадона

  • фидел кастро-
  • диего марадона-
  • спасил

Без съмнение Диего ще запали пура в негова чест

Фидел Кастро - човекът, спасил Марадона - 1
Снимка: БТА/АР

Футболната легенда Диего Марадона винаги ще е дълбоко благодарен на Фидел Кастро, тъй като именно заради водача на революцията в Куба аржентинецът е жив днес.

Кастро почина в петък вечерта, 25 ноември, в дома си в Хавана. За смъртта съобщи неговият брат Раул с думите: "Лидерът на кубинската революция почина. До победата, винаги!"

Всичко това може да изглежда далеч от футбола, но всеизвестният лидер, свалил режима на Фулхенсио Батиста през 1959 г. с помощта на Че Гевара, заема важна роля в живота на Марадона, който е считан от мнозина за най-великият футболист, играл някога.

Първият път, когато аржентинецът посещава Куба е през 1986-а, годината, когато брилянтният полузащитник извежда страната си до единствената ѝ световната титла. Тогава Марадона се среща с Кастро и е удивен от историите, които чува от него. Това го кара да се върне няколко пъти до острова в Карибско море и да подари футболни тениски на президента.

След отказването на Марадона от футбола, отношенията между двамата се засилват. Великият аржентинец е в ужасно състояние заради проблемите си с наркотиците и се нуждае от хоспитализация, където да се възстанови. Тогава Кастро предлага кубинските здравни услуги на аржентинеца като на приятел и го приема в клиниката "Ла Пердера".

Това се явява като началото на връщането на Марадона към живота и спокойно може да се твърди, че именно интервенцията на Кастро спасява бившата легенда.

Разбирайки за кончината на кубинеца, Марадона изрази своите съболезнования от Хърватия, където наблюдава финала на Купа Дейвис.

"Tой беше като баща за мен. Когато тенисът свърши, заминавам за Куба, за да кажа сбогом на приятеля си. Той отвори вратите в Куба за мен, когато Аржентина ги бе затворила", сподели пред TyC Sports Марадона.

Именно затова футболният свят трябва да почете Кастро, задето спасява живота на един от най-великите в играта. Без съмнение Диего ще запали една пура в негова чест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА