28 Декември, 2016 02:24 1 007 0

Драматичните футболни двубои на 2016

  • драматичните-
  • футболни двубои-
  • 2016
Драматичните футболни двубои на 2016 - 1
Снимки: БТА/АР

2016 вече е към своя край. Тя бе особено емоционална за любителите на футбола и спорта като цяло. На фона на Олимпиадата в Рио и европейското по футбол във Франция спортните страсти бяха налице и станахме свидетели на куп любопитни дербита .

Сега е време за равносметка и ние от екипа на Факти.бг решихме да Ви предложим нашия подбор от най-интересните и ключови футболни сблъсъци от цял свят, на които станахме свидетели през 2016.

Шампионска лига 2015/2016, финал: Реал (М) - Атлетико (М) 1:1 (5:3 след дузпи)

С какво по-добро да започнем от финала на Шампионската лига за сезон 2015/2016. На 28-ми май дербито на Мадрид между Реал и Атлетико щеше да определи и носителят на европейската корона.

И "Белия балет" завоюва своя исторически 11-и трофей в Лигата на богатите по особено драматичен начин.

Четвърт час след началото на финала, логичното сякаш се случи. Отбраната на Атлетико отново проспа едно опасно центриране. Въпреки, че бе задържан, капитанът Серхио Рамос успя да чукне топката под плонжа на Облак и така да открие резултата.

Това попадение се оказа шок за противника и Атлетико до края на първата част не успя да излезе от него.

Второто полувреме започна по възможно най-добрия начин за символичните гости на "Сан Сиро". Още с първата си атака, "дюшекчиите" си спечелиха правото да изпълнят дузпа. Пепе закъсня да избие една подадена топка към Торес и го събори в собственото си наказателно поле! Марк Клатенбърг бе категоричен и посочи бялата точка. С отговорната задача се нагърби Антоан Гризман. Нервите на френския национал обаче не издържаха и той прати топката в горната греда.

В периода 75 -77 минути, отборът на Реал пропиля няколко 100-процентови шанса за гол. Апотеозът на техните офанзивни действия бе удар на Гарет Бейл, който бе изчистен от голлинията.

Секунди след това Кралският клуб бе наказан за аристократичните си пропуски. Атака на Атлетико стартира от капитана Габи, който елегантно копна за включващия се по крилото Хуанфран. Крайният бранител не изгуби никакво време и моментално отправи прострелен пас в наказателното поле на съперника. Там дебнеше резервата Ферейра-Караско, който действа по-бързо от закъснелите да го покрият Данило и Васкес, реализирайки изравнителен гол за 1:1.

Срещата влезе в продължения, там играта бе равностойна и положенията почти отсъстваха, за да се стигне до руската рулетка на дузпите.

При тях фаталната грешка допусна Хуанфран от Атлетико, който прати топката в гредата. Последва точно изпълнение на Кристиано Роналдо и Единадесетата вече стана реалност.

Евро 2016, финал: Франция - Португалия 0:1 (след продължения)

Друг емблематичен финал за 2016 несъмнено бе сблъсъкът за европейския трофей на международната сцена. На Евро 2016 станахме свидетели на куп изненади и победителят не бе изключение.

След като Франция се разправи категорично със световния шампион Германия на 1/2-финал, всички очакваха логичното да се случи и титлата да се озове в ръцете на домакините.

Португалия обаче бе на друго мнение и дори след като голямата звезда на тима Кристиано Роналдо се контузи още в 25-ата минута на срещата, неговите съотборници показаха компактност и отборен дух и постигнаха подвиг.

Домакините доминираха в по-голямата част на мача и той приключи със 7-3 точни удари в тяхна полза, но португалската защита и безпогрешният вратар Руи Патрисио така и не бяха пробити.

Изключението прави гредата на Андре-Пиер Жиняк в последната минута на редовното време - тогава Патрисио падна на колене, за да види как зад него топката удря страничния стълб. Този пропуск на практика се оказа фатален за Петлите.

Звездният миг на Португалия беше в 109-ата минута, когато Едер напредна с топката, Лоран Косчелни го изпусна и той с тежък фронтален удар проби в долния ъгъл.

Така играчите на Фернандо Сантош спечелиха Сребърната амфора след само една победа в редовното време на този турнир и донесоха неописуема гордост на страната си.

Мондиал 2018, 1-и квалификационен кръг: България-Люксембург 4:3

Още преди триумфа на иберийците на Евро 2016, бългаският национален отбор по футбол се разправи с Кристиано и компания с 1:0 в контрола. Забавен факт, наистина. Но докато едните завладяха европейския връх, родните национали като че ли продължават да дълбаят и затъват все по-надолу.

Така се насочваме и към инфарктния успех на българите с 4:3 срещу не кой да е, а срещу футболното джудже Люксембург.

"Лъвовете" надиграха с гол в последните секунди противника си на старта на световните квалификации за Мондиал 2018 в Русия.

Нашите показаха трагична и комична игра в защита и цялостно не изглеждаха изобщо като единен отбор, а фактът, че допуснаха три попадения във вратата си от съперник от подобен ранг е далеч повече от разочароващ.

България дръпна в резултата чрез Димитър Рангелов (16), но бившият нападател на ЦСКА Жоаким ни попари с два гола за два минути - в 60-ата и 62-ата минута.

Марселиньо изравни, а в 78-ата минута Попето отново даде аванс на нашите. В 91-ата минута Бонер изравни и смълча и без това тихите трибуни, но минута след това Тонев донесе успеха на нашите и на практика спаси на тогавашен етап кожата на селекционера Ивайло Петев. След това историята е ясна - след тази "героична" победа, България падна с 0:3 от Швеция и 1:4 от Франция.

Първа професионална лига на България, 10-и кръг: ЦСКА-София - Левски 1:1

Вечното дерби на България се завърна...или не съвсем. Когато Левски и ЦСКА играят един срещу друг футболното общество в страната е на крака, а Вечният сблъсък винаги се е считал за един от най-емоционалните мачове през целия шампионат.

Сътресенията в ЦСКА обаче доведоха до фалита на клуба и изпадането му от елита. Така враждата между “сини” и “червени" временно бе поутихнала.

Сега обаче с промяната на формата на шампионата, тимът от "Армията" намери начин да се завърне под името ЦСКА-София, трансформирайки и заемайки мястото на Литекс. Сега "новото ЦСКА" ще се опита отново да спечели любовта на армейските фенове. И какъв по-лесен начин за това, ако не със силен мач срещу тима от Герена.

Колкото до самият двубой - той определено не бе от най-висока футболна класа. Единоборствата преобладаваха и предпазливите действия в защита. Но както оибикновено това не е най-важното, когато на терена са Левски и ЦСКА... важен е зарядът.

Пред около 25-те хиляди зрители на националния стадион "Васил Левски", Франсис Нар откри резултата в 34-ата минута след грешка в защитата на "червените".

Влезлият като смяна Преслав Йорданов изравни в 77-ата от дузпа, отсъдена за съприкосновение на вратаря на "сините" Боян Йоргачевич с нападателя.

Левски от своя страна пък пропусна да реши дербито в 69-ата минута, когато Георги Костадинов не успя да реализира сам срещу стража Георги Китанов.

По-интересно бе по трибуните, особено шествието на левскарите преди срещата, както и хореографията им в сектор "Б".

В крайна сметка ремито бе логично и интригата остава за последващите сблъсъци. С новия формат на лигата, ще може много по-често да се наслаждаваме на Вечните дербита.

Шампионска лига, групова фаза: ПСЖ - Лудогорец 2:2

Магията на Лудогорец се пренесе и на Парк Де Пренс. В последните 4 години тимът от Лудогорието се превърна в тотален хегемон на родната сцена. "Орлите" имат три поредни шампионски титли, а в края на 2016 отново приключват като убедителен лидер в родната Първа професионална лига.

Предизвикателството за разградчани вече се пренесе на европейската сцена. Тимът игра в групите на Шампионската лига 2013/2014 и достигна до 1/8-финал в Лига Европа 2014/2015, а през 2016 се пребори за 3 ремита в групита на Лигата на богатите в конкуренцията на имена като ПСЖ, Арсенал и Базел, финиширайки на третото място в класирането пред швейцарския гранд.

Най-интересна бе последната и ключова среща на тима. Тогава възпитаниците на Георги Дерменджиев гостуваха на френския гранд и постигнаха пореден подвиг, преборвайки се за 2:2. Лудогорец на два пъти повеждаше на "Парк де Пренс", и само минути разделиха тима от историческа първа победа като гост в надпреварата.

Българите започнаха отлично и поведоха след само четвърт час игра. Върджил Мисиджан се разписа след центриране на Натанаел отляво. След това звездите на домакините направиха куп пропуски, за да се стигне до 61-ата минута, когато Единсон Кавани най-после успя да изравни със задна ножица, възползвайки се от груба грешка в отбраната на Лудогорец.

Десетина минути по-късно феновете по трибуните отново гледаха невярващо - при бърза контра на нашенци Джонатан Кафу асистира на Вандерсон, който не се поколеба и с прецизен шут върна преднината на гостите.

И точно когато всичко изглеждаше решено драмата отново се заформи и 70 секунди преди последния съдийски сигнал Анхел Ди Мария оформи крайното 2:2.

Това реми обаче се оказа препъникамъчето за френския гранд, който изпусна първото място в групата - в другия мач "Арсенал" се наложи безпроблемно с 4:1 при гостуването си на "Базел" и завършва първи в група F.

Успехът за Лудогорец бе още по-голям от факта че тимът продължав кампанията си в Европа и след нова година - във втория по сила клубен турнир - Лига Европа. Там на 1/16-финал съперник на българите ще бъде датският Копенхаген.

Финал Копа Аржентина: Ривър Плейт - Росарио Сентрал 4:3

Много драматичен развой имаше и финалът на Копа Аржентина.

Отборът на Ривър Плейт спечели головото шоу срещу Росарио Сентрал с 4:3. Двата отбора изиграха изключително динамичен финал, като мачът премина през няколко обрата в резултата.

„Червено-белите” поведоха в 11-та минута чрез нападателя Лукас Аларио, който реализира дузпа.

Само за 20 минути тимът на Росарио Сентрал, който изгуби във финала на надпреварата и в последните две години, стигна до пълен обрат с попадения на Дамиан Мусто и Марко Рубен.

Малко преди почивката Лукас Аларио вкара нова дузпа, за да изравни, но в 63-та минута Ривър Плейт отново се оказва изоставащ, след като Рубен вкара втория си гол в двубоя.

В 71-та минута Аларио оформи хеттрика си и направи 3:3, а 4 минути по-късно Иван Алонсо вкара победното попадение за Ривър Плейт.

С този успех победителите си осигуриха и престижно участие в турнира Копа Либертадорес през следващата година.

Ла Лига, 14 кръг: Барселона - Реал (М) 1:1

За завършек няма как да не отбележим накратко още един суперсблъсък, а именно испанското "Ел Класико". То е често срещано явление, но това не пречи да предизвиква сериозни емоции у феновете. Когаро на едно място се съберат Меси, Неймар, Луис Суарес, Кристиано Роналдо, Гарет Бейл и Серхио Рамос спектакълът е гарантира.

Този път последният от изброените попадна в центъра на прожекторите. Капитанът на "белите" за пореден път спаси своя тим с ключов изравнителен гол секунди преди последния съдийски сигнал от 14-ия кръг на Примера дивисион, игран на "Камп Ноу". Лука Модрич центрира, Масчерано се подхлъзна и изпусна Рамос, който с глава изравни резултата.

Преди това Луис Суарес дръпна каталунците напред с гол в 53-ата минута.

В крайна сметка драмата в края изиграва важна роля за това мадридчани да финишират годината с 6 точки преднина пред вечния си съперник и да бъдат считани за основен фаворит за трофея в Ла Лига.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА