Last news in Fakti

8 Януари, 2017 11:27, обновена 8 Януари, 2017 13:29 5 095 11

Страхотен Григор Димитров грабна първи трофей за 2017!

  • григор димитров-
  • кей нишикори-
  • бризбейн

Българинът пречупи коравия Кей Нишикори за първи път

Най-добрият български тенисист започна по страхотен начин 2017. Григор Димитров завоюва трофей още при първото си участие за годината.

Това стана факт, след като родния талант се наложи в три сета, с 6:2, 2:6, 6:3, над номер 5 в света Кей Нишикори във финала на надпреварата в Бризбън, Австралия.

Нашенецът затвори първия сет след само 36 минути игра, след като реализира 2 пробива. Във втората част се случи огледалната ситуация - същото развитие, но в полза на Нишикори. Решаващият сет мина изцяло под контрола на първата ни ракета, като един пробив в осмия гейм реши и изхода от срещата.

Досега Григор нямаше успех срещу този съперник на три пъти, но това не спря хасковлията да се поздрави с победата днес.

Димитров заби 7 аса и допусна 2 двойни грешки в мача, докато Нишикори имаше 4 директни точки от начален удар и нито една двойна грешка. Димитров реализира 3 пробива в мача - с един повече от съперника си и грабна победата за 1 час и 48 на корта.

През следващата седмица Григор избра да не участва в друг турнир и ще се концентрира изцяло върху подготовката си за Откритото първенство на Австралия.

Преди двубоя:

Ударният старт за българския тенис ас Григор Димитров продължава с финала на турнира от категорията ATP 250 в Бризбън.

Първата ни ракета спори за петия си трофей от АТП тура срещу коравия японец Кей Нишикори, а срещата между тях вече започна и се провежда на "Пат Рафтър Арина".

17-ият в света българин все още няма победа срещу азиатеца, като в трите мача помежду им досега е спечелил едва един сет.

И трите им сблъсъка до момента са на турнири от категорията "Мастърс". В Шанхай през 2013 година Нишикори печели с 6:3, 6:4, в Маями през 2014 японецът надделява със 7:6 (1), 7:5, а в Канада през 2016 българинът отстъпва с 3:6, 6:3, 2:6.

По пътя си към мача за титлата в Бризбън, Димитров последователно елиминира Стийв Джонсън, Никола Маю, Доминик Тийм и световния номер 3 Милош Раонич.

Сега предстои да разберем дали нашенеца има силата и хладнокръвието да довърши започнатото и да спечели и финалния двубои, нещо което на три пъти му убягваше през 2016.

Развитието на срещата по геймове:

Първият сет започна без грешки и двамата тенисисти си размениха по два сервис-гейма за 2:2. Димитров удържа и следващото си подаване, за да реализира и първи пробив в шестия гейм, повеждайки с 4:2. Пробивът бе затвърден и в крайна сметка българинът затвори сета при 6:2 в своя полза, след като успя да пробие противника си и в осмия гейм. Така първата част бе взета от хасковлията за 36 минути игра, след като той се възползва от двете си точки за пробив, Нишикори пък в началните геймове пропиля три.

Вторият сет стартира по идентичен начин, но разликата бе в това, че при 2:2 пробивът бе в полза на японеца. В петия гейм той набързо дръпна с 40:0 и макар че Гришо, който сервираше, отрази две точки за пробив, третата бе оползотворена. След това Нишикори не сгреши и взе подаването си за 4:2, без дори да даде точка на българина. Проблемите за нашенеца продължиха до края на частта. Той бе разколебан, допусна веднага още един пробив и сравнително лесно сдаде сета на азиатеца след 6:2.

Преди решителния трети сет, намерилия играта си Нишикори бе принуден да поиска медицински тайм-аут. Явно травмата на японеца обаче не бе сериозна, а просто мускулно схващане в областта на корема, и той продължи мача без по-нататъчни проблеми.

В третата част седем гейма пробиви нямаше. Димитров изпусна един брейк пойнт във втория гейм, но след това никой от двамата тенисисти не позволи на съперника си да вземе надмощие и да стигне до друга изгодна възможност. В осмия гейм такава се откри пред хасковлията и той я грабна, за да поведе с 5:4 преди своето подаване. Нишикори се огъна под напрежението, заблъска ракетата си в корта и в крайна сметка не успя да взе дори точка в решителния гейм, доставяйки първи трофей за 2017 в ръцете на Григор Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кръстев

    10 1 Отговор
    Браво Гришо
  • 2 ссс

    13 2 Отговор
    Само така и на австралийския шлем искам да се повтори !
  • 3 Гого

    8 1 Отговор
    Това е добре такива хора са нужни на Българи да я прославят с хубави неща!
  • 4 khh

    6 3 Отговор
    Уникален Гришо ! В такива моменти се гордеем, че сме българи и светът разбира, че има и друг вид българи, а не само като тези, които си изпробват ритниците срещу беззащитни жени в метрото !
  • 5 Гришу

    1 14 Отговор
    Какво му е уникалното на нашенския бек когато иска го може ама го бива повече в мързела колко шанса проигра спечелил един път и голям герой стана да отвличат вниманието на хората от същинските проблеми от това че половин българия е в снежен капан кой го интересува да мрат като кучета нали гришу спечелил голям праз

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гришу":

    Той поне е направил нещо!Ти какво си направил?Това да стоиш и да плюеш е жалко!

    Коментиран от #8

  • 7 христо христов

    6 1 Отговор
    винаги съм вярвал и подкрепял в съзнанието си този млад и корав българин.....ядосвах се на критиките които се изсипаха срещу него....все пак е човек...грешките не му са чужди....все пак таланта си каза думата...радостен съм...много.....желая му повече победи и здраве....
  • 8 До Гост

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Аз го плюя според мен и имам напълното право да го правя докато той си развява байряка дали ще спечели или загуби парите му са в кърпа вързани,а на мен ми се налагашес други съседи да си изчистим улицита за да можем да си приберем колите щото като валя един снегорин не мина преспи по метър и нещо.Може за теб това да не е знчително ама за хората като мене е поне малко.Ако си ШОП ми е ясно къв си?

    Коментиран от #10

  • 9 Гост

    3 1 Отговор
    Браво , Гришо! Гордеем се с теб! Продължавай в същия дух!
    ( Хубава статия)
  • 10 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "До Гост":

    Като му завиждаш, че си развява байряка и си печели парите, защо не направиш и ти, така че да можеш като него.Човекът е постигнал много в кариерата си, заради хора като него светът ни знае и с хубави неща.
    За това че си чистил сняг той ли ти е виновен?Защо го плюеш при положение, че не си постигнал и на половината от това, което е постигнал той?
    Относно това дали съм "ШОП"- да шоп съм и не виждам проблем в това.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.