Last news in Fakti

24 Януари, 2017 19:42, обновена 24 Януари, 2017 21:15 1 810 0

Възходът на Григор Димитров

  • възходът-
  • григор димитров-
  • 2017-
  • бризбейн-
  • australian open

Понякога Григор Димитров отнася сериозни критики по отношение на формата и представянето си. Това обаче по никакъв начин не може да му отнеме славата на най-добрия тенисист на България.

Колебливата 2016

През 2016 родният талант бе колеблиев и отново не успя да разгърне пълния си потенциал. Той загуби и трите финала, до които достигна и не успя да се поздрави с нито един трофей.

В крайна сметка Григор приключи годината обнадеждаващо. Той вкара в щаба си ново име - специалиста Дани Валверду и възвърна мястото си в Топ 20 на световния тенис елит.

Така българските фенове с нетърпение очакваха да разберат дали възходът на нашенеца ще продължи и през новата година.

Титлата в Бризбейн

А 2017 започна повече от впечатляващо. На турнира в Бризбейн Димитров показа истинското си лице и, след като последователно преодоля Стийв Джонсън, Никола Маю и Доминик Тийм, намери място на полуфиналите.

Там серията продължи с впечатляващ успех в два сета над номер 3 в света Милош Раонич. Първата ни ракета детронира шампиона от миналата година по категоричен начин след 7:6 (7), 6:2, а канадецът не получи нито една точка за пробив в целия мач.

В същото време, Димитров допусна само 7 непредизвикани грешки за близо час и половина игра.

След победата си над водача в основната схема, хасковлията остана много доволен от играта си.

"Не бих могъл да си представя по-добър сценарий. Раонич е номер 1 в схемата и отличен играч. Познаваме се добре, уважавам го много, но в момента съм концентриран изцяло върху моята игра и играя все по-добър тенис", с увереност коментира Димитров в интервюто на корта веднага след края на двубоя.

Във финала българинът имаше не по-леко изпитание, тъй като срещу него се изправи коравият Кей Нишикори. Досега Григор никога не бе триумфирал срещу петия в света, но това не спря хасковлията да се поздрави с победата от четвъртия си опит.

Димитров спечели с 6:2, 2:6, 6:3 и достигна до титлата още при първото си участие за годината.

Първата ни ракета заби 7 аса, допусна 2 двойни грешки и реализира 3 пробива в мача - с един повече от японския си съперник и грабна победата за 1 час и 48 на корта.

Това което обаче направи най-силно впечатление бе хладнокръвието, с което Гришо изигра третия решителен сет. За един от основните недостатъци в представянето на нашенеца винаги се е считала недостатъчната психологическа издръжливост в най-ключовите момента.

Връщаме се само за миг към края на месец април миналата година. Тогава най-добрият ни тенисист бе сочен за абсолютен фаворит за спечелването на надпреварата в Истанбул.

Григор се класира за финала след три сравнително лесни победи и му остана само да надиграе в мача за трофея посредствения Диего Шварцман. Това обаче така и не се случи и поредната титла бе изтървана лековато.

Димитров поведе със сет и 5-3 във втория. Там той сервираше за мача, когато изведнъж рухна и загуби катастрофално две поредни части, за да сдаде купата на противника.

Работата с Валверду в този аспект явно наистина е на ниво и в Бризбейн това съшо се видя - Димитров игра със самочувствие, бе уверен в ударите си и победата не закъсня.

С триумфа си Григор добави още 205 точки към актива си и с 2195 т. се намести на 15-ата позиция в разнглистата пред Роджър Федерер (1980) и Люка Пуй (2131). Така за пръв път в кариерата си нашенеца се видя по предно класиран в сравнение със своя идеал - Маестрото от Швейцария.

Почивката

Седмицата след успеха си Григор избра да не участва в друг турнир и да се концентрира изцяло върху подготовката си за Откритото първенство на Австралия. И този ход се оказа също печеливш.

Инерцията от Бризбейн даде допълнителен тласък на нашенеца, а почивката го бе възстановила за нови битки.

Той говори пред английския "Телеграф" и обясни, че в последните 1-2 години е научил много за играта си.

"Видях какво работи за мен: какви тренировки, какви фитнес режими, какъв хранителен режим, какво трябва да правя на и извън корта. Сега ми трябва постоянство. Тренирам и за това да опростя играта си. Благословия и проклятие едновременно е да имаш прекалено много оръжия в арсенала си, но по-малко сложните удари на корта са за предпочитане", коментира Димитров.

Australian Open

И за наша радост, Григор продължи да използва умело "оръжията" си, а ударната серия от успехи продължи с пълна сила и в Мелбърн.

Димитров надигра в първите два кръга съответно австралиеца Кристофър О'Конъл и Хьон Чунг от Република Корея.

Последва запомняща се победа в три сета над ветерана Ришар Гаске и класиране за осмифиналите на турнира.

Това бе още един отличен пример за възхода в играта на българина. Димитров не трепна срещу един много корав съперник, с доста опит и срещу когото поставеният под №15 в схемата българин имаше цели 5 загуби и само една победа.

Така се стигна до мача срещу сензацията Денис Истомин. Представителят на Узбекистан поднесе най-голямата изненада, елиминирайки втория в света и един от основните претенденти за титлата в Мелбърн Новак Джокович.

Тук шансът бе на страната на Григор. Той не трябваше да изпуска златната възможност, която му се отваря. Преди година напрежението може би щеше да окаже своето влияние, но сега нещата стояха по съвсем различен начин.

Григор игра слабо и заслужено изпусна първия сет. Лошият старт се усети и втората част влезе в тайбрек. Това бе ключов момент за обрата, който щеше да последва. Димитров бе по-концентриран и не се поколеба да изравни сетовете, давайки само две точки на опонента си. Останалото всички го изживяхме - 6:2, 6:1 и исторически 1/4-финал.

Кой е Давид Гофин?

Сега на пътя на първата ни ракета застава 11-я в света - белгиецът Давид Гофин, а сблъсъкът между двамата ще бъде в сряда сутрин. По предварителна програма срещата трябва да започне около 6:00 часа българско време.

Тя се пада трети мач на "Род Лейвър Арена". Преди това трябва да се изиграят два двубоя при жените.

Първият е между Каролина Плишкова и Миряна Лучич-Барони, а вторият противопоставя Серина Уилямс и Йоана Конта.

Димитров и Гофин имат общо четири мача помежду си и българинът е спечелил и четирите, като само един от тях е бил на ниво АТР Уърлд Тур. На Откритото първенство на САЩ през 2014-а в третия кръг хасковлията се наложи след 0:6, 6:3, 6:4, 6:1.

Останалите три двубоя са били през 2010 година - два на фючърси в Германия и един на чалънджър в Женева. И в трите Димитров дори не дава сет на противника си.

Поставеният под №11 белгиец демонстрира респект по време на пресконференцията си след победата на Доминик Тийм в четири сета.

"Димитров, той е спечелил всичко. Започна година много добре. Взе титлата в Бризбън, един силен турнир. Той е много солиден през тази седмица", коментира 26-годишният тенисист от Рокур.

През 2014 г. Гофен печели единствените си две титли от АТП до момента и се изкачва от 111-о до 22-о място в световната ранглиста.

Каквото и да се случи, всички погледи отново са вперени в родната гордост в света на тениса Григор Димитров. Да се надявваме, че той има още много какво да ни покаже през тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА