29 Януари, 2017 14:17, обновена 29 Януари, 2017 19:23 1 369 2

Велик! Федерер с 18-а титла от Големия шлем

  • australian open-
  • тенис-
  • роджър федерер-
  • рафал надал

Швейцарецът победи Рафаел Надал във финала на Australian Open

Велик! Федерер с 18-а титла от Големия шлем - 1
Снимка: БТА/АР

Действащата легенда в мъжкия тенис Роджър Федерер отново изписа името си със златни букви в историята на този спорт.

35-годишният швейцарец триумфира на Откритото първенство на Австралия по тенис, побеждавайки Рафаел Надал от Испания в петсетова драма - 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.

Така Федерер завоюва 5-ата си титла в Мелбърн и общо 18-а в турнирите в Големия шлем - рекорд при мъжете в Оупън ерата.

Първи сет:

Първият сет започна равностойно. И двамата тенисисти взимаха сравнително лесно подаванията си до 3:3 гейма, когато Федерер направи единствения пробив в сета, който се оказа и достатъчен за спечелването му. Швейцарецът игра почти перфектно на свой сервис в първата част, давайки общо едва четири точки на противника си.

Втори сет:

Постепенно Надал увеличи темпото и бързо поведе с пробив във втория сет за 2:0 гейма. Той затвърди брейка и дори успя да реализира още един за 4:0. Изглеждаше, че втората част от мача ще приключи бързо в полза на левичаря от Майорка, но Федерер не се бе предал и върна единия от пробивите. Авансът на Надал обаче се оказа прекалено голям и испанецът затвори сета с 6:3 в своя полза.

Трети сет:

Ролите в третия сет отново се размениха - този път тотален доминант бе Федерер. Швейцарецът изпълняваше ударите си със завидна лекота и ги пласираше из ъглите на корта като по поръчка. Той успя да измъкне няколко оспорвани гейма за 3:1, а след това и за 5:1 в своя полза. Оттам връщане за Надал в сета нямаше и швейцарецът поведе с две на една части след 6:1.

Четвърти сет:

Показвайки характерната си спортна злоба и хъс, Надал не се предаде, хвърли доста усилия, които се отплатиха с пробив за 3:1 гейма в началото на четвъртия сет. След това частта продължи гейм за гейм и испанецът вкара нещата в решителен пети сет след 6:3.

Пети сет:

Преди началото на петия сет Федерер поиска медицинско прекъсване на мача. Още в първите разигравания Надал започна да натиска силно топката от дъното на корта при сервис на противника и това бързо даде резултат - пробив за испанеца още в първия гейм. Последваха тежки минути за матадора, който на свой ред бе опрян до стената в сервис геймовете си - във всеки от тях той трябваше да спасява точки за пробив. Така логичното се случи и Федерер изравни в крайна сметка за 3:3. Швейцарецът взе лесно следващото си подаване, а в осмия гейм разколебаният Надал допусна да се стигне до 0:40 на негов сервис. Въпреки че върна четири брейкпоинта, в крайна сметка испанецът рухна и Федерер получи шанс да сервира за титлата при 5:3 гейма. Опонентът му отново показа непримиримост, но в крайна сметка Федерер бе този, който ликуваше.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Немупукащия

    3 0 Отговор
    С две думи. 😊 НАЙ ВЕЛИКИЯТ В ИСТОРИЯТА НА 🎾 ТЕНИСА
  • 2 Влади

    1 0 Отговор
    Браво на Федерер