16 Февруари, 2017 08:36 1 091 0

Моци в най-великите моменти в Шампионска лига

  • моци-
  • моменти-
  • класация-
  • шампионска лига

Определиха най-важните психологически моменти в историята на Шампионската лига и КЕШ

Моци в най-великите моменти в Шампионска лига - 1
Снимка: БТА/АР

Европейските футболни турнири се подновиха през тези седмица. Това даде повод на авторитетното футболно списание „FourFourTwo“ да представи седемте най-важни психологически момента в историята на Шампионската лига. Сред тях попада и вероятно най-паметния миг в историята на Лудогорец.

УНИКАЛНИЯТ ГАФ НА КРИСТОФ ДАУМ
Кристоф Даум е един от най-колоритните треньори в историята на германския футбол, а освен това допуска един от най-големите гафове в историята на Шампионската лига. След като воденият от него Щутгарт записва домакинска победа с 3:0 над Лийдс през сезон 1992/93, английският тим печели на реванша с 4:1. Това е достатъчно на швабите да продължат за втория кръг, но Даум прави грешка и в разрез с тогавашните правила пуска на терена четвърти чуждестранен футболист. Така на Лийдс е присъдена служебна победа с 3:0 и се налага изиграването на допълнителен мач на неутрален терен. Срещата се провежда на „Камп Ноу“ пред едва 7400 зрители. Англичаните печелят с 2:1. Британските медии пък се присмиват на треньора на Щутгарт чрез любимата си игра на думи. Името на специалиста от Christoph Daum е променено на Christoph Dumb (Кристоф Глупака).

ДЖИМИ СИ ПЕЧЕЛИ ПОЧИВЕН ДЕН
Крилото на Селтик Джими Джонстън има страх от летенето със самолет. През ноември 1968 година той сключва споразумение с мениджъра на „детелините“ Джок Стийн, че ще пропусне гостуването на Цървена звезда, ако шотландският гранд спечели убедително първата среща. Джонстън е истинска фурия на терена. Бележи два гола и прави две асистенции за успеха с 5:1 и така не се качва на полета до Белград.

„СТАРАТА ГОСПОЖА“ РЕДОВЕН КЛИЕНТ НА БУТ
Всички футболни фенове обичат да гледат как вратар вкарва гол. Шампионската лига си има рекордьор в това отношение. Ханс-Йорг Бут има на сметката си 32 гола, включително три в най-престижния евротурнир. И трите са вкарани от дузпи, и трите са срещу Ювентус. През септември 2000 година 191-сантиметровият страж печели битката със своя колега Едвин ван дер Сар и бележи за Хамбургер от бялата точка при равенството 4:4. През сезон 2002/03 също вкарва дузпа при успеха на Байер (Леверкузен) с 2:1 срещу „бианконерите“. В края на 2009 година също наказва „Старата госпожа“ в Шампионската лига от 11-метров наказателен удар. Двубоят между Байерн и Ювентус е директен спор за второто място в групата и преди този мач италианският тим има предимство от една точка. Баварците печелят с 4:1 в Торино, а Бут вкарва първия гол за германския гранд.

СТРАННИТЕ ПРЕТЕНЦИИ
В първите години на евротурнирите правилата не са добре ясни на всички. В изключително неприятна проява на ксенофобия Английската футболна асоциация през 1959 година изисква от УЕФА всички мачове от европейските турнири от фазата на четвъртфиналите до финала да се ръководят от британски рефери. Холандия пък запитва европейската централа дали може да участва в КЕШ с националния си отбор. През 1997 година Ювентус излиза с предложение да бъде организиран финален турнир на Шампионската лига, който да се играе в рамките на една седмица на територията на една държава. Всички тези претенции получават отрицателен отговор от УЕФА.

БАРСЕЛОНА ПОКОРИ ИЗТОЧНА И ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ
Германското обединение може и да донесе огромна радост на гражданите на двете държави, които бяха разделени в продължение на десетилетия, но пък предизвика огромно главоболие на УЕФА. Стигна се до уникалния и единствен случай, според тогавашните действащи правила, една държава да има два участника в КЕШ без някой от тях да е спечелил турнира в предишния сезон. През 1991/92 Германия беше представена от Кайзерслаутерн и Ханза (Росток) – шампионите на ФРГ и ГДР. В първия кръг Ханза отпада от Барселона. Във втория каталунците елиминират и Кайзерслаутерн, който преди това е изхвърлил българския шампион Етър. В края на сезона Барселона печели КЕШ, а носителят на трофея от предишния сезон Цървена звезда е с намалени шансове за успешна защита. Заради войната в бивша Югославия „звездашите“ домакинстват в чужбина. Първоначално играят в Унгария, а последните два мача са на стадион „Народна армия“ в София.

МОЦИ УСПЯВА
Централният защитник Козмин Моци спаси две дузпи за Лудогорец през 2014 година и класира тима си в групите на Шампионската лига за първи път в клубната история. Съперникът беше Стяуа, който спечели първия мач от плейофния кръг с 1:0. На реванша с гол в самия край на редовното време Вандерсон прати срещата в продължения. В края на допълнителните две части вратарят Владислав Стоянов получи червен картон. Така Моци сложи ръкавиците. При дузпите румънецът първо сам се разписа от бялата точка, а след това спаси ударите на Паул Първулеску и Корнел Ръпа, за да създаде един от най-паметните моменти в историята на Лудогорец и тази на европейските клубни турнири.

ГЛАДЪТ НА РАБАХ МАДЖЕР
Един от най-великите моменти в историята на КЕШ за малко да не се случи. В началото на 1987 г. нападателят на Порто нарушава режима на отбора, измъква се от лагера, за да си купи сандвич и да утоли глада си. Действията му не остават скрити от помощник-треньора на „драконите“. Треньорите и управата искат да се разделят с алжирския футболен магьосник. Срещат обаче сериозна съпротива от феновете. Маджер се отплаща за доверието месеци по-късно на финала на КЕШ срещу Байерн. Той вкарва с пета срещу „баварците“ с вероятно най-великия гол в историята на финалите на турнира, а след това асистира и за победното попадение на Жуари.

Източник: Блиц


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА