16 Февруари, 2017 15:52, обновена 17 Февруари, 2017 08:29 1 511 0

7 съвета преди първия ви полумаратон

  • полумаратон-
  • съвети-
  • подготовка-
  • бягане

Как да пробягаме 21 километра?

7 съвета преди първия ви полумаратон - 1
Снимка: shutterstock.com

Бягането на полумаратон не само изисква физическа подготовка, но психическа издръжливост. Все пак не е лесно да се пробягат 21 километра. Ако никога не сте приемали подобно предизвикателство е хубаво да знаете няколко основни съвета преди да стартирате в първия си полумаратон.

1. Отидете по-рано
Като цяло, колкото е по-голямо състезанието, толкова по-рано трябва да отидете.
Не експериментирайте. Състезанията не са подходящ момент да пробвате нов чифт обувки или да се натъпчете на закуска. Дойде ли големият ден, „не клатете лодката“ и се придържайте към това, което е работило най-добре за Вас по време на подготовката.

2. Отпуснете мускулите
Да пробягате полумаратон не изисква кой знае каква специална загрявка. Динамичният стречинг и лекият джогинг трябва да са достатъчни.

3. Пийте
Дехидратацията оказва изключително негативно влияние на представянето и Ви забавя доста, особено в края на състезанието. Вместо да се концентрирате върху определена стратегия за хидратиране, просто пийте, когато сте жадни.

4. Започнете леко
Не се поддавайте на изкушението да се втурнете напред с всички сили в първите 1-2 километра. Не добавяйте няколкостотин метра към състезанието, като постоянно заобикаляте големи групи хора в началото. Пестете енергията си и я използвайте, когато настъпи точният момент за това.

5. Заредете се с въглехидрати
Тези, които тичат по-дълго от 2,5 часа, имат нужда от бърз източник на въглехидрати. Спортните гелове вършат работа.

6. Бъдете реалисти
Не отивайте на първия си полумаратон с конкретна времева цел. Приоритет за Вас трябва да е бъде да се забавлявате и да прекосите финала.

7. Не спирайте да се движите след състезанието
Не оставайте на едно място. Вижте се с приятели, например, и се разходете. На следващата седмица вместо да си дадете пълна почивка, заложете на леки упражнения с ниска интензивност, като плуване или каране на колело за 15-30 минути.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА