Last news in Fakti

30 Август, 2017 07:30 5 328 3

30 август 1987 г. Стефка Костадинова покорява 209 см. (ВИДЕО)

  • стефка костадинова-
  • скок-
  • рекорд

Това става на световното първенство е Рим

30 август 1987 г. Стефка Костадинова покорява 209 см. (ВИДЕО) - 1

На 30 август 1987 г. Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина.

Това става на световното първенство е Рим.

Стефка Костадинова преодолява от втори опит 209 см.

Музеят на олимпизма в Лозана пък отбелязва рекорда, като и до днес на входа има летва с постижението на Костадинова и това на Хавиер Сотомайор при мъжете от 245 см.

В Кариерата си Костадинова има олимпийска титла от игрите в Атланта 1996 г. и сребърен медал от Сеул' 88. Двукратна световна шампионка – Рим'87 и Гьотеборг'95. Еврошампионка от първенството на открито в Щутгарт през 1986 г.

Състезателката на Николай Петров има общо девет титли от големи шампионати на закрито – пет пъти е световна шампионка и четири европейска. Четири пъти е избирана за Спортист №1 на България и пет пъти е избирана за №1 на Балканите. През 1997 г. прекратява състезателната си кариера.

През 2012-та влиза в Залата на славата на световната федерация по лека атлетика (ИААФ). От 2005-та година Костадинова е председател на Българския олимпийски комитет. През 2013-та беше преизбрана на поста. Преди това е била вицепрезидент на БОК и заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    6 0 Отговор
    Беше каквото беше-спорта тогава у нас се развиваше и за него се отделяха много средства..ама е минало..
  • 2 гостенче

    1 1 Отговор
    Средствата не са проблем.
    Преблема е в спортистите и ценностната им система.

    Колкото до това което се е заделяло, пишеше в една статия преди налко дни от къде точно се е заделяло. Нещо май за некви колосални кредити се споменаваше и за няколкократната продажба на златния резерв на страната.
    Не си спомням точно.
  • 3 Ники

    1 0 Отговор
    Наясно сте всички че не е нормално да не е подобрен вече 30 години нали ? Има доста спортисти които смятат че тези рекорди трябва да бъдат анулирани поради простата причина че списъка със забранени вещества сега е 3 пъти по дълъг ?! Това разбира се не е наш проблем !! Ние можем само да се радваме защото сме ги мачкали а тогава играта е била такава ... но бяхме и част от СССР и се възползвахме от техните програми за тренировки и химия ... след като се отделихме ... бързо атлетическите ни успехи намаляха рязко ... заради разпадащата се инфраструктура , не добрите тренировъчни програми ... и особено за Химията която е много важна ама скапаните страни ги ловят с допинг ... Все пак да се радваме на успехите от преди 30 години че скоро няма да има други ...