13 Октомври, 2017 12:58 827 2

Боян Петров се отправя към Еверест

  • петров-
  • еверест-
  • хималайска корона-
  • алпинизъм-
  • възможности-
  • предел

През пролетта алпинистът ще атакува и Шиша Пангма

Алпинистът Боян Петров завършва успешен сезон с два изкачени планински гиганта, което го доближава на четири осемхилядника от това да се сдобие с така наречената Хималайска корона и да изпълни своя проект "Българин на 14х8000".

От финала го делят само най-високият на планетата връх Еверест (8848 м), четвъртият Лхотце (8516 м), тюркоазният Чо Ойю (8201 м) и джуджето Шиша Пангма (8027 м).

Пред Bulgaria ON AIR Петров обяви, че Еверест и Шиша Пангма ще атакува през пролетта, а през есента се готви за Чо Ойю.

Последният успех, който алпинистът записа, бе връх Дхаулагири в Северен Непал. Той успя да го изкачи само два месеца след като превзе тринадесетия по височина връх на земята – Гашербрум II.

"В планината опасности дебнат отвсякъде. Всеки един момент може да бъде фатален, ако не го предвидиш и не го контролираш. Казвам си, че не трябва да се вглъбявам в подобни неща, защото в противен случай по-добре изобщо да не предприемам експедиции", сподели в студиото на "България сутрин" Боян Петров.

Запитан каква е вертикалната граница за съвременния алпинист, Боян Петров посочи, че понякога тя се определя от това до колко генетически си предразположен да понесеш високото и безкислородното, но както в повечето случаи и тук в по-голямата си частност става въпрос за човешкия мозък.

"Ако той ти каже "недей, спри, опасно е" едва ли ще стигнеш далеч. Човек все пак трябва и да познава възможностите си. В началото се стремя да бъда по-предпазлив, с времето обаче тези граници се покачват", каза още алпинистът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3395

    1 3 Отговор
    Що не си седнеш на задника. Чий го дириш по тия чукари или толкоз не ти ке живее.

    Коментиран от #2

  • 2 Гоуст

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "3395":

    Адреналина за него е като въздуха за теб. Без това не може да живее