Last news in Fakti

17 Октомври, 2017 14:29 2 049 4

Защо Федерер бие под път и над път Надал?

  • федерер-
  • надал-
  • победи-
  • ракета-
  • тенис

Тайната на успеха се криела в ракетата на швейцареца

Рафаел Надал продължава да има предимство в мачовете си срещу Роджър Федерер – 23 победи срещу 15 загуби. Последните пет срещи помежду им обаче завършваха с усмивка за швейцареца. Маестрото е особено убедителен през календарната 2017 година – 4 двубоя с Рафа и 4 успеха. Нещо повече – в последните три сблъсъка Рафа не е спечелил даже сет.

Каква е причината Федерер да е толкова ефективен срещу Рафа през 2017-а година и да го побеждава толкова убедително и толкова често? Според анализ на Херман Монсерт от сайта “Sport24” тайната на успеха на Роджър е в по-голямата му ракета. Още през 2014-а след Australian Open той реши да заложи на специално изготвена за него ракета с 97 квадратни инча плоскост. Естествено, дори майстор като швейцареца се нуждаеше от определен период от време, за да свикне с новото си оръжие, а от началото на тази година вече плодовете на труда му са налице.

Не само бекхендът му е по-ефективен с тази по-голяма ракета, но и сервисът е по-заплашителен и най-важното - постоянен. Във финала в Шанхай Федерер загуби само осем точки при своите подавания и съответно в нито един момент не трябваше да отразява възможност за пробив. Преди, когато играеше с една от най-малките ракети по размер, той се затрудняваше да реагира на топспина от форхенд на левичаря от Манакор, който бе насочван директно към бекхенд страната. Тогава Федерер използваше слайс и прехвърляше инициативата на противника, докато сега с по-плоския и офанзивен бекхенд е винаги сериозен шансът да бъде записан уинър.

Естествено, феновете на Надал биха казали, че не сме видели новите способности на Федерер срещу Матадора на клей, но това едва ли ще се случи скоро, предвид графика на швейцареца. Така или иначе, по-бързото му атакуващо движение към топката (независимо от форхенд или бекхенд, особено при ретурите), го върна на непознати от години върхове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 граф Росиньол

    3 1 Отговор
    Пълни глупотевини, ракетата на ФедЕкс е с по-малка площ от тази на Надал, пуснете си мача и ще се убедите, успеха на ФедЕкс се дължи на вкараният първи сервис, повече от 75% успешни, срещу едва 66%, тази разлика е внушителна за топ играчи, още повече че Надал е и № 1!
  • 2 тренвр

    5 6 Отговор
    А всички бият Гришо хаха

    Коментиран от #4

  • 3 Кибик

    4 1 Отговор
    Надал вече не се зоба както преди, а и много рядко играят на червен корт.
  • 4 хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "тренвр":

    а ти си кравар който сигурно плюе също така Стоичков,Кобрата,Стефка Костадинова и Бербатов.Ти си успял повече.Сигурен съм ХАХАХАХА