22 Октомври, 2017 15:57 1 058 0

ФИФА се бори за по-лесно натурализиране

  • фифа-
  • национализиране-
  • предложение-
  • чужденци-
  • национални отбори-
  • монталяни

Идеята дойде от президента на КОНКАКАФ

Президентът на Футболната конфедерация на Северна, Централна Америка и Карибския басейн (КОНКАКАФ) Виктор Монталяни предложи да бъде опростена процедурата по смяната на гражданството на футболистите.

ФИФА вече разглежда предложението на Монталяни, което е мотивирано от многото натурализирани играчи и възможностите, които те получават в новите си родини. Според канадския футболен ръководител, така ще се помогне и на играчи, които ще получат шанс да играят за национални отбори, и на по-слаби страни, които пък ще вдигнат нивото на националните си отбори.

"В последните години се появиха толкова много проблеми по този въпрос, защото просто светът се променя много бързо, миграцията на хората се променя. Има проблеми с националността в целия свят - в Африка, в Азия, при нас в Северна и Централна Америка. Затова смятам, че днес е дошло времето, за да бъде разгледан този въпрос отново. Смятам, че има решения на проблема, които няма да навредят на развитието на футбола по никакъв начин или пък ще ощетят когото и да било, казва Монталяни.

Единият от вариантите, който той ще предложи, е играчите с двойно гражданство или с произход от две страни, да имат право да играят за родината на другия от родителите си след определена пауза. Същото се отнася и за играч, който вече е бил национал на дадена страна, но има минимален брой мачове.

В момента регламента на ФИФА гласи, че един играч, който е с двойно гражданство и родителите му са от различни държави, той трябва да избере една от тях и да се състезава само за нея. Другото условие е, че чужденци могат да играят за друга страна, различна от родината им, ако са получили паспорт и са живели в нея без прекъсване в продължение на пет години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА