24 Ноември, 2017 13:02 3 117 1

Финалът на Григор е номер 2 в историята

  • финал-
  • григор димитров-
  • история-
  • гофен-
  • валверду-
  • атр

"Никой никога не се е съмнявал в способностите на Димитров", пишат от ATP

Финалът в Лондон, който Григор Димитров спечели, стана №2 в историята. Българската звезда в тениса победи 7:5, 4:6, 6:3 Давид Гофен (Белгия) и стана шампион в заключителния турнир на АТР. С общо 31 изиграни гейма за 3 сета този мач отстъпва само на финала между Джон Макенроу и Артър Аш (34 гейма) през 1978 г.

Димитров стана първият, който печели титлата без загубен мач още при дебюта си, след Макенроу. Мачовете в зала 02 в британската столица са гледани общо от 253 642 зрители, като 6 пъти всички места (17 800) са били разпродадени.

На сайта на АТР пуснаха текст за Григор и неговия треньор Даниел Валверду, в който се разказва как специалистът от Венецуела е успял да укроти таланта на българина.

„Никой никога не се е съмнявал в способностите на Димитров. Българинът е известен по целия свят с изпълненията си, които всеки трябва да види. Но преди да започне работа с Валверду през миналата година, Димитров просто разполагаше с много талант и много възможности за отиграване. И не бе наясно какво точно да прави, за да играе най-добрия си тенис", пишат от АTP.

„Ние имаме страхотна връзка. Разбираме тениса по еднакъв начин. Оценяваме това, което сме постигнали. В Лондон Димитров трябваше да се бори с нервите си, най-вече във финала, за да победи”, коментира треньорът Валверду, цитиран от „24 часа”.

„Но когато играта му върви, той се представя на много високо равнище. Едно от нещата, върху които работим, е той да бъде силен дори и когато не е съвсем в час. Във финала всичко бе въпрос на отношение към задачата и той отговори правилно. След година и половина Григор слуша внимателно, както и в деня, когато започнахме да работим заедно. Но винаги има мнение. За мен най-важното е да му обясня защо трябва да направи нещо по съответния начин, защо тренираме по 8 часа на ден. Поставяме си краткосрочни цели. Тенисът е начин на живот. Между човека, който е извън корта, и този, който трябва да даде най-доброто от себе си в решителен момент от мача, не бива да има разлика".

"Искаме да пазим Григор далече от хората и нещата, които могат да му размътят главата. Ако искаш да играеш добре, не трябва да мислиш за странични неща. Той винаги е бил тенисист от висша класа, но този спорт изисква повече от това да се представяш добре в турнирите. Нещата трябва да се случат едновременно, а точно това стана с Григор. Представянето му в Лондон надмина моите очаквания. Загубата, която Григор претърпя срещу Надал в откритото на Австралия, може да нарани всеки тенисист. Григор все още не се е излекувал напълно. Той бе толкова близо до първия си финал в „Големият шлем" и му е трудно да приеме какво се е случило. Но извлече полза от загубата си и това му помогна да печели важни мачове през годината. Но пък му хареса да побеждава и е гладен за още успехи”, допълни наставникът на българина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТНТ

    4 0 Отговор
    Петър Волгин не харесва това...