Last news in Fakti

6 Декември, 2017 09:30 1 775 23

Изхвърлиха Русия от Игрите в Пьончан

  • мок-
  • пьончан-
  • зимни олимпийски игри-
  • русия-
  • допинг-
  • изхвърляне

"Чистите" руски състезатели ще се състезават под олимпийския флаг и като неутрални

Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани Русия от зимните олимпийски игри в Пьончан през следващата година, но остави широко отворена вратата за "чистите" спортисти, които могат да се състезават под олимпийския флаг и като неутрални. Решението беше взето днес по време на заседание на Изпълнителния комитет, който разгледа отново доказателствата около скандала за систематична употреба на допинг в руския спорт и манипулацията на тестове в местната антидопингова лаборатория по време на последните зимни игри в Сочи през 2014-а година.

Комисия, водена от Самуел Шмид, представи нов доклад с информация от изследвания и изслушвания на спортисти, като сведенията не бяха на разположение на МОК преди летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016-а година. Заключението от доклада "Шмид" гласи, че "в Русия е била извършвана систематична манипулация на антидопинговите правила".

Комисията на Шмид препоръча на Изпълнителния комитет на МОК следното: "Да се вземат уместни действия, които ще бъдат достатъчно сериозни, за да санкционират по ефективен начин манипулацията на правилата за употреба на забранени стимуланти и системата в Русия". Комисията препоръча това да се случи чрез забрана на руските униформа, флаг и химн в Пьончан в началото на следващата година. Комисията на Шмид уточни в своя доклад, че МОК "трябва да защити правата на чистите спортисти в Русия".

След като дискутира и одобри доклада "Шмид", Изпълнителният комитет към МОК взе следните решения: "Да изключи Олимпийския комитет на Русия (от олимпийското движение) с днешна дата; Да покани руските спортисти за участие на зимните игри в Пьончан под строги условия. Поканените спортисти ще участват, независимо индивидуално или отборно, под името Олимпийски спортист от Русия (ОСР). Те ще се състезават със състезателен екип, носещ именно това име и брандиран с олимпийския флаг. На церемониите по награждаване (при злато за такъв спортист) ще бъде свирен олимпийският химн".

МОК реши още, че няма да акредитира представители на руското спортно министерство за игрите в Пьончан и ще изключи министър Витали Мутко, както и неговия заместник Юри Нагорних, от всички бъдещи олимпиади. Председателят на организационния комитет за Сочи 2014 Дмитри Чернишенко пък загуби мястото си в комисията за Пекин 2022, а президентът на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) Александър Жуков ще остане временно без членското си място в Изпълнителния комитет на МОК.

Това обаче не е всичко, защото ОКР ще трябва да покрие разходите по изготвянето на докладите и хилядите повторни проби, които възлизат на около 15 милиона щатски долара. С това, уточняват от МОК, ще бъде изградена наново цялостта на борбата срещу употребата на забранени стимуланти и ще се изчисти името на спорта на международно ниво.

МОК си запази правото да вдигне частично или изцяло наказанието срещу ОКР преди церемонията по закриване на олимпийските игри в Пьончан, ако санкциите бъдат приети и изпълнени без условия от страна на представителите на местния комитет, федерациите и спортистите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    22 34 Отговор
    Много правилен ход! Всеки който се е занимавал поне малко със спорт му беше ясно че ушанките се зобеха на поразия. Маша Курникова и тя намаза. Хванат спортист със допинг трябва да му се отнеме правото да получава медали и парични премии до живот. Нека да има право да се състезава защото ще е опитно зайче за фармацевтичните концерни. Да видим тогава на кого ще му отърва да се зоби.

    Коментиран от #2, #10, #17

  • 2 Чурулик чурулик

    35 24 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Щото краварите се хранят със яйца и кентъки и макдоналдси само нали?просто тече една открита кампания против славяните по всички направления диктувана от англосаксонците краварите и юдейте и ватикана тва вселенско зло

    Коментиран от #3, #4

  • 3 пролетарии от всички страни съединявайт

    20 13 Отговор

    До коментар #2 от "Чурулик чурулик":

    Не само към славяните а и към православните и всички вЕващи в кумунизЪма и ЦоциализЪма , др. Ленин , др. Сталин ,Путин Ким ..... Това е истината - и друга няма

    Пролетарий от всички страни/ и от пред и от зад / съединявайте се !!!
  • 4 хахаха

    23 22 Отговор

    До коментар #2 от "Чурулик чурулик":

    От много гледане на руска телевизия си изчуруликал, ама тотално:)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Stefko 88

    13 3 Отговор
    Ха ха ха
  • 7 Конят Лавров

    19 13 Отговор
    Зобили сме и пак ще зобим !

    Ние обичаме зоб !

    Това е православно и славянско
  • 8 Kcaniba

    11 7 Отговор
    В коневръза зобят здраво зоб!
  • 9 Стефан

    23 12 Отговор
    Я да припомня, че само преди година и нещо излезе информация, която проверяващата агенция дори потвърди без капка свян, че американски, френски, германски и британски състезатели са вземали допинг с разрешението на WADA! На сестрите Уилямс, колоездачи и какви ли още не беше ОФИЦИАЛНО ПОЗВОЛЕНО от ПРОВЕРЯВАЩИЯ ОРГАН да вземат ДОПИНГ!!!
  • 10 Стефан

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    http://kanal3.bg/news/38824-NEVIDzDAN-SKANDAL%2521-WADA-razreshavala-na-amerikanski-zvezdi-da-upotrebyavat-doping
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бесен Язовец

    19 14 Отговор
    Най-големия спонсор на Международната Допинг Федерация е САЩ отговорете си сами по-въпроса с Русия, аз няма да гледам зимна Олимпиада 2018г.
  • 14 Мутко мафани

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Стефан":

    Ами ще те зарадвам -поникнал ми е
    Щом толкова те интересува -има нещо ,не е случайно
  • 15 Хас ми заря

    12 4 Отговор
    Ама вие си мислите,че ще има олимпийски игри в Ю.Корея ли???Хо-хо-хоооу....
  • 16 Шумахер

    9 4 Отговор
    Забравяте за главния олимпиец Кими.
  • 17 Грую

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Да бе да, само руснаците зобили! Всички други яли само домати. Не съм чувал по-голям виц на такова високо ниво. Руснаците изгоряха защото технологиите са им старички и вече всички ги знаят, а най-важното успяха да ги намъкнат в забранителния списък и дето се вика "Те ти булка спасов ден" руснаците са виновни за всичко. Само едно не мие ясно: На Запад уж не са такива хора! Имам чувството, че в международния олимпийски комитет са се намъкнали само българи. Ние общо взето като не ни изнася нещо все гледаме да си намерим изкупителна жертва, да го посочим с пръст и да кажем: "Ето го! Ей този е виновен за всичко." Ама пък олимпийския международен комитет! Това е прекалено, но както на времето беше писал в един репортаж Ърнест Хемингуей за Парижката конференция след Първата световна война, че имала за задача да европеизира балканите, но всъщност успяла да балканизира Европа, то май и сега се получава някаква балканизация на МОК и взимане на решения, достойни само за "тъмни балкански субекти" .
  • 18 Дедо

    7 2 Отговор
    След Майкъл Фелпс и Юсейн Болт нямам никакви съмнения,че никой друг освен руснаците не взима допинг!

    Коментиран от #19

  • 19 сестра уилямс

    7 5 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо":

    хем съм чиста, хем съм бяла, ХЕМ МАКДОНАЛДСИ СЪМ ЯЛА
  • 20 Гиот Верен

    5 6 Отговор
    ще минем и без вече предварително обезобразената им американиада
  • 21 Киро

    7 5 Отговор
    ХАХА, изхвърляй надрусаната сволоч отвсякъде!

    Точно така!
  • 22 гост

    6 8 Отговор
    Браво - добра новина ! Който мами трябва да бъде наказван - явно руснаците ще го научат но по трудния начин !

    Коментиран от #23

  • 23 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Чак се чудя, как още има хора, които си мислят, че професионалните успехи в спорта понастоящем се дължат на нещо различно от химията? Дори шахматистите и голфърите яко зобят, камо ли атлетите.

    Пример:
    Смъртта на Флоранс Грифит, едва на 38г., при аутопсията на която сърцето й е било с двойни от нормалните размери или смененият черен дроб на Арни (за които Найм закъсня със смяната) или пък изчезналият/унищожен архив с допинг пробите на американските олимпийски спортисти десетилетия назад..... хахаха....Хайде малко по-сериозно.