Last news in Fakti

24 Декември, 2017 12:58 741 0

Осъдиха двама от ФИФА за корупция

  • фифа-
  • съд-
  • присъда-
  • напут-
  • марин-
  • бурга

Те са виновни за вземането на подкупи в замяна на присъждането на маркетингови и медийни права

Бившият вицепрезидент на ФИФА Хуан Анхел Напут и бившият президент на футболната конфедерация на Бразилия Хосе Мария Марин бяха признати за виновни от съда в Ню Йорк по делото за корупция във ФИФА, предават световните агенции.

Те са виновни за вземането на подкупи в замяна на присъждането на маркетингови и медийни права за международни футболни мачове.

Федералният съд в Ню Йорк стигна до присъдите след петседмични заседания и изслушване на свидетели. Все още няма произнесена присъда срещу бившият президент на Перуанската футболна асоциация Мануел Бурга.

Прокуратурата обяви, че Бурга е взел 4.4 милиона долара подкупи, Марин - 6.6 милиона долара, а Напут - 10.5 милиона долара.

Един от най-големите скандали в историята на ФИФА се разрази на 27 май 2015 година, когато в Цюрих бяха арестувани високопоставени служители на централата. Обвинения за корупция бяха повдигнати на 14 бивши и настоящи ръководители.

По данни на американските власти за 24 години заподозрените са получили подкупи в размер на около 150 милиона долара.

Втората вълна на арести започна в Цюрих на 3 декември 2015-а, когато бяха задържани президентът на КОНКАКАФ и на федерацията на Хондурас Алфред Хавит и шефът на КОНМЕБОЛ Хуан Анхел Напут от Парагвай. Обвиняеми по делото за корупция във ФИФА са 42 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА