2 Януари, 2018 09:56 7 750 2

Бисерите на Христо Стоичков

  • стоичков-
  • бисери-
  • цска-
  • барселона

Ето едни от най-запомнящите се цитати от най-голямата легенда на българския футбол

Христо Стоичков е легенда на световния футбол и ви предлагаме едни от най-култовите му изказвания.

Ето едни от най-запомнящите се изказвания на Камата:

"Аз го познавам. Той е люта пиперка като мен", каза Стоичков за Валери Божинов.

На 10 юли 1994 г. националният ни отбор по футбол постави на колене тогавашния световен шампион Германия, след като го победи с 2:1 на 1/4-финал в Ню Йорк и разплака немските звезди. В деня преди мача нашите се плацикат в басейна на хотел "Скантиком" в Принстън. Немците пращат телевизионни камери, за да снимат подготовката на следващия си съперник. Репортерите са потресени, българите са в басейна и играят водна топка. По едно време Христо Стоичков казва на немско-български крилатата фраза-прогноза за мача: "Айн, цу цвайн, цу трайн. Дрън!" Немските журналисти се скъсват да търсят думата "дрън" в речниците. На другия ден им става ясно.

"Българите сме голяма работа. И правия ток ще изкривим".

„Като не можем да тренираме в България, ще играем карти. Там поне нямаме загуба“, Христо Стоичков за условията за подготовка в страната ни.

„Футболът не е само да сложиш малко гел и да легнеш за някой фаул".

„Ако наистина само толкова си могат българските съдии, нека ходят някъде по селата да копаят краставици и домати и да не ни занимават“.

"Ще видим като дойде Конгреса. Може пък да му сменим прическата“, каза Христо Стоичков за мястото на Борислав Михайлов.

"За този отбор какво да кажа, отдавна съм го подминал, каквото и да кажа за тях, ще бъде много". Легендата на ЦСКА и Барселона Христо Стоичков си направи шега с Левски.

“Стига сте ме снимали бе, ей! Ще ви дрънна най-накрая, да вземете да мирясате“, към фотографи по време на футболна контрола)

„Който играе – печели, който не играе – го вземат в националния отбор“ (на церемонията „Спортист на годината“)

„Ти ли си онзи?“ (начало на телефонен разговор със 17-годишния Валери Божинов)

„Еми, това е първата игра, добрата игра след почивката… След… ъъъ всичките да бъдат щастливи, прекалено многото хора отиват в националния отбор. Това е резултатът! Така че… 90 минути, мисля че, че… тимът играе много добре, няколко шансове, много добри шансове за гола. Това е част от футбола. Така че… вертолейшън играчите ми, защото… 45 минути игра с 10 играчи, но много добра работа, много твърда. Това е много важно! За мен системата всички разбират какво правят второто полувремето… Така че съм много щастлив от разочарованието!“ Стоичков английски(в интервю на английски за южноафриканска телевизия)

„Слушай, аз никога не съм гледал другите отборите, винаги съм имал много добро уважение към останалите отбори, към останалите треньори – аз никога не СПОРЯ (на български) другите отборите, защото никога не разбирам другия лакром. Така че много е добре да си гледам моята работа, моите играчи и мачестронсом. Това е много важно!“
(Стоичков в същото интервю)

50 на 50„Съмтаймс уин, съмтаймс люн“.

„Питайте бе, цървули!” (към албански журналисти)

„Когато аз карах мерцедеси и беемвета, вие карахте колелета.” (към румънски журналисти)

„Ами царя? Казах ли ви че е мошеник? Дойде и ви обра. Само моите имоти още не е взел, защото са в чужбина.“ (за Симеон Сакскобурггтоски)

"Какво да уча бе, мършляк!? Нямаш и помен какво си написал, няма да си идвам, тъпак! Пий една студена вода". Ицо засипва с „комплименти“ журналист, който бе написал, че най-успелият български футболист ще се прибере по Коледа за празниците и ще ловува, вместо да поднови треньорския си лиценз в НСА.

„Каква стана тя? Не съм роднина на баба Ванга, но това, което казах навремето за националния, за БФС и за цялата тиня въобще, се потвърждава отвсякъде на сто процента. Такъв бил Стоичков, онакъв бил, но пак се оказах прав за всичко. Няма какво да кажа за поредните скандали. По-точно не искам. На друга вълна съм. Бързам, защото съм още на деветата дупка. Но не на кавала, а на голф игрището. Хайде, чао и много здраве на всички.“ (Относно скандала между бившите му съотборници Любо Пенев и Емо Костадинов)

"Соцлагерът е още жив." (Христо Стоичков коментира успехите на футболните отбори от Източна Европа)

„Ако българските футболисти мислеха като Веско Топалов, работата щеше да е друга.“

"А който е крал, да продължава да краде. Всеки ще си получи заслуженото."

"Не ме снимайте как излизам, а как влизам." (пред сградата на БФС)

"За мен ловът е цяла церемония. За това обичам, като се убие животно, както по телевизията дават, да се свири нещо като химн." (обяснява страстта си към лова)

„Който разбира от футбол, може да направи смени, който не разбира, да прави разбор след мача.“

„Това, което искам да кажа на всички българи е, че тези 20 000 лева, които ми ги искат бирниците, няма да им ги дам.“

„Който играе, получава контузии, който не играе, ще се удари в главата, ще се блъсне някъде“

„Разбрах, че още отсега шведите са се уплашили. Чувам, че не искали да идват на лагер в България, а щели да ходят в Кипър на топло. Явно се приготвят за жегата, която ги чака в София.“

"От всеки цървул трандафор не става."

"Имах проблеми с четвъртия рефер, тъй като той ме пазеше като защитник.“ (Христо Стоичков след контролата с Азарбайджан (0:0); 2004)

„Не съм спирал Валери за трансфер в Рома, даже днес му дадох билета за Италия. Спирал съм го да не яде много, да не спи до късно, но за други неща — не“.

„Пишат, че съм гений, а на другата страница, че съм некоректен към техния химн. Както те бяха некоректни към нашия. Ако си спомняте, през 1993 година клекнах да си връзвам обувките, когато свиреха химна на Франция. Така че въобще не ме интересува какво пишат.“ (Христо Стоичков за Хърватската преса; 2004)

"В националния отбор има 22-ма титуляри и толкова резерви. Ако бях треньор по ръгби, бих ги пуснал всички!“ (Пресконференция на базата на ЦСКА в Панчарево; 2004)

"Първо държавата се отказа от мен. Не родината, а държавата. Като скалъпи номера с данъците. Докато се занимаваха с мен - лапаха планини и морета, крадяха като триглави лами. Осъдих ги. Сега ме търсят да ми върнат парите, но на мен те не са ми нужни."

"По една или друга причина,една моя мечта не се сбъдна..Надявам се другия път,когато се преродя, да имам възможността да играя с номер 8 в Ботев"

"Едно ще ви кажа — с черна или бяла коса, лудото момче още живее в мен. Така ще бъде винаги. Дори с прическата на Данчо Лечков пак ще съм същия. Признавам, откакто отидох в Щатите, започнах на моменти да се чувствам по-спокоен, даже улегнал. Малко дръпнах газта. Но се усещам, че когато дойде моментът да се реши някаква победа — изригвам. Независимо дали се боря с въдиците да хвана риба, дали съм на голф или съм на терена за мачле на малки вратички".

"В спорта медиите са оръжие. Предизвикват те, провокират те и ако нямаш нерви, си умрял още преди мача. Мъртъв си. Футболът сега заменя битката на гладиаторите, слава Богу не умират хора, но публиката си иска зрелището."

"Бъркал съм много, но съм имал сили да се извиня, когато съм сгрешил. Каквото съм мислил, винаги съм го казвал. Не съм се крил като мишльо и не съм се страхувал да си кажа мнението. Дори и да е грешно".

"Напоследък си казвам само: „Остаряваш, бате Ицко, ама левачката още я бива“.

"Предпочитам да действам, вместо да вдигам лозунги, но вярвам в някои неща. Първото ми правило във футбола е бий чужденеца, за да те уважава. Така си заслужих уважение в съблекалнята на Барса. Разбрал съм също, че човек спре ли потен вода да пие, не го търси за голяма работа. Никога не съжалявам, не се оплаквам и не се обяснявам. Който не ме е харесвал, може и да не е гледал бенефиса ми, но на онези, които бяха с мен в този специален момент — благодаря! Може някога да съм се палил повече и да съм се сърдил, но разбрах — колкото и да обикаля света, българинът трудно се променя."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КолЮ

    17 5 Отговор
    Животът явно допуска съвместителството на страхотния футболист и нерафиниран простак. Проблемът е, че и двете са еднакво разпространяеми от безочливи медии и лесно се "обожествяват" в държава от Шушани.
  • 2 ГМО продукт

    8 12 Отговор
    Тъп на Хьон....ромски ритми...срам за България