13 Януари, 2018 10:44 3 308 0

Кои са най-лошите трансфери в историята на Барселона?

  • барселона-
  • трансфери-
  • класация-
  • негативно-
  • туран-
  • чигринский-
  • сонг

Арда Туран зае първото място в негативната класация

Кои са най-лошите трансфери в историята на Барселона? - 1
Снимка: БТА/АР

Авторитетният футболен сайт Goal.com определи най-лошите трансфери в историята на Барселона. От изданието са направили класация от 15 футболисти, които не оставиха почти никаква следа при престоя си на "Камп Ноу". Победителят в нея е турчинът Арда Туран, а в топ 3 са още Дмитро Чигринский и Алекс Сонг.

Ето пълната класация:

1. Арда Туран
Турчинът пристигна в Барселона през лятото на 2015 година срещу 34 милиона евро, но трябваше да чака 6 месеца преди да направи официалния си дебют заради наказанието на Барса от ФИФА заради нерегламентирано привличане на юноши. 30-годишният играч записа 55 срещи с екипа на каталунците, като реално всеки негов мач е струвал на Барса приблизително по 1 милион евро, ако в сметката се включат и парите за заплати. От началото на настоящия сезон Туран няма записана дори минута, като се очаква скоро да напусне "Камп Ноу" и да се завърне в родината си.

2. Дмитро Чигринский
Странен трансфер на Барселона през 2009 година. Чигринский записа само 1 сезон на "Камп Ноу", който бе доста разочароващ. Той бе привлечен след тежки преговори с Шахтьор (Донецк) срещу 25 милиона евро, като последният му мач за украинския тим бе за Суперкупата на Европа точно срещу Барса. За каталунците обаче той записа едва 14 мача, след което отново бе върнат на Шахтьор срещу 15 милиона евро през 2010 година. Тогава президентът Сандро Росел заяви, че се е наложило да продаде играча, за да изплати дългове, оставени от предишния президент Жоан Лапорта. Треньорът Джосеп Гуардиола обаче не е останал доволен, тъй като е искал да задържи украинеца в състава си.

3. Алекс Сонг
През лятото на 2012 година Барселона търсеше футболист, който да може да играе като дефанзивен халф, но и като централен бранител. Първоналчално те искаха Хави Мартинес от Атлетик Билбао, но цената от 40 милиона евро отказа каталунците, които се насочиха към Сонг от Арсенал. Камерунецът обаче бе трагичен в ролята на централен бранител, а не успя да се настрои и към стила на Барса в средата на терена, като някои от най-слабите мачове на каталунците през сезона бяха, когато Сонг бе на терена. Накрая халфът се изложи, като при награждаването за шампионската титла на Барса, той пръв поиска купата от капитана Карлес Пуйол, макар че тя трябваше да отиде в ръцете на Ерик Абидал. В крайна сметка Сонг си тръгна след два сезона и премина в Уест Хам.

4. Александър Хлеб
Хлеб пристигна в Барселона през лятото на 2008 година. Той бе впечатлил при престоя си в Арсенал, но на "Камп Ноу", въобще не успя да разкрие потенциала си и записа едва 36 мача. След това той бе пращан под наем в Щутгарт, Бирмингам и Волфсбург, а в момента се подвизава в Русия.

5. Кейрисон
Кейрисон пристигна в Барселона от Палмейрас срещу 14 милиона евро през 2009 година. Той обаче не успя да запише дори един мач за първия тим. Бразилецът бе пращан под наем в Бенфика, Фиорентина, Сантос, Крузейро и Коритиба. През 2014 година той си тръгна от Барса със свободен трансфер и премина в Коритиба, а в момента носи екипа на Лондрина.

6. Еманюел Пти
Еманюел Пти остави прекрасни впечатления с екипа на Арсенал и си партнираше отлично с Патрик Виейра в центъра на терена между 1997 и 2000 година. Той обаче не успя да покаже същото ниво при престоя си в Барселона. Халфът бе привлечен през 2000 година срещу 14 милиона евро заедно с Марк Овермарс. В своята биография французинът пише, че трансферът му на "Камп Ноу" е бил най-голямата грешка в кариерата му и нападна треньора Лоренцо Сера Ферер, заявявайки, че той въобще не е знаел на каква позиция играе. За Барса той записа 38 мача за един сезон, но в повечето случаи се появяваше като резерва. След това той пое в посока Челси, но вече така и не намери най-добрата си форма.

7. Джеовани
В историята на Барселона е пълно с брилянтни бразилски техничари, но Джеовани не е един от тях и въобще не остави следа като Роналдо, Роналдиньо, Ривалдо и Неймар. Той бе привлечен срещу 18 милиона евро от Крузейро през 2001 година и записа 50 мача за каталунците за два сезона. Той обаче така и не впечатли с изявите си и впоследствие бе пратен под наем в Бенфика, където след това продължи кариерата си със свободен трансфер, след като лисабонците отказаха да платят трансферна сума за него. По-късно той игра още и за Манчестър Сити и Хъл Сити в Премиър лийг.

8. Фабио Рочембак
Рочембак бе привлечен в Барселона за заместник на Джосеп Гуардиола, но за бразилеца се оказа доста трудно да се справи с големите очаквания. Той играеше доста колебливо след трансфера си от Интернасионал срещу 9 милиона евро, а технически бе на светлинни години от Гуардиола. В крайна сметка той бе продадедн на Бреша през 2001 година. След това бразилецът игра и за Спортинг (Лисабон), а през 2005 година премина в английския Мидълзбро срещу едва 1,5 милиона евро, където изкара 3 сезона.

9. Енрике
Енрике бе част от Барселона в периода 2008-2012 година. Това бе най-успешният период в историята на каталунците и той може да се похвали с 14 трофея под ръководството на Джосеп Гуардиола. Защитникът, който бе привлечен от Палмейрас срещу 8 милиона евро, обаче нямаше никакъв принос към тези успехи. Той не записа дори един мач за Барса и бе пращан три пъти под наем - в Байер Леверкузен, Расинг Сантандер и и Палмейрас. Той имаше и кратък престой в Наполи, а в момента отново е в родината си с екипа на Флуминензе.

10. Витор Байя
Витор Байя е считан за най-добрият вратар в историята на Порто, но престоят му в Барселона не бе сред най-блестящите моменти в кариерата му. Той бе привлечен срещу 6,5 милиона евро и изкара два сезона на "Камп Ноу". Байя пристигна с голяма репутация след над 300 мача за португалския клуб, а треньорът Боби Робсън познаваше отлично качествата му. Португалецът обаче изпадна в немилост след пристигането на Луис ван Гаал и ще се запомни с куп грешки на вратата на Барса. През лятото на 1998 година той се завърна в Порто, където спечели още куп отличия, включително и Шампионската лига под ръководството на Жозе Моуриньо през 2003/04 година.

11. Филипе Кристанвал
Привлечен за 6,5 милиона евро от Монако през лятото на 2001 година, той остави минимално впечатление при престоя си на "Камп Ноу". Това бе сбъдната мечта за защитника, който от малък е фен на Барса. За две години обаче французинът така и не успя да си спечели постоянно титулярно място и през 2003 година бе продаден на Марсилия. След това той кара проби в Арсенал, но не бе одобрен от Арсен Венгер и така продължи кариерата си във Фулъм, а след като и там не впечатли, през 2009 година сложи край на кариерата си.

12. Кристоф Дюгари
Барса взе Дюгари от Милан заедно с Михаел Райцигер за обща сума от 9 милиона евро. Защитникът се наложи бързо и записа над 200 мача на "Камп Ноу", докато французинът се отчете само със 7 мача за каталунците. Дюгари не успя да впечатли Луис ван Гаал, който го заби на пейката. Нападателят се завърна в родината си през 1998 година, като премина в Олимпик Марсилия и същото лято спечели световната титла с националния отбор на Франция. След това той игра още за Бордо и Бирмингам, преди да завърши кариерата си в Катар.

13. Дъглас
Той бе привлечен в Барселона през лятото на 2014 година срещу 4 милиона евро от Сао Пауло, плюс 1,5 милиона в допълнителни бонуси, въпреки че е малко вероятно някаква част от тях да бъдат платени. Бразилският десен бек записа само 8 мача в продължение на 2 сезона и бе сериозно осмян след дебюта си срещу Малага в Ла Лига. След това той бе ползван основно в мачове за Купата на Испания. Дъглас все още се води играч на Барса, но последния сезон игра под наем в Спортинг Хихон, а в момента е в Бенфика.

14. Емануел Амунике
Той бе част от състава на Нигерия, който впечатли по време на световното първенство през 1994 година. Това му осигури трансфер в Барселона, където изкара четири сезона. Въпреки това записа само шепа мачове, а причина за това е и контузията, която получи през 1997 година. След това той премина в Албасете, а впоследствие игра и в Южно Корея и Йордания. Нигериецът ще се запомни повече с обидите към Луис Енрике от страна на феновете на Реал Мадрид, които пееха: "Луис Енрике, баща ти е Амунике".

15. Рюстю Речбер
Барселона привлече Рюстю Речбер със свободен трансфер от Фенербахче през лятото на 2003 година, но бе оставен извън състава за първия мач през сезона заради лошия му испански и изглежда не успя да се съвземе от този шок. Треньорът Франк Рийкард започна да налага Виктор Валдес, а турчинът се оплакваше, че играч от неговия ранг заслужава да е титуляр. Валдес обаче продължи да бъде първи избор на треньора и се превърна в един от най-великите вратари в историята на Барса, докато Рюстю записа само 7 мача и се завърна във Фенербахче.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА