Last news in Fakti

7 Юни, 2018 16:56 1 106 2

Включиха Левски в престижна класация

  • левски-
  • класация-
  • изпадане-
  • топ 15-
  • европа-
  • престиж

Левски може и да изигра поредния си сезон без трофей, но въпреки това се нареди в европейския елит с уникално постижение. Откакто има единно елитно първенство на България - създадената през 1937 година Национална футболна дивизия, “сините” никога не са изпадали. Това прави общо 81 години и праща Левски в Топ 15 на футболните аристократи в Европа.

Абсолютните шампиони по този показател са от Великобритания. Четири отбора са били непрестанно в елитните дивизии на страните си от 1890 година насам - в продължение на цели 128 години!!! Това са северноирландските Гленторан, Линфийлд и Клифтънвил, както и шотландският колос Селтик. Трите отбора имат общо на сметката си 80 титли, като най-сериозен е приносът на Линфийлд с 52. Все пак трябва да отбележим, че в значителни периоди от историята на елита на Северна Ирландия не е имало изпадащи.

В доста от големите първенства в Европа, големите клубове пакетно стоят в елита десетилетия наред. Въпреки, че Залцбург е новият доминатор в Австрия, там рекордът държат Аустрия (Виена) и Рапид (Виена), които водят битки на най-високо ниво вече 107 години. Триглавата ламя на португалския футбол - Бенфика, Порто и Спортинг, доминира в елита безотказно от 1938 година. Към безспорните хегемони в Испания - Реал Мадрид и Барселона, които са заедно в елита от 1928 година насам, се прибавя и Атлетик Билбао, който също не е изпадал от тогава. Триото на Турция Фенербахче, Галатасарай и Бешикташ е в пакет от създаването на настоящия формат на елита през 1959 година. По същото време в Гърция започват да властват Олимпиакос, Панатинайкос и ПАОК.

С една година по-дълго присъствие от “сините” в топдивизиите са Хайдук (Сплит) и Динамо (Киев). интересното е, че двата отбора преминават през годините от съюзните първенства на Югославия и СССР към хърватското и украинското.

Кипърският АПОЕЛ е един от малкото отбори, чието присъствие в тази класация е малко изненадващо. Тимът от Никозия не е изпадал от 1934 година насам. Интересното е, че този тим, заедно с другия местен гранд Омония, играят един сезон в първенството на Гърция.

Италианците също имат един представител в елитната класация - Интер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГМО продукт

    4 4 Отговор
    Това новина ли е? То се знае, които разбира и се интересува от футбол.Зато се казва, че е "отбора на народа"...на обикновенния работещ Българин..а не на Власта
  • 2 Така е

    3 3 Отговор
    ЛееФски е обикновен работещ човек от народа.