2 Ноември, 2018 18:49 5 136 6

Почина легенда на щангите

  • вдигане на тежести-
  • юрий варданян-
  • смърт-
  • шампион

Олимпийският шампион по вдигане на тежести от Москва`80 Юрий Варданян почина на 63-годишна възраст

Олимпийският шампион по вдигане на тежести от Москва`80 Юрий Варданян почина на 63-годишна възраст в руската столица, съобщи Блиц. Според информациите от арменските медии в момента се решава проблема с транспортирането на тялото до Ереван.

В руската столица през 1980 година, като състезател на Съветския съюз, той печели олимпийската титла с двубой от 400 кг. Второ място, с 372,5 кг, заема българинът Благой Благоев. Трети е Душан Полячик от Чехословакия с 367,5. Красимир Дръндаров е пети с 355. В Москва Юрий Варданян подобрява рекордите в изхвърлянето (177,5), изтласкването (222,5) и двубоя (400 кг).

Освен олимпийската титла, Варданян е седемкратен световен и петкратен европейски шампион. През 1984 година взима златото и на игрите Дружба`84, които страните от бившия соцлагер организират заради бойкота си на олимпийските игри в Лос Анджелис.

През кариерата си Юрий Варданян поставя 43 световни рекорда във вдигането на тежести. Той е четирикратен шампион на СССР, а от 1977 година е заслужил майстор на спорта.

В периода 2013-14 заемаше длъжността министър на младежта и спорта на Армения. След това до 2017 г. беше арменски посланик в Грузия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vasik atanasova

    10 0 Отговор
    невероятен щангист бях дете като го гледах
    имаха оспорвана борба с Благой Благоев
    43 световни рекорда
    световен олимпийски и европейски шампион
  • 2 vasik atanasova

    8 0 Отговор
    името му е ЮРИК А НЕ ЮРИЙ
  • 3 Кико

    7 0 Отговор
    Колко от тях са все още живи?
    Известно е че като зобиш,живота се съкращава.
  • 4 Зайко Байко многознайко

    6 0 Отговор
    Жалко бях млад и изключително се възхищавах от тези железни мъже. За жалост наистина ги "зобеха"( жаргон за употребяване на анаболици ) яко. Всички анаболици атакуват ретикуло-ендотелната система и хемопоетичната система. Последиците са цироза на черния дроб, Cirosis hepatis Hano, Cirosis hepatis Laenec. Едната е пролиферативна, другата инволутивна. , както при алкохолиците. За това такива спортисти не живеят дълго. Но такъв е животът, особено, когато трябваше да се доказват предимствата на социялистическата ни система. Аз бях плувец и няма да забравя, Ганчо Дългия и Христо Мустака наши треньори даваха със шепи хапчета на всяка тренировка. Такава беше конюктурата.
  • 5 vasik atanasova

    2 0 Отговор
    когато бях дете си бях изрязал негова снимка от списание БТА ПАРАЛЕЛИ черно бяла и си е бях залепил на бюфета в който си държах учебниците и тетрадките и още едно уточение не е починал в руската столица а е починал в САЩ
  • 6 vasik atanasova

    3 0 Отговор
    И НЕ НА 63Г А НА 62Г
    РОДЕН Е НА 13 ЮНИ 1956 Г