Last news in Fakti

12 Юни, 2019 09:00 9 774 34

Стойчо Стоилов пред ФАКТИ: ЦСКА е един от малкото морални стожери

  • цска-
  • стойчо стоилов-
  • скандал-
  • черно море-
  • селекция в цска-
  • треньори-
  • лудогорец-
  • национален отбор

Бяхме равностойни и дори превъзхождахме Лудогорец, но определени фактори ни попречиха да ги детронираме

Стойчо Стоилов пред ФАКТИ: ЦСКА е един от малкото морални стожери - 1
Снимка: cska.bg

Докъде стигна скандалът по оста Черно море-ЦСКА? Лъжи ли написаха някои определени медии по този меко казано неясен и доста спорен в реалното си съществуване казус? Ще водят ли дела от ЦСКА за изчистване на името си? Защо ЦСКА толкова често сменя треньорите си и какво да очакват феновете от новите попълнения в отбора? За всичко това и още много от ФАКТИ разговаряхме с главния мениджър на ЦСКА Стойчо Стоилов.

- Господин Стоилов, здравейте! Да започнем с нещо, което се случи в края на изминалия вече сезон. Определени медии директно обвиниха, а други деликатно се опитаха да посеят семенце на съмнението спрямо морала на клуба ЦСКА. Те с почти пълна убеденост твърдяха, че ЦСКА е вербувал играчи на Черно море, които да играят симулативно в мача им срещу Вас. В същото време, в първите часове на скандала от Черно море не отрекоха медийните писания, а след това и до ден днешен от варненския клуб запазват абсолютно мълчание по този въпрос. Какъв е Вашият коментар по темата и въобще има ли някакво реално измерение този случай, правораздавателните органи разследват ли и потърсиха ли клуба за съдействие?

- На първо място това нещо беше доста обидно за нас като клуб, защото ЦСКА винаги е бил военният клуб на България, символизиращ чест и достойнство. Мога да кажа, че в момента ЦСКА е един от малкото клубове, които са морални стожери в българския футбол. Самият факт, че всичко се потули, вече десет дни няма никакви коментари по темата, същите медии, които бяха много активни преди мача с Ботев (Пловдив) и на следващия ден, изведнъж в момента, нито се интересуват от случая, нито нищо. Само по себе си това показва, че в самия момент тогава е трябвало да се извърши някаква пропаганда, а оттам нататък да се забрави, както всичко друго в България. Никой реално не ни е търсил, единствено Българският футболен съюз, както винаги сезирал се от медиите, но и както винаги избирателно. Те поискаха нашето становище и дотам.

- В тази връзка клубът ЦСКА има ли намерение да потърси правата си в съда с идеята да изчисти името си?

- По принцип ние сме предприели мерки в тази посока и в много скоро време това ще се случи.

- В клубното изявление по случая декларирахте, че се обмисля излизане от договора за телевизионните права, което означава, че има сериозна вероятност мачовете на ЦСКА да не бъдат излъчвани по телевизията през следващия сезон. Ще предприемете ли тази стъпка наистина?

- Да, това е така наистина. Мога да кажа, че в момента нашите адвокати търсят начин това да се случи.

- Към спортно-техническата тематика. ЦСКА започна подготовка преди няколко дни, като сега треньори са Добри Митов, Люпко Петрович и Димитър Пенев. На какво отдавате това, че през последните сезони в ЦСКА се смениха толкова много треньори? Защо никой от тях не успя да се задържи за период от поне 3-4 години, в които да наложи футболните си идеи?

- Може би се получава така заради желанието на клуба винаги да бъде водещ, да бъде първи, да печели купи и титли, а това в последните години ни убягва на нас. Може би от това е продиктувана честата смяна на треньори. Преди по-малко от месец се взе решение да се гласува доверие на даден треньор повече време и може би това ще бъдат хората, на които ще се гласува повече време. Добри Митов е един млад, перспективен треньор и с помощта на такива светила като Люпко Петрович и Димитър Пенев, защо да не му гласуваме доверие за повече време? Ясно е обаче, че в ЦСКА винаги нещата зависят от резултатите. Много неща са важни, а особено в ЦСКА търпимостта от ръководството и публиката е по-чувствителна и по-ниска.

- Селекцията Ви също е в ход. Привлякохте няколко нови футболисти. Между новите имена е и шотландският футболист Тони Уот, а може да се каже, че играчи от тази националност не са сред типичните за България. Вие оптимист ли сте, че на шотландеца Уот ще му се получи в България, ще успее ли да се адаптира към българската действителност и то с оглед на това, че той идва от една коренно различна житейска и футболна реалност?

- По принцип това винаги е трудност. За всеки един чужденец, дали идва от Острова, дали идва от Южна Америка, навсякъде има различни нрави, различни традиции. Тук нашата действителност балканската, тя е много специфична и то не само във футбола, но и в начина живот. Не е лесно на футболистите да се адаптират в България, но ние имаме опит в това да адаптираме бързо играчите и да може да се предоставят най-добрите условия, което да спомогне за разгръщане на притежавания от тях потенциал. От тази гледна точка аз не се притеснявам. Мисля, че треньорите и екипът в клуба ще го адаптират бързо.

- По същата тема. Разполагате с богат опит в реализацията на трансфери и то разнообразни, привличали сте футболисти от различни континенти. Футболистите от кой континент или конкретна държава най-бързо успяват да се адаптират към България?

- Най-бързо се адаптират играчите от балканските страни, страните около нас. Така е, защото ни е сходен манталитетът. Футболът по принцип е феномен, един и същ е навсякъде, така че хората, които умеят да играят футбол добре - не е проблем за тях да се адаптират. Няма нещо специфично, но играчите, които се привличат от Сърбия, Северна Македония и Хърватия много-бързо се адаптират към нашия начин на живот тук.

- Откакто работите в ЦСКА, може би 4 години вече, почти съм сигурен, че никой не Ви е питал каква е стратегията на ЦСКА като клуб? Каква е стратегията Ви за входящите и изходящите трансфери, например? Профилът на треньора, който искате да е начело на ЦСКА?

- Не е тайна, че аз играх в Германия. Моите виждания и разбирания са свързани с тези в Германия. Поради това аз се опитвам по техен стереотип да работя. Как да правим селекцията, клубът също да да се гради по немски модел, да има дисциплина и да бъде коректно всичко към всеки в клуба.

- По-голям оптимист ли сте за отбора в настоящия момент, например спрямо миналогодишния предсезонен подготвителен период?

- Мисля, че сега направихме навреме селекцията. Взехме нужните футболисти, имаме по-голяма креативност в атака и смятам, че това ще ни донесе успех. Аз съм привърженик на атакуващия футбол и съм на мнение, че той освен атрактивен е и по-печеливш в момента.

- Наистина се наблюдава подобно явление във футбола в последните години. Преди години атрактивният, атакуващ футбол беше определян като просто красив, но не носещ титли. Сега ситуацията като че ли не е такава и атакуващият стил се възприема по различен начин?

- Пример за това е отборът на Манчестър Сити и специално Гуардиола. Начинът, по който той работи му донесе успехи в три различни държави. Гуардиола в първенствата и на трите държави, в които беше - той стана шампион. Само Шампионска лига му убягна с Байерн Мюнхен и в момента му убягва със Сити, но в едно дълго първенство неговият атакуващ стил на игра е винаги печеливш.

- Идва ли моментът, в който ЦСКА ще успее да детронира Лудогорец?

- Ние и в последните две години бяхме способни, но просто други фактори повлияха на нещата. Аз мисля, че ние им бяхме напълно равностойни, дори ги превъзхождахме.

- Под други фактори имате предвид съдийството?

- Не е само съдийството, съществуват и други фактори освен него. Видяхте какво се случи в последните два мача от първенството, те бяха показателни.

- На финала на нашия разговор искам да Ви попитам нещо извън темите свързани с ЦСКА. Вие сте във футбола от много години, какви според Вас са причините българският национален отбор по футбол да е в това трагично състояние? Загубихме от Чехия, загубихме и от Косово, а вчера след мача с косоварите Йордан Лечков за пореден път заяви, че БФС няма вина за резултатите и състоянието на националния ни отбор по футбол?

- Аз не мисля точно като него. Именно случващото през последните две години в българския шампионат, то влияе, и на националния отбор, и на целия български футбол. Не може, когато същите тези играчи като Лечков, които спечелиха срещу Франция, тогава Франция реорганизира целия си футбол заради загубата от нас. В резултат на тази реорганизация, само след 4 години те станаха световни шампиони по футбол с един много млад отбор. При нас вече колко време се бави тази реорганизация? Не съм съгласен с Лечков. Това са само оправдания, които ги слушаме от него вече много години. Във всеки един цикъл се говорят едни и същи думи от него. Нека да смени плочата и да каже нещо различно.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мишо

    39 33 Отговор
    Само Шефчето ти Гриша Ганчев е по-нагъл от теб и цялата банда на наглите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Луд

    24 17 Отговор
    Дрън... Дрън... Дрън...
  • 5 Иван

    21 14 Отговор
    Припадам от смях

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай Благой

    32 30 Отговор
    МИ прав е!!
    За разлика от делиорманските мастии, сините утрепки и разни други клубове които са на границата между морала и парите, ЦСКА е от малкото отбори които си носят кръста от глупостите които правят.

    Коментиран от #13, #18

  • 8 цЕсКи лЕсЕкА

    20 23 Отговор
    сА на гей арена Виваком за кой викат?!?1 За Левски 1914 или за Левски София,че там нещо много не е ясно вече кой Левски кой е всъщност!

    Коментиран от #9

  • 9 8-0

    18 15 Отговор

    До коментар #8 от "цЕсКи лЕсЕкА":

    Пий си хапчетата бе зевзек
  • 10 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Значи си изчел всичко :-D
  • 11 681 БГ

    28 10 Отговор
    БФС Е Мафия !!!! Оня с перуката нищо не става от него ! Долно Говедо!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Густо Майна

    22 19 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Благой":

    Къв морал от комунисти бре джанъм? Отбор създаден в канцеларията на бай Добри! ЦСКА... Реплика от/за "героите на социалистическия труд". Всичко се връща: '48 - бай Добри реди състав на бюрото, '49 - шампиони! След селекция тип "нема не искам", от съществуващите отбори, създадени на поляната в махалата! Сега, след кръстоската с Осъм/Ловеч/ станахте б@си и джендерясалата мутантска секта! Трябваше навремето най-малкото да ви задължат да върнете титлите от по комунистическо! Ама то и Левски-то, че е трябвало и некой за конкуренция да ви оставят!!! Поне не са канцеларска разработка, като вас!

    Коментиран от #14, #20

  • 14 Гост

    6 8 Отговор

    До коментар #13 от "Густо Майна":

    Именно. Създали са го хора с морал и са държали на морала. Ман сити и Челси според теб какви разработки са? Щото особено първите доскоро бяха квартално отборче. А някакви навитаци, които се нарекли "Ливърпул", Евъртън ги пуснали да играят на тяхното игрище. Измислен отбор, това "Ливърпул", нали?

    Коментиран от #16, #24

  • 15 зрител

    14 8 Отговор
    Тоя нормален ли е? Остава да не се излъчват и мачовете ви по тв и съвсем ще я закършите. За кого ще играете тогава, за 500 - 1000 зрители на стадиона ли?
  • 16 Густо Майна

    11 10 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Смисълът тук е точно "квартално отборче", ама нещо комунетата трудно схващате! Едно е Домусчиев да вземе Лудогорец, или някой от Ботев-ите, че дори и Левски, Славия и т. н., и да го направи шампион, но от 'найста група - какъвто е случая в Делиормана! А бай Добри ви е боднал директно в А група, с най-доброто, от най-доброто. Т.е. партията си спретна отбор и го "роди" типично в неин стил шампион... Ти да видиш! Затова няма какво да ревете срещу Лудогорец. Отборът го е имало, че и преди вас. Създаден от хората за хората. Намерил си е подходящият началник и те така - точно баш, като Ман. Сити и Челси! Само се замисли от '89 насам Левски-то и ЦЕЦА колко пъти сте били шампиони... Капитализъм, к'во да правиш! На готовото - свърши.
  • 17 Каун

    9 3 Отговор
    И ти и шефчето ти сте пигмеи. По точно двамата общо един морален пигмей.
  • 18 МАНЬО

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Благой":

    ЦСКА-чорбата е една и си носи кръста в селските групи! А тази паплач събрана около Гринго Ганчев и казват ЦСКА-бозата и е менте марка на ИЗМАМНИКА от Ловеч!
  • 19 гларус

    10 2 Отговор
    Литекс не е ЦСКА какво коментира не знам . Да коментира как се играе с чуждо име в първенство специално създадено за отбора от Ловеч .
  • 20 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Густо Майна":

    Ще си отидеш от този свят с комунистически привидения в главата. Само в БГ-то ви тресе подобен пещерен антикомунузъм. Домуса разбогател, щото бил добър капиталист. Вервай си. Както неговия, така и на Лудогорец възход по някаква "случайност" са по време на трите мандата на Борисов. Единствено мачкането на ЦСКА на държавно ниво е по-отпреди, още от времето на Евгени Бакърджиев (полит. труп) и Георги Марков.

    Коментиран от #21

  • 21 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Освен това, играчите, изградени по соц-а закараха националния до 4-то място в света. Сегашните ви любимци - политически неориентирани и без самочуствие, накарани да играят с несъществуваща държава - 2:3 с това творение на любимите ви щати. Капитализъм, к'во да правиш.
  • 22 малоумен манаф говори за морал

    10 3 Отговор
    Как може "човек", който е играл в Германия с фалшив гръцки паспорт, осъден е затова да говори за морал изобщо?? Същият извади отбора си по време на мач, за да бъдат изхвърлени от групата и да се обединят с друг отбор - морал??? И колко още примера има за този малоумник.
  • 23 Цецо

    6 3 Отговор
    Само като прочетох заглавието... и се залях от смях!!! :))))))))))
  • 24 Хахото

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Донякъде си прав, но я ми кажи, това отборче, новото цска, какво общо има с военния ЦСКА, където действително имаше морал, или може би морала на Гриша Ганчев е за подражание, или пък този на неговото мекере Стоилов ???

    Коментиран от #25

  • 25 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хахото":

    Отговарям на майната за едното време. Днес, морала там се крепи пак от същите - стари бойци - Паро, Пенев, Марков, Младенов...
  • 26 Столичанин

    5 2 Отговор
    Къде си бе стожер прострелян хахахахахаха
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 дедо

    5 1 Отговор
    Стойчо, ти от кой отбор беше бе дядовото...питам за един приятел?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 микре

    5 3 Отговор
    Понеже триете,тогава може и така....дребното човече с ниския морал и грешна ориентация(п...л) никога не е бил от ЦСКА,просто е боядисано оранжево врабче
  • 31 волен сидеров

    2 1 Отговор
    българина му дай да разбира от футбол и политика и коли-форумите пълни с корифеи,ръсят само мозък .погледнете се в огледалото скъпи мили фенове уж
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.