28 Септември, 2016 12:18 61 095 8

Как работи датчикът за дъжд

  • чистачки-
  • датчик за дъжд
Как работи датчикът за дъжд - 1

В съвременните автомобили името толкова много електронни помощници, че човек рядко се замисля как точно функционират. Една от най-"загадъчните" екстри са датчиците за дъжд, които включват автоматично чистачките и регулират скоростта им. На какъв принцип работят тези сензори, за да отменят човека в "къртовския" труд да премести лостчето зад волана при първите капки по предното стъкло?

Първите експерименти за създаването на датчици за дъжд провеждат инженерите на General Motors през 50-те години на миналия век. Идеята е сензорите да бъдат внедрени в най-луксозния и скъп американски модел от онези времена Cadillac Eldorado. Технологията обаче се оказва доста далеч от съвършенството и ще изтече доста вода преди появата на подобни разработки в сериен автомобил.

Един от първите масово произвеждани модели с датчик за дъжд става спортното купе Nissan Silvia. След 2000 г. сензори, които включват автоматично чистачките, започват се появяват в автомобилите на почти всички водещи компании.

Съществуват няколко мита за тази технология. Противно на най-разпространените от тях, датчиците за дъжд не реагират на ударите на капките по предното стъкло, вибрации или механични въздействия и не зависят от силата на светлината, тъй като работят в инфрачервения диапазон.

Как работи датчикът за дъжд

Датчикът за дъжд разпознава влагата по предното стъкло на автомобила и в зависимост от количеството ѝ регулира оборотите на електромотора, който задвижва чистачките. Всеки сензор се състои от комбинация от светлочувствителни елементи и светодиоди. Задачата на цялата тази оптика е да фокусира и изравнява изходящата и входящата светлина.

Всички части са монтирани на платка, която се фиксира върху ветроупорното стъкло на колата с помощта на двойно залепващо фолио. За разпознаване на капките дъжд отговарят светодиод и фотодиод, обозначени с 6 и 8 на схемата по-долу.

Как работи датчикът за дъжд

Светлината, която излъчва светодиодът, се отразява частично на повърхността на стъклото и когато се фокусира през оптичния елемент към фотодиода. Ако на улицата е сухо, цялата светлина се отразява обратно и попада във фотоприемника.

Датчикът не реагира на странична светлина, тъй като лъчът от светодиода е модулиран на импулси. Степента на отразяване на светливата от диода, а оттам и количеството светлина, което поема фотодиодът, се променя ако стъклото е покрито с капки вода. Колкото повече е влагата, толкова по-малко е отразената пречупена светлина.

Изходните данни от фотодиода се изпращат към контролер, който пресмята в какъв режим трябва да заработят чистачките. Времето за реакция между първите разпознати капки дъжд и подаването на сигнал към чистачките е по-кратко от 20 милисекунди.

Единственият доказан недостатък на тази иначе доста ефективна технология е почти пълната безпомощност при сняг. Ако автомобилът има подгряване на предното стъкло обаче, работоспособността на системата се възстановява за броени минути.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2353

    3 4 Отговор
    Идиотщина
  • 2 Гост

    4 8 Отговор
    Система която засича капки вода на площ 2 на 2 см и оттам решава колко е мокро цялото стъкло - гениална простотия - три коли смених все с датчик за дъжд - и все не може да го сметне като хората
  • 3 Renault Laguna 3

    2 2 Отговор
    Не-мога да разбера защо пише съвременни автомобили след като аз имам Пежо от 1998 и то има датчик за дъжд.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 akoasix

    0 0 Отговор
    http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor onlinebuycytotec.site.ankor
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.