Last news in Fakti

27 Октомври, 2016 08:39 1 975 1

Ученици в Пловдив програмират хуманоиден робот

  • робот-
  • пловдив-
  • деца-
  • програмиране

Проектът е от второ поколение по японска образователна система

Ученици в Пловдив програмират хуманоиден робот - 1

За втора поредна година в Пловдив се осъществяват курсове по роботика за деца и юноши. Децата се учат как да програмират робот да пише, танцува и разговаря по установена японска система. Това е метод за иновационно образование по роботика и информатика и единственият курс по роботика, на който деца се упражняват да програмират робот, наподобяващ човек.

Инициативата е с идеалната цел да се допринесе за развиването на образованието в България. В резултат на усилията на децата, роботът Нао вече може да се движи, да води разговор, да пише на таблет, да танцува народни танци, да упражнява бойни изкуства.

Организаторите въвеждат новия метод за обучение постепенно със собствени усилия и средства и напълно безплатно за желаещите да развиват своите умения в програмирането на роботи. Инициатор и организатор на курсовете в Пловдив е Виктор Прончев. Курсовете за деца започват по идея на 12-годишната Катя преди 2 години. Тя е дъщеря на Виктор Прончев. Под ръководството на своя баща, момичето прилага уменията си в програмирането, като същевременно се включва и в обучението на децата като преподавател.

Паралелно с курсовете за деца се осъществяват и курсове за юноши, студенти и техници. Те се водят от един от най-добрите специалисти по индустриална роботика в България, Теодор Георгиев.

Ателието по роботика за деца и РобКо академията са едни от многото инициативи на технологичната общност в Пловдив, на която Виктор и Теодор са членове. Тe са създадени с некомерсиална цел и в полза на развиването на образователната система в България. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай мангасариян

    0 0 Отговор
    Как може такова нещо, това е расизъм, я закарйте 5-6 робота и в циганската махала, няма само българчетата да си играят с роботи, а пък бедните циганчета да разчитат на някакви смешни 30 евро!