7 Януари, 2017 15:32 2 742 0

Французи късат оковите на Google и Facebook

  • отворен код-
  • окови-
  • софтуер-
  • франция-
  • facebook-
  • google

Много потребители се страхуват за личните си данни

Французи късат оковите на Google и Facebook - 1
Снимка: БТА/ AP

Френски софтуерни специалисти си зададоха един важен въпрос – как да бъдем онлайн, без да бъдем във Facebook, Google или Amazon?

Много потребители се опасяват, че без тези сайтове ще загубят комфорта, на който са свикнали. Други пък се притесняват за личните си данни и това ги кара да търсят алтернатива.

Френската група „Framasoft“ работи по създаването на решения, които ще позволят на потребителите да възвърнат контрола над собствените си данни.

От „Framasoft“ са „адвокати“ на идеята за дигитална поверителност на всеки един човек, който ползва компютър, телефон или друго мобилно устройство.

До този момент френските софтуерни специалисти са разработили близо 20 инструмента, които позволяват на потребителя да заобиколи централизирани уеб услуги.

„Framasoft“ са си поставили нова задача, която обаче не е лесна – да създадат еквивалент на Gmail, който да е достатъчно удобен и будещ доверие в потребителите.

Всичко лежи на основата на т.нар. „отворен код“ (open source) – концепция в проектирането на софтуер, позволяваща свободен достъп до софтуерния код.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА