Last news in Fakti

21 Януари, 2017 15:40 1 864 1

Роботизиран ръкав помага на сърцето да работи

  • робот-
  • сърце-
  • ръкав
Роботизиран ръкав помага на сърцето да работи - 1

Учени от Харвард и Бостънската детска клиника са разработили нова роботизирана система за механично подпомагане на сърдечните функции. Уредът, който вече е тестван успешно върху животни, представлява ръкав, в който се нахлузва върху органа и му помага да се съкращава и по този начин да поддържа пълноценното кръвообращение.

Маншонът е изработен от силикон, покрит с биосъвместим гел. Принципът на действието му напомня изстискването на мокра кърпа. Спираловидно около ръкава са разположени пневматични "мускули", свързани с външна помпа, която се управлява от програмируема система. С нейна помощ работата на маншона може да се настрои спрямо индивидуалните особености на сърдечния ритъм на всеки пациент.

Роботизиран ръкав помага на сърцето да работи

Роботизираният ръкав обхваща сърцето отвън и не контактува с кръвта, с което се намалява рискът от образуване на тромбове и отпада нуждата от прием на антикоагуланти. Преди да бъде прието в медицинската практика обаче изобретението ще трябва да премине през редица доклинични и клинични изпитания, включително и с доброволци, страдащи от сърдечна недостатъчност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    2 0 Отговор
    Дано да помогне на хората...:-)