27 Януари, 2017 13:31 2 226 0

Принтер печата човешка кожа

  • принтер-
  • кожа

Испански учени демонстрираха кожа, отпечатана на триизмерен принтер. Тя се изработва от биомастила и според създателите на технологията е напълно идентична с човешката.

Методът за печат на кожа от биологични материали е разработен от специалисти от Мадридския университет "Карлос III" съвместно с лекари от Университетската болница "Грегорио Мараньона" и компанията BioDan Group.

Напечатаната кожа се състои от епидермис и дерма и е биологически активна - храни се, обновява се и изработва колаген, който осигурява еластичност. Испанските учени са успели да разработят точна методика за смесване и последователно нанасяне на материалите слой по слой за получаване на функционална тъкан.

Технологията се смята за пробив в лечението на пациенти с големи и дълбоки изгаряния, при които ще може да се избегнат допълнителни травми от присаждането на собствена кожа. за печат е нужно съвсем малко количество биологичен материал от пациента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА