Last news in Fakti

14 Юни, 2017 13:44, обновена 14 Юни, 2017 13:48 19 366 27

Tesla Model X с нечуван резултат от краш тестове

  • tesla-
  • model x-
  • nhtsa-
  • краш тест
Tesla Model X с нечуван резултат от краш тестове - 1

Tesla Model X стана SUV-то с най-високата оценка за сигурност в историята на изпитанията на американската Национална служба за безопасност на пътното движение (NHTSA). Резултатът на електрическия кросоувър е поредното доказателство за предимствата на платформата на калифорнийския производител пред която и да било съществуваща архитектура за автомобил с ДВГ.

Липсата на голям двигател и спомагателни агрегати в предния кош на Model X осигурява много по-голяма зона на деформации, която да поглъща кинетичната енергия при челен удар. Същевременно най-тежкият елемент от конструкцията - акумулаторният блок - се намира в пода на електромобила, което означава нисък център на тежестта и обяснява безпрецедентно високата оценка за риск от преобръщане.

Tesla Model X постига максималните 5 звезди във всички тестове, отстъпвайки незначително в някои дисциплини само на Model S. От NHTSA оценяват шанса на пътниците в електрическото SUV да оцелеят без почти никакви наранявания от катастрофа на 93%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 почти никакви наранявания

    28 10 Отговор
    Някой знае ли какъв данък се плаща в Бг за такива автомобили?
    Май наистина само електричеството не е "разредено" и е безопасно за колата. Постоянно си спомням проверките заради Марешки и случаят с 60% примеси в дизела от една бензиностанция...
    Трябва да ходиш да зареждаш зад граница ако искаш да ти е здрава колата!!
  • 2 гост

    29 8 Отговор
    При електричеството също може да има измама. Сети се какво става зимата с ЕРПтата и високите сметки. Електромерите отчитат киловати консумация, която няма как да се консумира от наличните уреди. Я по-нисък волтаж ще пуснат, я друга врътка ще направят (улицата говори, че има начин електромерите да получават промяна на коефициент по жицата и така да се променя крайната стойност: реалната умножено по 1.2 например).

    Коментиран от #4

  • 3 gost

    37 3 Отговор
    Напълно електрическите автомобили като Тесла, Нисан Лийф и др. са освободени от годишен данък. Ползват и безплатен престой в синя зона.
  • 4 гост

    25 7 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Пропускаш дребния факт , че "електромер" има и в колата и то доста по-съвършен от тоя на енергото , а на всичкото отгоре е свързан нонстоп и със сървърите на Тесла , кокошкарските тарикатлъци може да си ги пазиш за други места

    Коментиран от #19

  • 5 гост

    18 1 Отговор
    „Според ВР, според мен, а и според интуицията ми, смятам, че през 2035 г. броят на електромобилите ще надхвърли 100 милиона. Но, честно казано, кой знае, не може да се каже с абсолютна сигурност дали ще са 200 милиона, или 300 милиона електромобили, а може би по-малко...Моето мнение е, че 100 милиона електромобили ще намалят търсенето на петрол с 1,5 млн. барела на ден“, заяви Дейл, цитиран от международни агенции.
    Той отбеляза, че сега в света има 2 млн. електромобили. „Дали мисля, че пазарът на електромобили ще расте бързо? Разбира се, това ще е извънредно бърз ръст, но колко бърз, не зная, но изключително точно мога да кажа, че това ще е бурен ръст“, подчерта Дейл. По думите му, този фактор ще оказва влияние върху пазара на петрол през следващите 20 г., но да се прогнозира отсега с голяма точност влиянието е невъзможно.

    Коментиран от #8

  • 6 123456

    23 25 Отговор
    Абе, аз много не им вярвам на тези краш тестове. В тубата е пълно с клипове на самозапалили се "тесли" след удар. Просто батерията е склонна да пламне много лесно след катастрофа. Та те така.
  • 7 MasterBoy

    8 16 Отговор
    Като тръгна за море трябва да спирам за зареждане

    Коментиран от #9

  • 8 мъка

    21 12 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    А сега сметни тия милиони автомобили да се заредят колко киловата ще трябват и защо не ни трябва в БГ нито газови интерколери нито сонди в морето за нефт и газ а ни трябва АЕЦ Белене .Ще убием парите .
  • 9 асд

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "MasterBoy":

    понеже сега не спираш да пиеш кафе/починеш?

    Коментиран от #15

  • 10 Гост

    16 6 Отговор
    Впечатляващо наистина, но аз все още съм притеснен за големия процент самозапалили се при катастрофа електромобили.
    Тези тестове в никакъв случай не могат да покрият хилядите възможности на сценарий при катастрофа, като най-важния момент тук е, че тестват Тесла със студена батерия, т.е. ако се случи ПТП на излизане от гаража. Ако батерията е останала на 30% и се е загряла максимално при разреждането си. какво се случва?

    Коментиран от #11

  • 11 Ghost

    10 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Точно така - известен факт е че батериите при удар(сплескване) се палят - най-вероятно теста е правен с dummy батерия,иначе отиде им цеха за тестове - ще викат пожарникарите!

    Коментиран от #13

  • 12

    10 6 Отговор
    Да забравим за момент вечният спор,кое е по икономично и да си отговорим на въпроса,има ли нещо по-важно от безопастноста на теб,семейството ти,децатата ти...и тук Тесла печели един огромен плюс!
  • 13 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "Ghost":

    Ghost ли си , Гост ли си , не разбра ли вече , че никой не ти се връзва на тъпотиите ?! В света има вече над 2 МИЛИОНА електромобила , дай да видим поне 20 , да не говорим за големия ти процент " самозапалили" се при катастрофа !

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Пич, успокой се малко. Това, че има много хора, които не вярват безусловно на лъжите за безплатния обяд, нещо май те нерви, а?
    Аз си пиша с един ник и много ясно съм написал какво мисля. Като не ти харесва, си гледай кефа - нали съм ти обещал модел S като взема Нобелова награда по физика!
    И много ти е трудно да напишеш в Google "Tesla fire", за да видиш снимките на самозапалили се Тесли ли? Толкова ли си неграмотен?

    Коментиран от #24

  • 15 111

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "асд":

    Сега спираш за 30 минути, а с електричка ще чакаш поне 7-8 часа. Има доста голяма разлика.
  • 16 Иван Господинов

    16 7 Отговор
    Само ми е интересно колко от вас гащници можете да изкарате минимум 72 000 евра за базовата версия, че почнахте и кусури да и намирате. Батериите и се палили, дугия пък като тръгнел да си носи бурканите от село къде щял да мери контакт да я зареди и ей такива ми ти паткански разсъждения. Абе карайте си там 30 годишните таралясници и се кефете на живота щото утре може и това да нямате.
  • 17 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    5 8 Отговор
    Колите на Тесла са гениални изобретения на инженерната мисъл. Въпросът е, че тепърва трябва да доразвият технологията. През това време обаче някой налива много големи пари в пропаганда. Идеята е да бъдат преразпределени ресурсите в световен план, завъртайки машината за пари в обратна посока. Само си представете какво ще стане, ако всички автомобили са електрически. Икономиките на страните, които са петролни империи ще се сринат, а електроенергията ще поскъпне над 300 пъти. Не забелязвате ли, че еколози постоянно говорят за някакво измислено глобално затопляне, което реално представлява нормални климатични промени?.. Не ви ли е хрумвало, че скандалът с Дизелгейт, който плямна от Фолксваген и премина през няколко марки коли е една голяма постановка... Защо редица държави ограничават движението на дизеловите автомобили, а други направо се заканват да забранят автомобилите с двигатели с вътрешно горене? Май зад всичко това стоят нечии интереси, в очакване да се завъртят много пари. Само помнете, че едно домакинство не може да бъде без електричество, а без кола може, защото има алтернативен транспорт. Не мислите ли, че ако електромобилите станат масови, елкектричеството ще поскъпне до толкова, че ще бъде лукс. И тогава какво ще правят хората? Няма да могат да си запалят една крушка в стаята, защото няма да могат да си го позволят, заради високата цена на тока. Все пак търсенето и предлагането определя цената.

    Коментиран от #20, #23

  • 18 hellmaker

    1 1 Отговор
    Глупости. Тея виждали ли са краш теста на новия SUV на Волво? Първата кола с 5 звезди от теста!!
  • 19 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Инкасатора дали ще ти гледа компютъра на теслата или показанията на манипулирания електромер? Сега сметни 18-20кв електроенергия на 100км разход на колата=4лв на 100км. Струва си, 20лв на 100км по-евтино от стандартна кола от този клас.

    Коментиран от #21

  • 20 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "сойкаПРИСМЕХУЛКА":

    Въпреки че цените на въглищата и петрола ще продължат да пълзят по дъното през следващите няколко десетилетия, най-евтината форма на производство на енергия скоро ще бъде възобновяемата енергия. Това е заключението на анализа „New Energy Outlook 2016“ на Bloomberg New Energy Finance. Цената на производството на електрическа енергия „за наземните вятърни инсталации ще спадне с 41 процента до 2040 г., а за слънчевите фотоволтаици – с 60 на сто, което прави тези две технологии най-евтините начини за производство на електрическа енергия в много страни през 2020-те години, а сетне и в по-голямата част от света през 2030-те години,“ заключава докладът. Добрата новина? Прогнозата на Bloomberg „не предполага никакви допълнителни политически мерки след 2020 г. за да ускоряване на декарбонизацията“.
  • 21 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    "Инкасатора" може да гледа каквото си иска , но ти имаш доказателство , гарантирано от световно известна компания , което важи във всеки съд и само след едно две дела , "инкасатора" или ще си "свери" електромерите , или ще плаща компенсации докато фалира . А разхода е всъщност 2 лв на 100 , защото 95% зареждат на нощна тарифа 0,1 на кв
  • 22 iiii

    1 1 Отговор
    Возих се скоро в една тесла и бях доста изненадан.Не съм фен тези коли но тази кола за градски условия е перфектна.Собственика на колата ми каза че с едно зареждане минава около 280км.Но не чака да падне батерията много.Хубаво е да имаме една ток и една с ДВГ.Затова отивам да пускам тото
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    А резервуар пълен с бензин не се пали вероятно?
    Която и да е структура на резервуар: било то лит-йон батерия или бензинов, всеки е много опасен при нарушаване на цялостта. Бензина гърми като бомба, докато лития започва да гори и се разпалва плавно, та повече имаш да избягаш.

    Коментиран от #25

  • 25 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Поредната ти измишльотина и лъжа! При пълен с бензин резервОар, колата никога не може да се взриви - НИКОГА. Това е елементарна физика и има стотици предавания и тестове. Това да не ти е газова уредба бе драги?
    Доказано е, че резервоар може да избухне само ако е празен, заради парите на бензина, които по принцип горят, не самия бензин!
    Ама като малко дете първо искаше клипове на самозапалени Тесли и като видя, че има, започна пак по детски да се чудиш как да се измъкнеш с глупости за резервУари :))))))))))
    А батерията ВИНАГИ ще се самозапалва при тежки катастрофи, защото произвежда ток чрез химическа реакция, която освобождава топлина!

    Коментиран от #26

  • 26 Антон

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Знаеш ли колко ме засяга,че бат.се запалва.Има повече газови уредби гръмнали като в твоята кола от колкото запалили се Тесли.Опитваш се да ни обясняваш колко са смотани тези коли.Ами ако се качиш на самолет и се запали,или ако пък ти гръмне бойлера ,може пък и някоя саксия да ти падне на главата.Я по-добре си остани в къщи с таблета но пак внимавай да не ти се запали в ръцете.

    Коментиран от #27

  • 27 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Антон":

    Доста елементарно съждение пич. Нито имам газова уредба, нито ти някога ще си купиш Тесла, защото нямаш 150 000 лева!
    Ама то само с дървено философстване не става!