26 Юни, 2017 13:50 9 275 6

Takata банкрутира

  • takata-
  • еърбег
Takata банкрутира - 1

Японският производител на въздушни възглавници за автомобилната промишленост Takata Corporation обяви фалит, съобщава агенция Nikkei. Решението е било взето на заседание на съвета на директорите в понеделник сутринта, а няколко часа по-късно в Токийския съд е подадено заявление за банкрут.

"Стигнахме до извода, че компанията не може да продължи да работи ако не получи съдебна защита от кредитори", е заявил на пресконференция президентът на Takata и внук на основателя ѝ Сигехиса Таката, след което се е поклонил дълбоко пред присъстващите журналисти.

Предполага се, че в хода на делото за фалит корпорацията ще опита да проведе реорганизация с финансовата подкрепа на Key Safety Systems, която е собственост на китайския консорциум Ningbo Joyson Electronic.

Скандалът, който доведе до банкрута на Takata, започна през 2013 г. Тогава стана ясно, че компанията е доставила неизправни еърбегове за стотици милиони автомобили по цял свят. Дефектните въздушни възглавници причиниха смъртта на 17 души.

След като за отстраняването на проблема в сервизите бяха отзовани над 100 млн. коли, през януари Takata се съгласи да изплати глоба в размер на $1 млрд. в САЩ. В момента дълговете на компанията се изчисляват на над 1 трилиона йени или $9 млрд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въздушно килимче

    18 3 Отговор
    Половината иновации в съвременните автомобили са въздух под налягане...
  • 2 Гост

    13 3 Отговор
    Тя и самата въздушна възглавница е въздух под налягане :)
  • 3 zpa

    9 0 Отговор
    Въздух под налягане, ама толкова спасени животи има, че дори не можеш да ги преброиш. Днес в София минах покрай едно меле. Ако не са били въздушните възглавници и в двете коли хората са били пътници... към отвъдното.
  • 4 ГлупоеоКонсуматорско общество

    6 0 Отговор
    Всъщностедно от малкото смислени подобрения
  • 5 Chris

    7 0 Отговор
    Така се прави когато една компания е почтенна и уважава клиентите си, а не като нашите да се крият в миши дупки !
  • 6 Спас

    4 1 Отговор
    Колко да е почтена, като са знаели за проблемите и нищо не са предприели...колко?