28 Юни, 2017 12:44 4 523 10

САЩ изпробваха успешно хеликоптер с лазерно оръдие

  • лазер-
  • raytheon-
  • apache
САЩ изпробваха успешно хеликоптер с лазерно оръдие - 1

Американският производител на оръжие Raytheon и армията на САЩ обявиха, че са провели успешни изпитания на първото в света високоенергийно лазерно оръдие, монтирано на хеликоптер Apache. Бойният вертолет е прехванал и поразил точно наземна цел.

От Raytheon твърдят, че това е първият случай в световната практика, при който напълно интегрирана лазерна система на апарат с широк спектър от летателни режими, височина и скорост, унищожава успешно обект на земята. Целта се е намирала на 1.5 км от хеликоптера.

Лазерното оръжие име безспорни предимства пред конвенционалните оръжейни системи. То нито се чува, нито се вижда. Стреля по абсолютно права траектория, а не по балистични дъги, по които летят куршумите и артилерийските снаряди.

Освен това американците смятат, че в обозримо бъдеще лазерът може да поевтинее дотолкова, че да се превърне в по-изгодна алтернатива на 30-милиметровата картечница на Apache и ракетите AGM-114 Hellfire, всяка от които струва по $115 000.

Лазерните системи обаче все още не са достатъчно усъвършенствани, за да заменят напълно конвенционалните въоръжения. Лъчите изискват много енергия и проникват трудно през прах, дим и мъгла.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охранителят-София

    6 21 Отговор
    Смехория! С нитачката е правена обшивката! Не видяхме начинът на действие и силата на ударната вълна ! :)
  • 2 Драйвър

    38 15 Отговор
    Усещате ли основната разлика между статиите за САЩ(който в този сайт са като цветето еделвайс-голяма рядкост) и статиите за Русия?На тези за САЩ са какво Е направила Америка или каква техника Е създадена,а на тези за Русия са какво ЩЕ направи Русия или какви нечувани възможности ЩЕ има дадена Руска"технология":)

    Коментиран от #6

  • 3 Вирго

    10 5 Отговор
    Нищо ново. Локхеед Мартин проведоха успешни експерименти още март 2017г. Като чета кометарите на дежурния шлемник, не мога да повярвам колко се отдалечават от реалния свят с прекомерната доза хибридна информация:
    https://fakti.bg/technozone/229245-izprobvaha-nai-moshtnoto-lazerno-orajie
  • 4 знае

    12 3 Отговор
    прочети малко за конструиране на летателни апарати и тогава се смей на нитоването , като не знаеш не говори
  • 5 гост 2

    4 12 Отговор
    Пълна лъжа. Снимали някъв варел с нитове и сега трябва да повярваме, че е лазер :) къде събраха източника? В тая кошница ли? :))))))) в това и дете което е учило физика до 8 клас няма да повярва.

    Коментиран от #7

  • 6 Просия

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Драйвър":

    Да да , в Просия използват само ЩЕ ЩЕ ХАХАХАХАХАХА
  • 7 ИМИТАТОР

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост 2":

    Ти си пълен с комплекси...гост 2 се писал ахахахахах
  • 8 ултра

    1 1 Отговор
    Невероятно, но ФАКТ! Доживях да прочета във Факти.бг информация за американски технологични постижения във военната сфера?!? Жега е и вероятно дежурните чебурашки още не са включили компютрите, след малко очаквам как ще "открият", че това въоръжение отдавна е внедрено във великата и могучая красная армия, ама ние не знаем:)
  • 9 Незнам

    1 0 Отговор
    Руснака не е като надутия американец да се хвали пред света какво е изобретил и какво е измислил. Ако всичко е толкова повърхностно както смятате, то щатите отдавна да са погнали братушките и да са се настанили и там...Защо мислите от САЩ не смеят да се гъбаркат с Русия - имат разузнавателни служби и знаят ресурсите на Русия.
  • 10 Я. Петров

    0 0 Отговор
    Огледално покритие и ще си сънират лазерчето.