27 Юли, 2017 00:16 2 976 2

Българи създават уред против кариеси

  • кариес-
  • българи-
  • уред-
  • димитър рангелов-
  • невена димитрова

Димитър Рангелов и Невена Димитрова разработват устройство, предупреждаващо за тежки орални заболявания

Българи създават уред против кариеси - 1
Снимка: Shutterstock

Български екип разработва първото по рода си устройство за превенция на кариеси и орални заболявания. То се нарича Oral Life Sensor и е дело на Димитър Рангелов и Невена Димитрова.

Устройството ще се поставя в устата на потребителя и ще прави пълна диагностика, като го информира за неговото здравословно състояние в реално време. Уредът може да предупреждава използващия го за кариеси и за по-тежки орални и онкологични заболявания в начален стадий на развитие. Това ще позволи на собственика му да вземе мерки преди заболяването да е станало нелечимо или да са на лице други тежки последствия.

„Идеята ни се зароди от наблюдения и статистически данни за липсата на лична орална хигиена при представителите на подрастващото поколение и не само при тях. Статистиката показва, че днес това е актуален проблем във всички краища на света и голям процент от населението на Земята има ниска лична орална хигиена. Повсеместно е погрешното мислене, че пътят към доброто здраве на зъбите започва от зъболекарския кабинет и много малко хора залагат на превантивния подход“ - споделя Димитър Рангелов, който от години се занимава с роботи и иновации. Неотдавна Димитър е изобретил и софтуер, който помага на далтонистите да виждат нормално в рамките на компютъра.

Като пример за тази негативна тенденция той посочва, че въпреки съвременните средства за профилактика и орална хигиена, днес над половината население на Земята страда от заболяване като кариесите. „Затова ни хрумна идеята да създадем уред, които да информира използващия го, кога да си мие зъбите и да му дава други полезни съвети за неговата устна хигиена“ - споделя още Рангелов.

Първият етап от проекта – самата изработка на уреда - е завършил. Устройството ще се предлага в четири варианта. Първият ще бъде под формата на коронка, която ще се монтира на зъба на пациента. Вторият вариант ще е под формата на брекети, а третият – под формата на шина, която се лепи зад долните предни зъби. За всички, които не понясат да имат нещо в устата, е предвиден четвъртият вариант. Той представлява шина, която наподобява протекторите за зъби на боксьорите. Тя ще се поставя за няколко секунди на долните зъби и след това ще бъде махната веднага.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иновейтър

    6 0 Отговор
    Да се предлагат като конфекция и по един чифт горни / долни зъби за тежките случаи на обеззъбяване. Да бъдат като бонус в цената на "уреда" и да се реимбурсират от НЗОК. Така хората ще умират със здрави зъби и задачата ще бъде изпълнена. Има и морално удовлетворение от стореното добро...
  • 2 Гост

    2 0 Отговор
    Нищо от това не е готово.! Това са все още нереализирани идеи!