21 Август, 2017 14:00 3 925 2

Австралия строи супермагистрала за електромобили

  • магистрала-
  • електромобил-
  • австралия
Австралия строи супермагистрала за електромобили - 1

Магистрала за електромобили с дължина 1 800 ще свърже австралийските градове Кулангата в Ню Саут Уелс и Кеърнс в далечния север на страната, съобщава Reuters. Пътят ще минава по крайбрежието на Куинсланд успоредно на знаменития Голям бариерен риф и ще бъде осеян с безплатни зарядни станции.

Според властите новото трасе ще допринесе за популяризирането на електрическия транспорт. В момента търсенето на "зелени" автомобили в Австралия не е никак високо. Миналата година там са продадени само 140 коли на ток. Правителството работи по план за увеличаването на този показател до 12 000 към 2020 г. и до 1 000 000 през 2032-ра.

Световен лидер по продажби на електромобили е Китай. По пътищата на Поднебесната се движат 1 018 000 "зелени" коли, 800 000 от които са чисто електрически, а 200 000 - хибриди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 3 Отговор
    На нашите магистрали нямаше бензиностанции, камо ли електростанции. Макар и да има идеални предпоставки като ветровито място, широки отбивки, може или ветрогенератор или фотоволтаик да се монтира, а второто ще пази и сянка. Къде са те, къде сме ний. Тук някой и да иска да си купи електрическа кола няма къде да я зареди освен в дома си.
  • 2 Гост2

    12 1 Отговор
    В тези планове на правителствата включва ли се и подобрение на електропреносната мрежа? Че 1 милион ел. автомобила за една страна са си 1 милион нови консуматора, желанието за бърз заряд води и до по-голяма консумация.

    Та не ми се мисли примерно за нашата страна, в горещо лято или студена зима как НЕК умира щото няма ток.