13 Септември, 2017 10:05 3 595 15

Apple представи iPhone X

  • apple-
  • iphone x

Apple отбеляза десетата годишнина от първия iPhone с две събития - откриването на новия център на компанията в Купертино и представянето на юбилейния iPhone X. Символът след името e римска цифра, а не буква.

Както се твърдеше в многобройните слухове, смартфонът получава дисплей с много тънка рамка, който покрива практически целия преден панел. На него вече няма бутон Home със скенер за пръстови отпечатъци Touch ID. Устройството се разблокира с помощта на новата функция за разпознаване на лица Face ID.

От Apple уверяват, че технологията не може да бъде излъгана с маска или снимка. iPhone X разпознава собственика си дори той да смени прическата, да сложи очила, професионална маска от гримьор или в пълна тъмнина - достатъчно е да се погледне към екрана на телефона.

Невронните мрежи и самообучаващия се софтуер свежда възможната грешка при идентификация практически до нула. При Touch ID рискът от объркване е 1 към 50 000, докато при новата система е 1 към 1 000 000.

Face ID запомня лицето на собственика от първи път. Всички получени данни се съхраняват в защитен модул Secure Enclave. Самият процес на проверка се извършва от iPhone X, а не в облачно хранилище.

Навигацията в менютата на iPhone X се базира на жестове. Екранът се включва след двойно потупване с пръст. Продължителното натискане на бутона за включване активира гласовия асистент Siri.

Дисплеят на iPhone X е 5.8-инчов OLED Super Retina с разделителна способност 2 436x1 125 пиксела. Плътността на изображението е 458 ppi, а контрастът - 1 000 000:1. Поддържат се технологиите True Tone, 3D Touch и HDR.

Гланцовият корпус на смартфона е изработен от стъкло и "хирургическа" стомана. Предвидена е защита против вода и прах IP68.

Според Apple батерията издържа два часа повече, отколкото при iPhone 7. "Десетката" поддържа стандарта за безжично зареждане Qi, разпространен в хотели, летища, автомобили и ресторанти.

Новият iPhone разполага с модули NFC, Wi-Fi 802.11ac с технология MIMO, Bluetooth 5.0, навигация GPS, ГЛОНАСС, Galileo и QZSS. Изход за 3.5-милиметров жак за слушалки липсва.

Едно от важните нововъведения е 12-мегапикселовата камера, разположена вертикално на задния панел. Тя съчетава широкоъгълен модул с диафрагма f/1.8, телеобектив с диафрагма f/2.4 и светкавица True Tone Quad LED.

Обновената камера поддържа двойна стабилизация, видео с резолюция 4K и 60 кадъра в секунда или FullHD с до 240 fps. Предната камера TrueDepth е 7-мегапикселова.

Сърцето на iPhone X е новият 6-ядрен процесор A11 Bionic, който се състои от 2 високопроизводителни ядра и 4 енергоспестяващи. Графичният чип, разработен от Apple превъзхожда по производителност този на iPhone 7/7 Plus с 30%.

Както и iPhone 8/8 Plus, юбилейният смартфон поддържа виртуална и добавена реалност. Процесорът A11 е по-бърз от предшественика си със 70%. С обработката на материалите от камерата и процесите на добавена реалност се занимава отделен ISP-чип.

Нови са анимираните смайлита в iMessage, които копират емоциите на човека посредством триизмерна карта на лицето му. Камерата TrueDepth анализира мимиките, проследявайки движението на повече от 50 лицеви мускула.

Новият iPhone работи под операционна система iOS 11, чието официално представяне ще се състои на 19 септември. Габаритите на устройството са 143.6х70.9х7.7 мм, а теглото - 174 грама. "Десетката" ще се предлага в два цвята - сребрист и "Сребърен Космос".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лопатата

    24 2 Отговор
    Хората не се променят.
    Само лъскавите боклуци, за които си дават парите, стават по-скъпи.

    Коментиран от #3

  • 2 Тряс

    28 5 Отговор
    С 2 думи: абсолютно нищо ново! Нищо, което го няма във всеки китайски смартфон за 200$ и то от години... Единствената новост е, че след като събраха пръстовите отпечатъци на всички балъци по света, сега ще им съберат и снимките...Анимирани смайлита, потупване по екрана, 4К видео... Му-ха-ха-ха-ха!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Иго

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Лопатата":

    Нищо не се е променило, преди години първите завоеватели така са давали лъскави маниста и играчки на племената, а после са ги поробили! Сега не е по различно няколко корпорации правят същото, предоставят лъскави играчки, чрез които човек става все по-зависим и не е далеч момента, когато от Епъл напр., ще покажат новия си айфон тлкова малък и лесен за имплантиране в .....мозъка! Хората вече са роби, че и дори си плащат за това, хитро го измислиха А ?
  • 4 Big American Fart

    14 4 Отговор
    Чакам да въведат най-после разпознаване по пръднята и веднага си го купувам...

    Коментиран от #8

  • 5 BMW

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тряс":

    От години кати си купиш нова кола и си даваш имената, ЕГНто,точен адрес, номер на личен документ, кога е издаден и от къде, а ти се притесняваш за една снимка .
  • 6 did

    1 0 Отговор
    Има ли българско меню ?
  • 7 незнайко

    5 1 Отговор
    абе какъв iPhone??? дисплея, процесора и паметта са от Samsung. разликата е операционната система и това, че се сглобява в Китай

    Коментиран от #9

  • 8 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Big American Fart":

    Понеже зависи от това какво си ял, бъди сигурен, че НАП отдавна са изпреварили Ейпъл и имат софтуер да засекат несъответствие на доходи с разподи - вход- изход. Активираш ли си смартфона с пръдня докато си в НАП затворът не ти мърда.
  • 9 Антонио

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "незнайко":

    Готин ник а?незнайко?

    Дисплейте Retina на старите и новите устройства се доставят от LG.

    Процесорите ги правят Ей такива тъпи българи като пишещите по-горе.А този телефон за 1000$ ще го купуват хора с по-готина пръдня от вашата които със сигурност не живеят в панелки на 60г.и си държат в ламаринения ръждясал гараж БМВ-то 7-ма употреба.Хайде време е за работа или училище и си вземете сандвич от вкъщи,че с джобни 3лв.или заплата от 600лв.няма да се случат нещата.

    Коментиран от #10

  • 10 Трифонов

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Антонио":

    Дали е възможно наистина да вярваш, че вещ, която се продава за 2 хил.лв., би могла да бъде индикатор за успех... пък дори и материален само? Че това е смешна сума! Всеки калъф със заплата над 300 лева, може да влезе в който си пожелае магазин и да излезе с този телефон. И... огледай се... пълно е с именно такива калъфи. Облечени на обща стойност 30 лева, с мазно гнездо вместо коса, с някакви обувки за 15 лева в окаяно състояние, на някаква смешна работа - обслужващ персонал - но стиска iPhone 6, 6s, 7... скоро ще стискат и Х... масово. Това е скъп телефон, но все пак на една напълно постижима за плащане цена дори и от хора със смешни доходи. Т.е. за всички, като теб, които си внушавате, че е възможно да си помисля, че единствено като извадите от джоба си подобно устройство, сте съществени и преуспели хора, брутално сте се заблудили! За това се иска несравнимо повече. Като се започне от външния ви вид (преуспелият човек не изглежда на л***о); дрехите; начинът по който са съчетани; професията; позицията, която заемате там, където работите; безспорно дали работите за себе си или за другиго; мястото, на което живеете; това, в което живеете; колата, която карате; начинът, по който се грижите за хората, които обичате; начинът по който говорите и възгледите, които демонстрирате за заобикалящия ви свят. И някъде, съвсем накрая, може и да ми направи впечатление и че сте с хубаво мобилно устройство... ама наистина съвсем накрая!

    Коментиран от #11

  • 11 JEEP

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Трифонов":

    Абсолютно вярно! От доста време наблюдавам хората, как харчат пари, за да покажат че нямат такива. Да, всеки може да си го вземе на изплащане, но докато свърши лизинга, вече ще е излязал модел ХХ.
    Преди време в едни форум някакъв пич, който живее още с родителите си и бачка за 600 лв като охрана питаше каква кола да си вземе. При отговор малка и евтина(да не казвам марка), неговият коментар беше - Не става, какво ще кажат хората. Емиии..... вземи си 20 годишен премиум автомобил с кредит за още 20 год и се прави на гОлем.
    Мога да си я купя тая играчка без проблем и без кредит, но си нося една тутурутка S5 на самсунг и съм доволен. Има всичко, което ми е необходимо. Пък и тя няма да ме направи изпълнителен директор. Загледайте се, как в много фирми подчиненият персонал носи по скъпи часовници, телефони и т.н от ръководния такъв. Някак си е смешно. Все още има хора, които въпреки че имат възможности, изобщо не парадират с това, но е въпрос на ценностна система, каквато все повече липсва у хората.
  • 12 Iphone

    1 6 Отговор
    Стига сте плюли.Това е най-великиа телефон правен някога.Всеки самоуважаващ се човек иска да го притежава.Викате си желая айфон до смърт , а после го плюете защото ви се струва скъп.Ами това си е премиум телефон.Като искате да съе гъзета трябва да плащате ,ако ли не си купете самсун или някое китайче.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 ПФЮ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Iphone":

    спал си на течение бро :)))))))))))))
  • 14 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Iphone":

    Абе толкова ли сте прости, че дори не може да четете? iPhone бил класа, а Samsung не - само, че дисплея е на Smasung бе лумпи!
  • 15 Jack Bauer

    1 1 Отговор
    И какво толкова, открили "топлата вода". Xiaomi имат два такива телефона, продават се на половин цена от iPhone X и не са по-лоши от него.