Last news in Fakti

6 Октомври, 2017 13:18 3 018 4

Навигацията била най-рискова за пътната безопасност

  • пътна безопасност-
  • мултимедия-
  • информационно-развлекателна система-
  • изследване-
  • проучване-
  • foundation for traffic safety

Фондът за пътна безопасност (AAA Foundation for Traffic Safety) публикува резултатите от изследване върху влиянието на съвременните мултимедийни системи и рисковете, които създават за сигурността при шофиране. В проучването са били включени 30 модела (Audi Q7, Cadillac XT5, Ford F-250, Infiniti Q50, Mazda3, Honda Civic и др.) и 24 водачи, които са използвали функциите на информационно-развлекателните системи на колите си по време на движение.

Изследването сочи за най-безобидни за безопасността настройките на озвучителната система. Промяната на силата на звука и изборът на радиостанция бързо се превръщат в рутина и изискват много време. На второ място са телефонните позвънявания и текстовите съобщения.

За най-опасно се смята боравенето с навигационната система и в частност въвеждането на адрес. То изисква максимална концентрация, отвлича вниманието на водача от пътната обстановка и създава най-големи рискове от катастрофа.

В проучването си експертите на FTS са обърнали внимание и на интерфейса и органите за управление. За най-удобни са посочени приборите, разположени в централната част на арматурното табло, а за най-разсейващи - джойстиковете и превключвателите на централната конзола между седалките. Най-взискателни към вниманието на водача са Honda Ridgeline, Audi Q7, Volvo XC60, Honda Civic и Dodge Durango.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Куку

    3 0 Отговор
    Ми тогава спрете да ремонтирате през деня. Я бай Тошо беше научил пътното да работи само нощвм
  • 2 Един

    4 2 Отговор
    Добро утро! Отдавна разправям, че трябва да се изхвърлят от колите и идиотите като почнат да карат, вместо да зяпат ще отпадне нуждата от половината електронни "пазители".
  • 3 смок

    11 0 Отговор
    Не е навигацията, идиотите са!
  • 4 mediator37

    3 2 Отговор
    Много подвеждащо заглавие. Откакто си взех автонавигация ГАРМИН се родих. И в чужбина се оправям без проблеми.
    Никой не въвежда в движение. В най-лошия случай въвеждам адрес спрял на светофар, докато чакам. Всеки предварително знае за къде е тръгнал и си въвежда адресите и междинните точки отнапред.