24 Октомври, 2017 17:00 1 468 2

На Хаваите ще глобяват залисани в телефона пешеходци

  • пешеходец-
  • глоба-
  • закон-
  • хаваи-
  • хонолулу

Властите в Хонолулу приеха закон, който дава право на полицията да санкционира пешеходци за гледане в телефона при пресичане, съобщава The New York Times. Така столицата на щата Хаваи ще стане първото населено място в света, където се въвежда толкова строга мярка.

Новите правила влизат в сила на 25 октомври и позволяват на ченгетата да глобяват обсебени от телефоните си заплеси с до $35. Вносителят на закона Брандън Елефанте смята, че така пешеходците ще поемат своята отговорност за безопасността по пътищата.

По данни на американската Национална служба за безопасност на пътното движение (NHTSA) през 2016-а в САЩ са загинали 5 987 пешеходци, с 9% повече в сравнение с предходната година и най-много от 1990-а насам. Според експерти една от причините за резкия ръст е масово използване на смартфони по време на движение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дечо

    2 2 Отговор
    А за малоумни шофери, които цъкат във Фейсбук, докато шофират, какви санкции се предвиждат? А за кретените, които не спират на пешеходни пътеки?
  • 2 1000лв тук

    0 0 Отговор
    Там глобата е 50лв ... 35дол....а тук ако я въведат ще минимум 1000лв защото в последно време няма глоби под 1000лв