Last news in Fakti

7 Ноември, 2017 09:39 9 762 21

Сметнаха себестойността на iPhone X

  • apple-
  • iphone-
  • iphone x-
  • себестойност-
  • печалба

Частите за направата на един iPhone X струват на Apple $357.50. Това означава, че при цена на апарата в САЩ от $999 печалбата на компанията е 64%, а на някои пазари като руския - цели 74%, съобщава Reuters, цитирайки оценки на експерти от канадската технологична компания TechInsights.

iPhone X носи доста повече пари на Apple от iPhone 8, чиято надценка над себестойността на частите е 59%. Юбилейният "ябълков" смартфон обаче съдържа и по-скъпи компоненти. 5.8-инчовият екран на новия флагман, например, струва $65.50 срещу $36 за 4.7-инчовия дисплей на "осмицата".

Корпусът от хирургическа стомана пък излиза около $36 срещу $21.50 за iPhone 8, чиято себестойност бе изчислена на $247.51, а тази на iPhone 8 Plus - $288.08. Оценката не включва разходите за разработка, софтуер, реклама и търговско разпространение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    59 16 Отговор
    В това краварско общество, в което живеем и 2000$ да го направят ще се избиват за него. Лошото е, че никой не си дава сметка това, което купува заслужава ли си парите и какво получаваш като продукт за тази стойност - единственото важно е да се слугува на марка, която вече отстъпва по много показатели на конкурентите. Apple дори вече си плащат на Самсунг да им прави дисплеите, а до миналата година ги съдеше ожесточено че им били откраднали невероятния бутон. Така наречените им иновации при конкурентите съществуват от преди 2 години, но повечето потребители са толкова дебелокожи, че дори не могат да погледнат по далеч от носа си. Всъщност имат една ценна иновация, която много точно отразява това което купуваш и това е визуализацията на емотиконите. Дори новия рекламен клип на 10ката трябва да почва така - дай ни 2400 лева за да можеш да видиш как всъщност би изглеждал през призмата на едно емотиконско л..но :):)

    Коментиран от #9, #10, #20

  • 2 Измамници

    8 30 Отговор
    И те като шпакловка у нас! 60 лева ми взе за няма и 3 дни работа, а себестойността на материалите - гипс и шкурка струват само 10лв.

    Коментиран от #3, #4, #18

  • 3 Vasilev

    33 1 Отговор

    До коментар #2 от "Измамници":

    А колко точно очакваш да ти вземат за 3 дни шпакловане? Труда на майстора безплатен ли е? По твоята логика за 21 работни дни (1 месец), той трбява да получава 350 лева заплата.
  • 4 гост

    33 7 Отговор

    До коментар #2 от "Измамници":

    Шпакловай си ти бе! Купи си и чиповете и си сглоби телефон, напиши си и софтуер за него. Ако са ти скъпи и чиповете си купи силиции и каквото още там съдържат и си ги направи и тях. Ако и суровия материал ти е скъп, ходи до Африка или къдеро там ги добиват и си ги изкопай сам с ръце, че и кирката струва пари.
  • 5 Morgoth

    36 1 Отговор
    Малък, тънък коментар, най-накрая казващ, че най-скъпите компоненти не са влезли в сметката: "Оценката не включва разходите за разработка, софтуер, реклама и търговско разпространение."
  • 6 Измамници

    25 2 Отговор
    Май не схванахте иронията!

    В голяма част от случаите, себестойността на материалите е най-малката част от разходите за крайния продукт. В случая квадратен метър шпакловка. Да се смята печалбата на база себестойност на материали е малоумно!

    Понякога доставката на нещо струва повече от самото него. Със сигурност разходите за транспорт на гипса и шпакловчика, са по-високи от себестойността на материалите вложени в квадратен метър шпакловка.

    С други думи статията нищо не казва!

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    6 10 Отговор

    До коментар #6 от "Измамници":

    Статията казва предостатъчно неща , ама трябва някой да знае да чете !! Разходите за разработка са само за надграждане , което е не повече от 10% от предишната версия , която отдавна е изплатена от предишните продажби , а останалите разходи са АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ като на всички други модели които се продават на ДЕСЕТ ПЪТИ по-ниски цени и пак са на печалба , та не се превъзнасяй толкова ! Да не говорим , че цените на частите са сметнати по цени на едро , които за Епъл са поне 50% надолу , нали няма да се убеждаваме , че всеки може да ги купи на тяхната цена ?? И въпреки всичко Епъл в последните пет-шест години бавно , но сигурно ГУБИ пазарен дял , а конкурентите му продават повече на почти същите цени , така че ако скоро не измислят друг продукт , никакви моди няма да ги спасят .
  • 8 Анонимката

    8 6 Отговор
    Купуваме си китайски боклуци,като например в случая за Айфон,работи две години,я не и после скапва.След последния му ъпдейт,батерията почна да пада на 1 минута и си изключих изцяло интернета.По-хубаво да върнат старата малка Нокия,която издържаше 5 дена без зареждане!
  • 9 Хакер

    13 20 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър":

    Абе хора Ейпъл още преди 10 години измислиха нещо, което никой до сега не може да постигне, а именно пълна симбиоза между хардуер и софтуер или с други думи казано телефон който не лагва и не засича след 2 месеца употреба.... Хайде настигнете ги толкова е просто 10 години никой друг производител не предложи такъв продукт

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Хакер

    13 20 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър":

    Преди година бях пред дилемата дали да си купя Айфон 7 или Хуйвей П9 и познайте , като всеки нормален човек отивам в магазина на Теленор на който съм потребител и започнах да ровя по чисто новия им тестов Хуйвей и познайте колко пъти засече за 5 мин точно 5.. За това си бръкнах в джобчето и заложих на сигурност и надеждност... Поздрав за всички хора с тамагочитата с по 20 гб рам и 30 ядра
  • 11 гост

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "Хакер":

    Кого да настигаме , филанкишията ли ??? С огромните 13,7 % ??? Че то даже Самсунг имат 50% отгоре - 20,7 , при това горе долу на същите цени ! Това ли ти е "недостижимия " ??? И продължава да ПАДА !!! Ами останалите 70% , дето се увеличават всяка година ??? Жална му майка на Епъл , ако смята още 10 години да лежи на "симбиозата" ти !!
    http://www.economic.bg/bg/news/8/apple-i-samsung-gubyat-pazaren-dyal-za-smetka-na-kitajskite-proizvoditeli.html

    Коментиран от #13

  • 12 Тряс

    13 6 Отговор

    До коментар #9 от "Хакер":

    Пълни глупости, явно си виждал Айшефон само по телевизията...
  • 13 Хакер

    16 4 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Всеки има право на избор за това има Айфон, има и Самсунг, има и Хуйвей.. Точно поради тази причина, има и Фолксваген Голф и Ферари Ф12, ето ти най малоумния пример... Ейпъл няма за цел да прави Евтин телефон за масите и да всеки се разпростира спрямо джоба си... Когато искаш качество плащаш за него

    Коментиран от #16

  • 14 Дани

    23 1 Отговор
    Престанете да хейтвате по телефоните, всеки да си купува каквото иска , нокиа с фенерче, айфон 10 ка , бенефон.........стига писахте банални писания
  • 15 куку руку ку

    13 3 Отговор
    Айфон, айпод, айпад, ай с....р...
  • 16 гост

    8 7 Отговор

    До коментар #13 от "Хакер":

    Ами точно това ти обяснявам , ама за какво ли си хабя времето ! "Разликата " , която само сънуваш е точно същата като между джинси за 20 и за 200 долара , освен че по-скъпите ще се скъсат по-рано , като се наакаш и в двата ще смърди , макар ,че за тая разлика по-скъпите би трябвало да се перат сами ! Та това ти е разликата , комплексари , които си въобразяват , че скъпия телефон ги прави "по-висши" от останалите , а той само показва невежеството им за истинската му стойност !
  • 17 оаяь

    5 4 Отговор
    сложили алпака , пък пишат хирургическа стомана , това си е чиста неръждавейка , няма смисъл от гръмки имена
  • 18 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Измамници":

    Да бяхте си направили сам шпакловката.Тогава щеше да е на безценица. :)))
  • 19 МАК

    4 5 Отговор
    Абре Ябълката не е за всеки !! Колкото и да струват компонентите Ios е магията им да работи адекватно и е така! Засега цените са абсурдни както винаги а в Парцаландия естествено надценката е 100-120% кой ше го купи !! В Щатите обаче е с по нормални цени!!със 5S съм 4 та година не е казал гък грам!! Изобще да не ми ги сравняват с Бозоид боклуци разни Гнусмаси Ел джита ху,,,,, мивей и тем подобни не могат да се сравняват с надеждността на ябълките!!
  • 20 Ikn

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър":

    Не че нещо драги, но като субконтрактор Samsung изпълняват поръчките на Apple. Това се дължи, на това, че Apple предпочитат друга компания с налични заводи да им произведе продукта на по-ниски цени... Модела процесор, архитектурата му, и дисплея са изцяло изработени и проектирани от Apple. Не е лошо да се образовате малко, преди да шарите глупости по сайтовете :)

    Коментиран от #21

  • 21 Димитър

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ikn":

    Първо не съм ти драг, второ не ми говори за образоване при положение, че говориш на човек, когото не познаваш и трето това че ти под "прави" не си разбрал "изработва" е проблем на твоя личен интелектуален потенциал, който очевидно се опитваш да прикриеш, като изопачаваш написаното от други хора по форумите с цел да се направиш на интересен. Къде прочете да съм писал, че някой друг им прави дизайна, къде прочете че някой друг им прави процесора ?!! Ако става въпрос и за теб не е зле най-накрая да завършиш 7ми клас ама на - демокрация и свобода на словото така че или го приеми или се гръмни