23 Ноември, 2017 12:47 10 809 17

В Русия започна производство на бронирани булдозери

  • челябински тракторен завод-
  • булдозер-
  • бронирана техника

Челябинският тракторен завод достави първата партида бронирани булдозери, произведени по поръчка на руското Министерство на отбраната. Новата техника ще се използва на места, на които съществува риск за здравето и живота на оператора - при стихийни бедствия, гасене на пожари, скални срутвания и в конфликтни зони с опасност от обстрел, съобщава Ростек.

Новите бронирани булдозери ще заменят досега използваните многократно по-скъпите машини, базирани на танкове и бронетранспортьори. Продукцията на ЧТЗ e 20 пъти по-евтина от тях и разполага с несравнимо по-голям ресурс.

"Първите бронирани булдозери са създадени в Израел в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век", разказва директорът по специална техника на ЧТЗ Сергей Гусев. "Използвани са за борба с терористи. С тяхна помощ са разрушавани постройки, в които те се крият. По-късно бронирани строителни машини започнаха да произвеждат САЩ, Япония, а напоследък - и Китай".

Руските бронирани булдозери са базирани на серийните Б10 и Б12, с което отпада нуждата от сериозни конструктивни изменения. Остъклението на кабината се състои от един-единствен елемент с тегло 35 кг. В западните аналози обикновено се използва четири блока с маса до 100 кг всеки, което прави смяната им в полеви условия без кран проблемна, хвалят се от ЧТЗ.

Защитен от обстрел е и целият моторен отсек на руския булдозер. В него няма дори жалузи за приток на въздух. Той постъпва от отвор в пространството между кабината и двигателя. Отпред и отзад на машината има камери, които помагат на оператора да следи какво се случва отвън. Оборудването включва и климатик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоу©т

    46 1 Отговор
    Може като допълнителни "екстри" да предлагат камуфлажна боя, димни гранати и въртяща се на 360 градуса картечница.

    Коментиран от #6

  • 2 Гост

    7 22 Отговор
    Аз пък се надявах да направят истински трактор!
  • 3 Пазарен Либерализатор

    13 6 Отговор
    Ще има ли каска в цвета на кабината?
  • 4 вижся

    16 3 Отговор
    да не го отвлича някой пиян бивш военен, че после няма спиране това

    Коментиран от #7

  • 5 стоян

    5 16 Отговор
    И какво му е технологичното на то прост Руски булдозер с по дебела ламарина че сте го включели в колонката технологии-не разбрах
  • 6 goni

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гоу©т":

    Пропуснал си ракетите земя-въздух! Радиолокацията е стандартна! Като екстра се предлага и такава, която прихваща и стелт!:) Между другото стелт означава прикрит, а не невидим!:) Ама, да не ти пука! Който наистина знае английски напуска страната!:) Остават такива като мен дето само се преструват!:)
  • 7 Патриот

    4 15 Отговор

    До коментар #4 от "вижся":

    жив пример - пияни ушанки с дървените колиби около пътя
    https://www.youtube.com/watch?v=ZH-hucZ94-g
  • 8 Шопа

    4 7 Отговор
    Липсва оръдието.
    Сега трябва да разработят бронирано велоколело ушанките, и ще са в топ листата с военни и цивилни разработки.
  • 9 Радо

    4 4 Отговор
    И ако може да излита вертикално и да каца на самолетоносач - еша си няма да има!!
  • 10 Израелски заселник

    4 6 Отговор
    Веднага си купувам. Ние заселниците имами големи проблеми с палестинците, които не искат да са махнат от новите ни парцели. С този булдозер мога да стигна и до Турция, стига да се сетим колко точно територия ни е обещал Господ едно време.

    Коментиран от #11

  • 11 ИКК

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Израелски заселник":

    Господ на вас ви е обещал целия свят а вие си въобразявате, че трябва гоите да ги мачкате и да ви бъдат роби. Добре, че от време на време се появява някой като Хитлер да ви покаже, че не сте само вие на този свят.
  • 12 алах акбар

    5 0 Отговор
    МММм идеален е за нощно газене на хора в Европа, столицата на джихадистите.
  • 13 особености на руския национален

    3 1 Отговор
    Каквото и да захванат, накрая все се получава танк. Правят лека кола - става москвич /танк/, правят телевизор - същински танк, сега и булдозер - танк.
  • 14 юрист

    3 2 Отговор
    Руснаците могат да направят всичко както трябва.

    Коментиран от #15

  • 15 stukar

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "юрист":

    Но някак си все с оръжията им се получава... Другото все дървения и некадърност...
  • 16 mediator37

    2 0 Отговор
    "... а в това време два съветски трактора мирно си оряха."

    Такъв виц се разказваше по повод руско-китайския пограничен конфликт 1967г. за остров Даманский и изпепеляването му, в резултат на което повече от 1000 китайци ги нямаше.
  • 17 Тракторист

    0 1 Отговор
    Китайска батарея открила огън по мирно орящ съветски трактор. Тракторът отвърнал на огъня, унищожил китайската батарея, а след това мирно отлетял. След този инцидент, Министерството на земеделието на СССР предупредило китайската страна, че при следваща провокация ще им изпратят комбайн!