24 Ноември, 2017 10:01 3 027 10

Екологични спирачни дискове

  • buderus guss-
  • bosch-
  • спирачни дискове-
  • спирачки

Buderus Guss, дъщерна компания на концерна Bosch, представи спирачни дискове с ниски емисии на вредни вещества. Според производителя съвременните спирачни системи са отговорни за над 30% от вредните емисии на автомобилите, а iDisc решава този проблем.

Новите дискове са изработени от чугун и покритие от волфрамов карбид, благодарение на който животът им се удължава почти два пъти, а изхвърлянето на вредни вещества в атмосферата се намалява с близо 90%. Според Buderus Guss технологията iDisc е идеално решение за електромобили и коли, които се карат предимно в града.

Производството на новите дискове започва в края на месеца. На първо време с разработката ще се оборудват луксозни автомобили. Според Motorauthority първият модел, който ще получи iDisc, ще бъде Porsche Cayenne S.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДядоИванАвто

    11 0 Отговор
    А за Голф'92 дали ще мога да намеря. Че моите са за смяна ;)
  • 2 Електрика

    9 3 Отговор
    Напуши ме смях, че били подходящи за електромобили. Един електромобил дори с обикновенни дискове, използва спирачката 90% по-рядко от автомобил с ДВГ. Особено в градски условия.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Язе

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Електрика":

    И как викаш това двутонно чудо спира без спирачка?Някаква магия ще дане.

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Stoich

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Язе":

    Ако си карал някога електрокар, ще знаеш.
  • 5 ДДДЕ

    3 1 Отговор
    да спирачните дискове замръсяват най много
    само антената и задната чистачка
    са с повече вредни емисии
    но и за тях ще се погрижат:))))

    Коментиран от #9

  • 6 Дизелак

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Електрика":

    На моята печка смених накладки и предни дискове на 157000 км, като накладките бяха все още на 50%, но предните дискове бяха криви.
    От тогава съм навъртял още 100000 км. Накладките са като нови - имат още 80%, но предните дискове пак взеха да бият, та май ще сменям този път 4 диска + накладки :(
    Ако бяха сметнали дисковете като хората, вероятно щях да карам 300000 с едни накладки.

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Електрика

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дизелак":

    Причината за изкривяване не е нито в годините нито в изминатите километри. Повечето са в стила на шофиране. Повечето от тях се избягват при електромобилите дори същия стил.
  • 8 Електрика

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Язе":

    В 90% от случаите, намаляваш скоростта почти до нула само с отнемане на педала на газта. Тогава електродвигателя оказва обратна тяга и намалява скоростта, като същевременно зарежда батерията. Дори при аварийно спиране, когато рязко пускаш газта и натискаш спирачката, повече от половината усилие се поема от двигателя.

    Най-много загряване и натоварване на спирачната система има от спиране при висока скорост. Точно тогава регенеративната система е най-ефективна. Чак при намаление на скоростта почти до спиране, трябва да се натисне спирачката.

    Освен накладки, се запазват и спирачните дискове, особено при спускане на наклони и малко по-агресивен стил на шофиране и/или неопитност на водача да използва скоростите.

    Възможно е да зачервите дисковете до подножието на наклона. Влизане в локва с така загрети дискове им разказва играта.
  • 9 pdoynov81

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДДДЕ":

    Като почнаха да правят антената от пластмаса, а задната чистачка от Ракита нещата ще си дойдат на мястото... 😂
  • 10 МАК

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дизелак":

    Бият защото си купил боклуци!! Аз преди два месеца смених 4 те диска и си взех качествена марка ATE! Минималното което повечето хора трябва да купуват са Textar, TRW,ATE и BREMBO, има и още по висок клас марки но те са още по скъпи.всичко което е по евтино от 4 те марки които съм посочил не трябва да се купуват