9 Януари, 2018 11:50 4 290 16

В Норвегия са били продадени повече електромобили, отколкото коли с ДВГ

  • електромобил-
  • двг-
  • норвегия

През изминалата година в Норвегия за пръв път са били продадени повече хибриди и автомобили на ток, отколкото на бензин и дизел, сочи статистиката на тамошния Информационен съвет по пътно движение (Opplysningsrådet for Veitrafikken, OFV). В страната вече се движат 200 000 електрифицирани коли, 140 000 от които чисти електромобили и 60 хибриди с възможност за зареждане от битовата мрежа.

Само през изминалия декември 27.5% от всички продадени автомобили в Норвегия са били електромобили, а 22.5% - плъгин хибриди. Коли с електродвигатели заемат и първите 7 места в класацията на най-купуваните модели.

През 2017 г. най-търсени в страната са били Volkswagen e-Golf, BMW i3 и хибридната Toyota RAV4. Най-популярният модел без електромотор - Skoda Octavia - се подрежда на едва 8 позиция.

Норвегия отдавна заема първо място в света по дял на електрифицираните транспортни средства на глава от населението. Правителството си е поставило за цел до 2025 г. да направи покупката на автомобил с двигател с вътрешно горене нерентабилна и постепенно да увеличи пазарния дял на електромобилите до 100%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електрика

    16 29 Отговор
    Това е така, защото Норвегия е гореща страна. Хайде да се опитат да продадат електромобили на някоя по-студена държава!

    Електромобилите нито за дълъг път стават нито за студено време, само за градски условия в слънчеви страни!

    Коментиран от #2, #3, #11

  • 2 Гост

    39 6 Отговор

    До коментар #1 от "Електрика":

    Госпожата по география сигурно се гордее с теб.

    Коментиран от #4

  • 3 аман вече

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Електрика":

    А понеже нашата страна е много студена,тук се продават коли с ДВГ...нз за теб явно нямаш наблюдения,у селото ти няма,но в големите градове,тук където живея,и в други съм виждал има електромобили,и то доста..мМоже и нашата страна да се затопля,нз,ти как мислиш ?
  • 4 Някой

    22 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Дали въобще е бил в часовете? Норвегия е към тропиците :)
  • 5 Внимание

    26 0 Отговор
    Колегата Електрика иронизира, не се задъхвайте.

    Коментиран от #8

  • 6 гост

    10 6 Отговор
    По- важното е , че тия резултати само след 3-4 години ще са в цяла Европа , колкото и да им се вярва на някои !
  • 7 блабла

    10 6 Отговор
    Норвегия е най мишкарската държава,тези резултати се дължат на държавните субсидий а някой знае ли на кое място са по добив и най вече износ на ПЕТРОЛ
  • 8 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Внимание":

    Прав си иначе би било безумие.
  • 9 qqqqqq

    5 3 Отговор
    И аз да вземам тяхната заплата и аз ще си купя. И като цяло българинът ако можеше да си го позволи, България за много кратко време щеше да се напълни с електромобили. Разход на 100 - 2 лв. До колкото знам данъка е минимален. Просто и евтино обслужване.
  • 10 МАК

    4 1 Отговор
    Стига сте ревали , ше дойдат фирми които ще могат да преработват колите от двг на електрическо задвижване няма значение че е на 20 или 25 години.аз бих инвестирал стига да има кой да го направи!!но дотогава .... ще си карам на горивата!!

    Коментиран от #12

  • 11 ДВГ

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Електрика":

    1.Държавна субсидия при ппокупка на ел. автомобил.
    2.Не плащане на данъци за ел. автомобил
    3.Паркиране безплатно в градовете където паркинг таксите са убииствени.
    4.Ползване на БУС ЛЕНТИ за ел. автомобили.
    5.Безплатен ток за зареждане на улиците.

    И това всичко с държавна субсидия от петрола!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Норвегия не е добър пример по добре да погледнеш финландия.

    Коментиран от #13

  • 12 ДВГ

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "МАК":

    Хайде изказа се поредният клоун има ГОЛФ 3 на 20+ години че и ще чака след 10 години някой да му конвертира ГОЛФА на еГолф. Абе шматка вземи и си купи нов направо ще ти излезне по евтино.
  • 13 Електрика

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "ДВГ":

    А ако електромобилите наистина не ставаха за студен климат, мислиш ли че някой щеше да се интересува от всичките изброени от тебе неща?

    От друга страна, същите стимули се предлагат и в Германия, но без никакъв успех. Въпрос на манталитет.
  • 14 Night Rider

    2 1 Отговор
    Купувайте, купувайте!
    Във Великобритания и по-скоро в Лондон хората започнаха да усещат как е влязъл кОра на половината заради тия Ел. Недоразумения! Заради всичките видове намаления и данъци, които сега им дават, плащат другите хора - например вдигнаха паркингите с 2 паунда на час отгоре за всички дизелови коли в някои райони, данъци също!
  • 15 Крум

    3 1 Отговор
    Най интересното е ,че всички облекчения ,който ползват сега собствениците на ел.коли,ще отпадна в момента в който бъде прекратена продажбата на коли с ДВГ !!!
    Ще се върнат и данъците,и синята зона,и всички видове такси!
    Реват колите замърсявали....а какво правим с корабите,товарените камиони и всички видове превозни средства в армията,самолетите.....само си представете танк на ток:))....и понеже сега има кампания,изведнъж статистиката посочи ,че въздуха който дишаме е мръсен.....когато вожда започне да ходи на работа от Банкя с колело,тогава вече ще е дошло времето на ел.коли и колелетата!!!
  • 16 Колело

    5 0 Отговор
    Те и бежанците приемат с отворени обятия и закони срещу християнството ще приемат ама значи ли, че всяка простотия на зпадноевропееца или американеца трябва да има почва и у нас? Те в Норвегия и еднополовите бракове са приели и третия пол ще вкарат в училище и куп други глупости, какво значение има това за нас? Продажбата на електромобили в момента е модерна и изобщо не доказва дали са по-ефективни от ДВГ-то по простата причина, че не са масови, а са все още екзотика. Нека да станат 50-60% от всички коли да видим какви проблеми ще възникнат тогава и ще си говорим пак. Също така да збраняваш ДВГ, който покрива Евро 6 си е чисто и просто диктатура и дискриминация.