Last news in Fakti

19 Януари, 2018 15:56 17 564 18

Гигантска афера с измами по руските бензиностанции

  • бензиностанция-
  • измама-
  • софтуер-
  • русия

Хакер е разработил софтуер, с който бензиностанции в цяла Южна Русия са отчитали повече от реално зареденото гориво и по този начин са ощетявали хиляди обикновени автомобилисти, съобщава "Росбалт". Със случая се е заела Федералната служба за сигурност (ФСБ), която е открила вредоносната програма в обекти на някои от най-големите нефтени компании.

"Аферата е гигантска и засяга цяла Южна Русия. Манипулиращ софтуер е засечен по бензиностанции в Ставрополския край, републиките в Северен Кавказ, Калмикия, Краснодарския край и т.н. Изградена е цяла мрежа за кражба на горива от гражданите. Собствениците на бензиностанции не са понасяли никакви загуби", разказва източник на "Росбалт".

По неофициална информация автор на програмата е ставрополският хакер Денис Заев. Според ФСБ той предлагал софтуера на мениджъри и собственици на бензиностанции срещу дял от плячката.

Програмата се инсталирала както на самите бензиноколонки, така и в системите за отчитане и касите. За да сработи схемата, един от резервоарите на бензиностанцията трябвало да бъде изпразнен преди началото на смяната - например под предлог, че ще бъде почистван. След това между 3% и 7% от продаваните горива били отклонявани в него, а софтуерът изтривал всички следи от кражбата.

Когато в празния резервоар се съберяло достатъчно гориво, то било пускано в продажба, а програмата заличавала данните за сделките с него в касите. Печалбите били разпределяни между участниците в далаверата.

Според "Росбалт" авторът на софтуера е задържан. На Денис Заев са предявени обвинения в мошеничество в особено големи размери и създаване и използване на вредоносни компютърни програми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕХА

    109 5 Отговор
    А при нас без тези хакери всеки ден ни грабят с безбожни цени ,на фона на мизерните заплати.Къде е КЗК и други органи,които получават заплата от нашите данъци..
  • 2 Kcaniba

    63 42 Отговор
    Пълен бойкот на руските станций в България!

    Коментиран от #3

  • 3 Учуден

    36 12 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Много се чудя ти почиваш ли някога?Иначе ти се радвам!

    Коментиран от #8

  • 4 USA

    36 25 Отговор
    Глад е в бедна Русия какво да се прави, за да преживяваш трябва да открадне.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 пешо железаро

    30 26 Отговор
    Не се е отчел на Пут(к)ин. Ха ха
  • 7 кирил

    63 1 Отговор
    при нас монополиста ни продава боклук на висока цена
  • 8 народа го е рекъл

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Учуден":

    Луд умора няма ;)
  • 9 дизел

    50 0 Отговор
    У нас е сьщото.
  • 10 ооооооо

    44 1 Отговор
    А, за аферите с измами по българските бензиностанции кога ще пишете?
  • 11 Патриот

    29 4 Отговор
    Това го има и при нас, но нали си плащат по веригата до любителя на суджука и заради това в европайска България - лидерът на ЕС ще лъже демократичните си граждани до последната им стотинка.
    Скапани горива, на високи цени, с измами в зареденият обем... и качество.
    Да живее Европа!
  • 12 Кобрата

    32 11 Отговор
    Всички до един са за трепане... И то ако има как с автомат от родното им производство (АК-47)
    Руснаците са същото мръсно племе като нас...
    И като цяло балканските държави трябва да бъдат затрити, от нас хора не става, дай само далавери, кражби и все нечисти и мръсни сделки
  • 13 БЪЛХАрия

    15 6 Отговор
    ПОНЕЖЕ НЯМАХ КИНТИ НА ДВА ПЪТИ ОТ ДВЕРАЗЛШЧНИ МЕСТА НАДЕНИЦА ЗА СУШЕНЕ МАЛЕЕИИИ ОТ ЕДНОТО МЯСТО НАДЕНИЦАТА ЗАГУБИ ЕДНА ТРЕТА ОТ ТЕГЛОТО СИ А ОТ ДРУГОТО НА НЯКВА СТАРАЗАГОРСКА ФИРМА СУДЖУКА ОСТАНА С ДВАЙСЕ ПРОЦЕНТА ОТ ТЕГЛОТО СИ И ВЪТРЕ СЛОЖИЛЕ САМО ЖИЛИ И ЦИПИ. СУДЖУК МАФИЯТА Е СТРАШНА СЪЩО.
  • 14 ТАС

    10 1 Отговор
    Нещо не ми се вързва тая работа.

    Запознат съм детайлно с устройството на бензиноколонките и бензиностанции те.

    За това, че може да се направи колонките и касовите системи да отчитат повече от колкото са продали действително съм убеден, че възможно. Реално в софтуера и механиката на всяка колонка има такива настройки. Но хванат ли те ....

    Това с празния резервоар и прехвърлянето на гориво в него ми се вижда много измислено. За да се извърши такова нещо са необходими тръбопроводи, които не съществуват. Няма начин колонката да да прехвърли горивото там.

    Ако говорим за софтуерна манипулация. Резервоара да е празен а в отчетите да дава, че горивото да е там, а в действителност да си седи в резервоара от, който тегли бензиноколонката напълно възможно е.

    А и замислете се, ако смесваш различни горива в един и същ резервоар (бензин и дизел), какво ще го правиш това чудо. Това е безсмислено.

    Май пак има загубени в превода журналисти или по-лошото това е измислено.

    Коментиран от #15

  • 15 висок

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "ТАС":

    При нас всичко става софтуерно, както при таксиметровите помпи, но е заложено софтуерто. Променя се коефициента на константата межзу механичния първичен прибор и контролера првръщащ в литри.....най-често след 20-нтия литър.....
  • 16 В България си е така от много години.

    5 0 Отговор
    Моята АГУ е с 20 л. Бутилка а зарежда 24л.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тракторист хулиган

    5 0 Отговор
    За тва нафта от туби не обичам бензиностанции даже и сандвичите им не ям.