24 Януари, 2018 10:53 19 083 9

На какво оръжие издържат бронираните коли

  • бронирани автомобили-
  • нива на балистична защита-
  • vpam
На какво оръжие издържат бронираните коли - 1

Война в мирно време - така може да се опише глобалната обстановка в нашия свят. Навсякъде се водят локални конфликти, терористи дебнат къде ли не, а криминално проявените хора се избиват един друг.

Всичко това води до засилено търсене на т.нар. бронирани автомобили. Те обаче са доста различни и всяка от тях си има силни и слаби места. Последните обаче могат да са фатални за здравето и живота на собственика.

Най-общо казано бронираните автомобили се класифицират на нива, като това зависи от балистичната им защита. Ако се доверим на европейския стандарт EN 1063/EN1522/1523, то седмото ниво е своеобразен таван.

Според мнозина от специалистите обаче тези норми са остарели и сега всички се ориентират към класификацията VPAM. Тя е разработена през 2006 година и според нея остарелия индекс B7, считан за най-доброто преди време, се равнява едва на VR9, а степените по VPAM са 14. Вижте ги.

На какво оръжие издържат бронираните коли


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прост от село

    27 3 Отговор
    Те колите може и да издържат, но собствениците им, едва ли...
  • 2 mediator37

    28 3 Отговор
    VPAM 14 е непосилно ниво за леки коли. Когато 60-те години руснаците сложиха на БТР-те си КПВТ (Крупнокалиберный пулемет Владимиров") в армиите на НАТО настана паника, защото се оказа, че куршумът на КПВТ калибър 14,5мм с гилза 114 мм има огроомна дулна енергия 32000 джаула и дупчи всички видове пехотни бойни машини на НАТО. Настана масово превъоръжаване на НАТО. Къде лека кола ще издържи на най-тежката картечница в света, след като БМП не издържат.
    VPAM 13 също е непосилно ниво за леки коли, това е 12,7мм/108 патрон за картечница, също с огромна дулна енергия.
    Има снайперски винтовки под същите патрони 14,5/114 и 12,7/108, не е нужно да имаш картечница качена на купола на БТР или станок, както е показано на таблицата, за да атакуваш кола.

    Коментиран от #3

  • 3 охрана

    28 2 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Вече има нови технологии - кевлар, балистична пяна, титанови пластини и добрата стара стомана. Всичко това се прави на слоеве в различни комбинации, та не е невъзможно да се достигне VRAM14 на приемливо тегло. Но и цената е х5-10 на донора - примерно 600S за 120 хил евро може да достигне до 1.2 милиона евро.
    Идеята на бронирания автомобил не е да стои на едно място и да поема проектили. Бронировката трябва да спре първите попадения и шофьора да се изнесе по най-бързия начин от мястото. Затова се слагат мощни двигатели и специални гуми, които да издържат дори и на парцали минимум 10 км.

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Рандом

    2 0 Отговор
    Не издържа ли на Anzio 20mm - не ми го 'фалете.

    Коментиран от #5

  • 5 Random

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Рандом":

  • 6 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "охрана":

    Тук Медиатора е напълно прав. Кевлар и титаниеви плочи има доста отдавна. Нито те, нито керамичните плочи биха спрели 14,5 мм. За тази цел си има алон, с който се бронират кабините на хеликоптерите "Апач". Само, че 1 кв. см струва 20 000$. Има вече доста информация за него в нета.
    Освен това, кумулативен заряд няма какво да го спре в една кола, Активно-реактивна броня и обемни разсейващи щитове, са неща, които тежат колкото колата и са по-обемни от самата нея. За това предпочитат РПГ-22 "Нето" - там чакай нещо да му се противопостави - а е далеч по-евтино и малко оръжие от една КПВТ.
  • 7

    1 1 Отговор
    http://pik.bg/f/gallery/131/0e4c5811327eefcb931a4f7a9c0fca13.jpg
  • 8 Бронебоен масажист

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "охрана":

    Ееее, ти ги изкара като щитове от "Стар Трек" - приветствам ентусиазма и знанията ти, разбирам че пише "брониран автомобил", а не "лека кола" ама... На КПВТ му направиха диета и сега всеки ИДИЛски пикап мое си го носи на гърба - ко прайм с милиардерите? Аре - спираш първия ама нали правиш слабо място - нарушаваш целостта на бронята - пуцаш пак там или ако има втори и си влязал "вътре". Или ти си мислиш, че проектила ще се умори по-бързо от бронята )))
  • 9 фонзи

    4 1 Отговор
    В класацията не виждам БАЗОКА и ГРАНАТОМЕТ с каквито мноо често ги стрелят