Last news in Fakti

29 Януари, 2018 13:38 6 254 3

Най-големият въздушен филтър

  • xian smog tower-
  • смог-
  • замърсяване-
  • пречиствателна станция-
  • китай

100-метрова кула за пречистване на въздуха дава нова надежда за справяне със замърсяванията, които добиват епидемични мащаби в Китай. Експерименталната установка показва феноменални резултати, намалявайки с вредните микрочастици PM2.5 на територия с площ 10 км2 с 15% само за три месеца. За това време Xian smog tower е обработвала по 10 млн. кубични метра въздух на денонощие.

Технологичният процес на пречистване е разделен на няколко етапа. Отначало въздухът се засмуква от атмосферата и се пренася до горивни станции наблизо. В тях с помощта на електроенергия, генерирана от слънчеви панели, мръсният въздух се нагрява до висока температура, след което отново се връща в кулата. Там минава през пет степени на пречистване и едва тогава се връща в атмосферата.

Окончателните резултати от изпитанията на експерименталната Xian smog tower ще бъдат обявени през март. Ако правителството ги одобри, подобни кули могат да бъдат издигнати из цял Китай. Размерите им ще зависят от размерите и разположението на конкретния град, като на някои места височината им може да достигне 500, а диаметърът - 200 метра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДВГ

    24 2 Отговор
    Има едно филмче Lorax, всеки трябва да го гледа.
    Накратко един злодей изсича дърветата и после всички трябва да му плащат за да им пречистват въздуха. Накрая хората разбират че има дървета които да вършат тази работа и хепи енд :).

    Ние сме на този етап бетонът да замест дърветата и да си плащаме на корпорациите да дишаме чист въздух.
    Българските главни архитекти са най-безумните архитекти в целият свят!!!!
  • 2 К.К.

    18 1 Отговор
    Да очакваме в скоро време и филтри за дома в магазините за левче. Всеки балкон с филтър и контейнери за разделно събиране на праховите частици.
  • 3 Патето Яки

    8 1 Отговор
    Как ще ги стигнем китайците? Че и затминем, кога? Другари, уважаеми дами и господа, направо се чудя как е възможно това? Да ми откраднат чистачките, от моята скромна кола, как да я карам нататък в тази гъста мъгла?
    А гледах напрад, надалече, се бях амбицирал дори да ги настигнах китайците, о, майче ще вали! Тоз дето взе ми ги Господи, бял ден да не види, че как, освен ако случайно пък взел ги е да си ги сложи отзад. (Става въпрос на задното стъкло)
    ........................
    Тодор Колев