13 Март, 2018 13:32 11 516 21

Американци постигнали ядрен синтез?

  • термоядрен синтез-
  • mit

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) в Кеймбридж и частната компания Commonwealth Fusion Systems (CFS) обявиха, че са открили как да сливат атомни ядра в по-тежко ядро. Реакцията е известна като термоядрен синтез и се смята за ключ към създаването на неизчерпаем и екологично чист източник на енергия, съобщава сп. Nature.

Системата е базирана на нов клас високотемпературни свръхпроводници, от които са създадени малки, но свръхмощни магнити. Те удържат в стабилно състояние нагрятата до милиони градуси плазма далеч от стените на реактор тип "токамак" (съкр. от руския израз "ТОроидальная КАмера в МАгнитных Катушках" - тороидална камера в магнитни бобини).

Термоядреният синтез занимава учените от десетилетия, тъй като на теория може да реши всички енергийни нужди на човечеството и да го избави от зависимостта от полезни изкопаеми. Разработените до момента системи обаче са изключително скъпи и неефективни, а самата реакция поглъща повече енергия, отколкото произвежда.

Разработката на MIT и CFS утъпква пътя към създаването на много по-компактни, евтини и лесни за производство реактори. Проектът е финансиран от италианския енергиен гигант ENI, който е инвестирал $50 млн. в развойната дейност и планира да вложи още $30 млн. през следващите три години.

Средствата ще бъдат използвани за строителството на реактор с работно име SPARC, който ще може да захранва малък град. Проектът трябва да бъде завършен за срок от 15 години, през които технологията да бъде усъвършенствана до готовност за масово производство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    45 10 Отговор
    Американска технология с руско име ;)
    В интерес на истината такъв термоядрен реактор се строи в момента във Франция. Технологията е руска, а екипа който работи по него е от цял свят, включително САЩ и Русия.

    www.iter.org

    Коментиран от #3, #17

  • 2 Зорлем

    5 7 Отговор
    Ако изкарват повече енергия от вложената, означава ли, че този синтез вече се брои за "студен"?

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 3 евродебил

    17 20 Отговор

    До коментар #1 от "Morgoth":

    Е, те нали знайш, "ватниците" "хич ги няма". "Те са изостанали". На тях им дай "бояришник".

    Коментиран от #5, #10

  • 4 гост

    16 0 Отговор
    Това е бъдещето, но все още учените не могат да преборят огромните количества енергия и нейното контролиране. По този вид синтез се работи откакто има ядрена енергетика, която е овладяна много рано.
  • 5 Ха ха

    21 8 Отговор

    До коментар #3 от "евродебил":

    Да измислиш принципът на нещо, да го накараш да работи и да го накараш да работи рентабилно, са три напълно различни неща! На кой етап са друзята? Засега са му дали името.

    То и електромобилите не ги е измислил Илон Мъск, нито китайците, но нямат стигане, особено вторите, които за разлика от Тесла нямат проблеми с мащабите на производството.

    Коментиран от #9

  • 6 Теория

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Зорлем":

    ХаХаХа не се излагай.
    Студен синтез не съществува, имаше едни фалшиви индиици(по произход) които твърдяха че са осъществили такъв а преди това руснаци което се оказа пълна простотия.
    За ТЯС си трябва температура и то огромна, и проблемът е как да задържат плазмата при такава темп.
    Между другото ТЯС може да се окаже светият граал за чиста и неограничена енергия.
  • 7 Morgoth

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Зорлем":

    150 милиона градуса - сам си отговори колко е студен :)
  • 8 Gost

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Зорлем":

    Май идея си нямаш от това.
  • 9 Morgoth

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха":

    Принципа е измислен от руски физици и е широко възприет като по-надежден от американския еквивалент. Американците все още се опитват да си разработят техния, който е с лазери. От друга страна 60 години цял свят работи по Токамака (включително и в САЩ). Знайни и незнайни научни лаборатории в много страни допринасят за решаване на проблемите и благодарение на усилията на всички в момента има необходимите материали и възможността да се поддържа стабилна реакция. Резултата е, че се строи първият реактор, който се очаква да дава повече отколкото поглъща. Все пак още не е сигурно дали ще могат да си връщат трития - при неуспех и дума не може да става за комерсиално използване.
  • 10 гост

    18 15 Отговор

    До коментар #3 от "евродебил":

    А да вземеш да обясниш тука на публиката , каква полза има от такава технология държава , която получава 70 % от приходите си от износ на нефт и газ и колко "реактора" годишно трябва да "изнесе" за да ги замести ??? И как точно ще стане тая работа , като единствения и пазар за това може да е само Азия и то ако Китайците НЯМАТ индентична технология , което е НЕВЪЗМОЖНО ??!! Нали няма да ни убеждаваш как руснаци ще строят "термоядрени" реактори в Америка и ЕС , или че ще ги ползват за да захранят "силно развитата" си икономика , хахахахха !!!!!!
  • 11 gost

    6 4 Отговор
    Те си го имат ядрен двигател със синтез.
  • 12 Антиелектрика

    8 1 Отговор
    Чак напълно чиста енергия не е, защото при ядрения синтез се отделя радиация, каквато отделя нашето слънце. Обаче поне няма ядрени отпадъци и водородът е практически неизчерпаем.

    Коментиран от #13

  • 13 ЕТО ЗАТОВА УШАНКИТЕ РЕВОЛЮЦИОННО

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Антиелектрика":

    ПЪРВИ И ЕДИНСТВЕНИ СИНТЕЗИРАН ИЗОТОПА НИКЕЛ 63 СЪС 80,/, ЧИСТОТА И ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ ГО ВЛАГАТ В НАЙ НОВИТЕ СИ КОСМИЧЕСКИ ТЕХНОЛОГИИ И РАКЕТИ КАТО НЕИЗЧЕРПАЕМ ИЗТОЧНИК НА ЕНЕРГИЯ / 50 Г. РАЗПАД /. МОЛЯ ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ ЗА НИКЕЛ 63.

    Коментиран от #16

  • 14 некойси

    3 9 Отговор
    Не знам дали си давате сметка, че ако от утре започне прилагането на термоядрения синтез навсякъде това автоматически ще доведе до икономически срив. Не за друго а защото икономиката е разчетена на изчерпаеми енергийни ресурси.

    Коментиран от #15

  • 15 Ума

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "некойси":

    А на теб да ти идва на ума, че тези термоядрени реактори не струват стотинки и изискват някой да ги направи а после поддържа? Само това ще развие икономиката и ще и даде време да се преструктурира. Същото е и с електромобилите и възобновяемите източници. Първоначалното им внедряване, ще отнеме много повече икономически и материални активи, отколкото да продължим по стария начин. Влиянието и ще се усети след десетки години. Нищо не става с магическа пръчка.
  • 16 Амуджа реалист

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "ЕТО ЗАТОВА УШАНКИТЕ РЕВОЛЮЦИОННО":

    Глупости, не са единственни и батериите с Ni-63 имат един огромен минус - отдават малък но постоянен заряд.
    2016г когато взеха да обясняват ушанките че ще ги слагат по разни фарове в Арктика за да подменят "стронциевите", Норвегия им плати да сложат фотоволтаици.
    Тази "батерия" си е чиста проба "мръсна" бомба в ръцете на хасан, осман и сие. Освен това и съществуващите дозиметрични уреди много трудно засичат радиацията и защото е бета а не гама....и т.н.

    Както винаги ушанките премълчавате най-важното - "Чернобил" говори ли ти нещо?

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Някой

    2 1 Отговор
    При синтеза не се отделя радиация.
    Отделяше се до сега,защото синтез се получаваше само в условия на ядрен разпад-взрив.

    Коментиран от #19

  • 19 Антиелектрика

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Някой":

    При синтез се отделя радиация, не случайно съм дал пример със Слънцето. Там къде видя разпад, като във всяка звезда има само термоядрен синтез, най-вече от водород в хелий. Да не говорим, че най-масивните звезди синтезират и желязо, а радиацията при такъв синтез е доста силна.
    Нещо бъркаш радиация с период на разпад.
  • 20 ЧЕРНОБИЛ Е УКРАИНОКРАВАРСКИ САБОТАЖ

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Амуджа реалист":

    А ЗА НИКЕЛ 63 А ЯВНО СИ 20 Г. НАЗАД ИНФОРМАЦИОННО А СИГУРНО И ЗА СИЧКО ДРУГО ИМАТЕ НУЖДА ОТ СЕРИОЗНО ОПРЕСНЯВАНЕ И НАУЧЕТЕ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ ЗАЩОТО НАЙ НОВИТЕ НЕЩА ГИ НЯМА ПО БИТИВИТО..?;:;?
  • 21 СССР

    2 1 Отговор
    Другари а нишите кога ... ? :(