18 Май, 2018 13:13 6 169 8

"Климатичната фабрика" на Ford

  • ford-
  • климчатична фабрика-
  • изследователски център-
  • аеродинамичен тунел

Изпитателен център, където автомобилите могат да бъдат изпробвани в най-разнообразни метеорологични условия, откри Ford в Германия. В полигона, оборудван с първата в света аеродинамична тръба, която може да имитира денивелация до 5 200 метра, са инвестирани €70 млн.

В "Климатичната фабрика", както я наричат от "Синия овал", има общо 3 аеродинамични тунела и четири термични камери. Първата тръба е предназначена за изследване на последствията от рязък спад на температурите.

Оборудвана е с 28 прожектора с обща мощност 4 000 вата, имитиращи слънчеви лъчи. С тяхна помощ се проверява колко бързо се охлажда салонът на колата. Тръбата служи също за оценка на шума от отоплителната система и климатика при промяна на температурата, влажността на въздуха и скоростта на автомобила.

Във втория тунел инженерите на Ford проверяват как се променя видимостта по време на силен снеговалеж или дъжд. Там се измерва също колко бързо се затопля салонът и как пали двигателят в тежки метеорологични условия.

Третата тръба служи за проверка на работоспособността на системите в автомобила при скорост на вятъра до 120 км/ч и бърза денивелация (от 0 до 5 200 метра, на колкото се намира северният базов лагер под връх Еверест). Там се оценява също надеждността на маркучите и тръбопроводите на двигателя.

Според директора на "Климатичната фабрика" Майкъл Степ центърът позволява на инженерите да изследват в практически реални условия почти всички аспекти от експлоатацията на автомобила в различни условия - как работят чистачките при арктически температури, как се променя работата на двигателя в непоносима жега, колко сняг пада на главата на шофьора, когато излиза от колата през зимата, и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    24 32 Отговор
    Екстра е фабриката, сега ако се научат да правят и коли цена няма да имат.

    Коментиран от #2

  • 2 Личен опит

    31 7 Отговор

    До коментар #1 от "браво":

    Сега ти пък като немаш пари за нов Форд това не значи че не могат да правят коли!Личният опит казва че Форд са Добри!
    Имах Мондео 2011 ново от М.Ф.
    Навъртях му 230хил.км БЕЗабсолютно никакви ядове!Март месец си купих новото Мондео 2017г. мога да кажа че по нищо не отстъпва на тъй наречените ”премиум” 5серия ЕКлас и Ауди нека съм балък кат карам Форд :-)

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Никой

    16 12 Отговор

    До коментар #2 от "Личен опит":

    Новите Фордове са на много високо ниво, но май твърде много си си повярвал с това Мондео...
  • 4 гост

    13 1 Отговор
    Форд Фокус е най-изгодният хечбек на пазара. Не говоря за най-евтин, може да си купите и Сандеро за 15х.лв, но кола, която не е бюджетна, има всички необходими ектри, съвременен двигател с достатъчно мощност и остава достъпна с цени към 25х.лв, няма друга такава кола, дори Рено и Фиат не предлагат турбо-бензин за толкова.
  • 5 фордо

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "Личен опит":

    Пари имам и карам нови коли, мога да си позволя и често да ги сменям и от лични наблюдения и наблюденията на мои познати мога да кажа, че Форд за парите си са пълен боклук. Карал съм всички серии Мондео без последния, 3те серии на Фокус и последните няколко модела на Фиеста. Един Ситроен или последните години Рено е в пъти по-добра кола, за японките да не говорим. Не съм фен на немските автомобили, но в сравнение с Форд само Опел не бих препоръчал. Пък вие си ги карайте със здраве, в крайна сметка за това има различни марки, на един му харесва едно, на друг друго.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 фордо2

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "фордо":

    ти сериозно ли??? колко чисто нови коли си потрошил....има да пълниш чувала с лъжи с години

    Коментиран от #7

  • 7 фордо

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "фордо2":

    Не ги троша колега, просто в семейството имаме 2 коли които се сменят през около 5 години и това значи, че се купува кола на всеки 2-3 години. А когато избирам ходя, гледам, карам, информирам се. Отделно избирам коли за познати от време на време, за някои не чисто нови естествено. Та имам доста добър поглед върху нещата и казвам, че за парите си Форд не струват - има доста по-добри коли от техните във всяки един клас. Например Мондео не може да се сравнява с Мазда 6, дори в някои отношения с Октавия. Ама така е, всеки си хвали своето. За това и казвам - за всеки влак си има пътници.
  • 8 явертъуи

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "фордо":

    Кво пушиш? Ситроен по-добре от Форд? Не се излагай брато. Всеки си има вкус, но статистиката от продажбите по света казват всичко.