Last news in Fakti

1 Юни, 2018 17:15 6 706 9

Първият изцяло български сателит вече е в Космоса (ВИДЕО)

  • сателит-
  • райчо райчев-
  • ендуросат едно-
  • космос-
  • наука

„ЕндуроСат Едно" излетя към МКС на 21 май

Първият изцяло български сателит вече е в Космоса (ВИДЕО) - 1
Снимка: EnduroSat

Първият създаден изцяло в България сателит вече е в Космоса. „ЕндуроСат Едно" излетя към Международната Космическа Станция на 21 май и сега е на борда ѝ в очакване да бъде пуснат в орбита. Мисията му е изцяло посветена на научни и образователни цели. Ще се използва за практическо обучение по сателитна комуникация, радиолюбители от целия свят ще могат да се свързват с него.

"Започнахме от кръгла нула, нямахме нищо. Създадохме целия софтуер на този сателит, всичките подсистеми, интегрирахме ги, тествахме ги по най-високите стандарти на планетата", споделя пред БНТ създателят на "ЕндуроСат" и програмата "Космичеки предизвикателства", Райчо Райчев.

Сателитът с размери 10/10/10 см излетя на 21 май от щата Вирджиния с товарния кораб "Сигнус" заедно с още 3 300 кг оборудване и провизии като част от редовната мисия за доставки към Международната космическа станция. От 24 май вече е на борда ѝ. Очаква се скоро да бъде пуснат в орбита - най-вероятно в края на юни. Създателите му - от компанията "ЕндуроСат" и програмата Космически предизвикателства" нямат търпение да тестват системите и връзката с него.

"Това е космически кораб, сателит, създаден изцяло в България, тоест няма нито една технология на борда, която да е произведена или измислена някъде другаде, което за нас е много голяма гордост. Асемблирането на сателита е направено в България", сподели още радостният Райчев.

Сателитът ще лети с близо 30 000 км в час, ще обикаля Земята 16 пъти на денонощие, разполага с автономна система за навигация и контрол в орбита и ще бъде следен постоянно от команден център в София.

Всеки радиолюбител ще може да засича съобщенията на сателита и да получава телеметрични данни от него.

Амбицията на създателите на мисията е да запалят повече млади хора в България по Космоса и да създадат реална възможност за практическо обучение. Както казват създателите на мисията - едно е да ти преподават на теория, друго е да ти кажат да проследиш истински сателит в орбита, да свалиш данни от него и да ги публикуваш.

Създателите на сателита от години провеждат програмата "Космически предизвикателства" - насочена към практическо обучение на деца и младежи, запалени по космоса. Те разработиха и най- голямата онлайн платформа за космическо образование в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 112

    35 2 Отговор
    Еха, технологиите доста са напреднали щом се събират в толкова малка опаковка.
    Определено си е гордост че е разработено у нас.
    Пожелавам бъдещи успехи на екипа.
  • 2 Атакист

    8 11 Отговор
    Не спахме няколко денонощия при падането на китайския сателит. Надявам се нашите ''учени'' да са ''по-учени'' от китайците и да няма такива страхове:)
  • 3 onq s konq

    14 1 Отговор
    Тази година сателит,догодина-ракета до луната!
  • 4 да бе да

    3 7 Отговор
    а ел платката сигурно е правена в пловдив :) не ми се вярва изцяло да е бг продукт... бил асемблиран у нас :) ами че след като всичко е правено тук, то 'де да е сглобено бе тъпири :)
    всъщност е лесно да се направи подобно спътниче... трудното е да ти го качат горе :) вземате мини комп платка... хакате орязан линукс... вместо wifi антенка, слагате сателитна приемопредавателна... щом е с размери 10см значи няма как самичко да коригира височината си... или от команден център :) тоя команден център е един комп с антена в къщи може ... и от земята не може да му се правят корекции за височина защото няма как да се наблъска в такава малка кутийка флакони с газ и механика за пръскането им... та след няколко месеца ще изгори и това е... догодина по това време вече няма да има бг сателит :) това е положението!

    Коментиран от #5

  • 5 You

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "да бе да":

    Прав си, но все пак е нещо. Защото аз и ти не сме го направили!
  • 6 onq s konq

    6 1 Отговор
    Верно че творението ни е с размер на голяма ябълка,но прави впечатление ПРОЗОРЛИВОСТТА В НАРОДНИЯ ПЕСЕНЕН ФОЛКЛОР и конкретно в случая -песента "Мяталой Ленче ябълка".Което на практика значи,че още тогава се е предвиждало МЯТАНЕТО НА БЪЛГАРСКА ЯБЪЛКА В КОСМОСА!
  • 7 Стефан

    5 0 Отговор
    Браво! Поздравления за българските учени! Значи е можело а?
  • 8 Антисоциалист

    2 1 Отговор
    Господа, обемът на спътника дава основание да очакваме значителна полза от него.
    1 милион кубически милиметра запълнени с изцяло родна електроника!!!
    "Защото го заслужавате"!
  • 9 ПЕЕВ

    1 1 Отговор
    ТОВА ДА НЕ Е РУБИКУП.